maanantai 10. lokakuuta 2016

Hinta

Viimeisin ruokaryhmä, jossa opeteltiin lisäämään reilusti kasviksia ruokavalioon ja valitsemaan  järkeviä, rakentavia ruoka-aineita kehonkoostumuksen ja voinnin tukemiseksi, päättyi kesäkuussa. Mahtava ryhmä, mahtavia tuloksia.

Ryhmät ovat antoisia ja niiden tuoma harrastuneisuus ja virkeys on hieno juttu.

Miksi siis uutta ryhmää ei  vieläkään olla aloitettu?


Suomi tarpoo aika syvällä suossa tällä hetkellä. Taloudellinen ahdinko on totta. Kulut kasvavat jatkuvasti. Sekä valtion, että yksilön tasolla. Sen huomaa ruokaryhmissä.

Ruokavalion ryhdistäminen alkaa näyttää elitistiseltä puuhastelulta. Jos aikoo syödä kuudella aterialla monipuolisesti kasviksia ja joka aterialla laadukasta proteiinia, on kukkaro todella lommollaan jo parin-kolmen päivän kuluttua. Se, että rakentavasti voi syödä vain korkeaa palkkaluokkaa edustava henkilö, ei istu ideologiaani.

Omat valinnat kulkevat tarjousten ja kausituotteiden kautta, eikä siltikään ohjeistamaani kasvismäärää, saati proteiineja, ole vara ostaa. Joten en voi sitä toisillekaan vakuuttavasti tyrkyttää. Tällä hetkellä onkin pohdinnan alla ruokavalio, joka olisi terveellinen ja taloudellisesti kohtuullinen.  Omat valinnat vaikuttavat, mutta tilanne, jossa ainut hintatasoltaan mahdollinen  "proteiini" on halvin b-luokan grillimakkara, ei anna paljon valinnanvaraa.

Seuraava ryhmä käynnistyy, jos ja kun saan koottua hyvän ruokavalion kasaan niin, että se on hintatasoltaan järkevä.

Siihen asti motivaatiota haetaan resepteistä ja valinnoista, mitkä ovat juuri nyt omalle kukkarolle sopivia. Ehkä vielä jossain vaiheessa uusi ryhmä käynnistyy.


2 kommenttia:

 1. Niin totta. Ja harmillista! Kun ruokaa ostetaan hinnan perusteella, ei se ole puhdasta eikä parhaiten ravitsevaa. Kuinka moni oppikaan syömää "vääränlaista" eikä välttämättä edes ymmärrä puhtaan ruuan päälle. Kalliiksi tulee yhteiskunnalle.

  VastaaPoista
 2. Hinnan lisäksi ryhmän perustamiseen vaikuttaa sekin, että hyvinvointiyhteiskunnassa ei ole ihmistä, joka ei tunnistaisi ja tietäisi terveellisiä vaihtoehtoja.
  Meillä Suomessa asiaa opetetaan jo pienenä: hoidossa-eskarissa-koulussa. Lähiruuasta puhutaan paljon. Jokainen tietää kuidut, vitamiinit, kivennäiset ja hivenet. Oikea voi ja muut hyvät rasvat tunnetaan. Proteiininlähteitä ja hiilihydraatteja osataan valita oikeassa suhteessa.

  Jos meistä kuka tahansa viedään notkuvan lounaspuffetin eteen ja kysytään että mikä tässä on terveellistä ja mikä ei, ja mitä kannattaa valita runsaasti, mitä taas maltilla, löytyy vastaus varmasti terveyden kannalta oikein.

  Mutta valinnat eivät välttämättä toista tuota oikein mennyttä vastausta.


  Sama kauppalistaa kirjoittaessa. Tiedetään kyllä mitä listaan pitäisi kirjoittaa, jos halutaan syödä terveellisesti ja saada kroppa ja mieli virkeäksi. Silti. Silti siellä listassa saattaa lukea niitä tuotteita, joita ei voi hyvällä tahdollakaan terveellisiksi mainita.

  Ryhmiä ja valmennuksia ei tarvita tiedon vuoksi. Tieto on ihan jokaisella meillä. Ruokavalio on helppo rakentaa ja kroppa saattaa kuosiin.

  Annoskoko ja AJATUS.

  Jos ruokailu tuntuu merkittävältä ja terveys siihen liittyen. Sitä voi jokainen valmentaa itse itselleen. Ihan simppelisti, omin voimin.

  Jos taas muut asiat tuntuvat merkittävimmiltä maailmassa, niin oma ruokavalio se on silti, vaikkei niitä kaikkein terveellisimpiä valintoja siellä pöydässä notkuisikaan.

  Ruoka on ihana juttu ja hyvinvointi on myös sitä. Mutta kumpikaan ei ole lopulta kovin iso juttu. Joten antaa mennä rennosti. JVG:N sanoin: Omalla ajalla, omalla tavalla, haippiin pelkällä omalla kamalla.

  VastaaPoista