Raakaleivonta alkaa olla jo vähän mennyttä muotia, mutta on siinä paljon hyviä elementtejä.
Ravintoarvot ja käristämättömyys toimii yhteen aika maukkaasti. Järkevät ja luontaiset valinnat kannattaa pitää mielessä ja aika hyvin pystyy soveltamaan luomu-ajattelua terveyteen: Se, mikä kasvaa täällä pohjolassa, on aika sopivaa ruokaa minulle.
Kookosöljyn järkevyydestä käydään paljon keskustelua, koska kuten KAIKKI kasviöljyt, se on 100% rasvaa. Se ei ole uutinen, vaan ihan tuttu fakta, jonka raakaleipurit varmasti tiedostavat. Tarkoitus ei ole popsia tuotetta suuria määriä.
Yksi kummitteleva ainesosa näyttää kuitenkin nousevan usein esille tämän hetken uutisoinneissa, missä aidosti kerrotaan raakaleivonnan olevan uusi juttu, oikea hitti? No joka tapauksessa, olet sitten pitkän linja leipuri tai uusi aloittaja: VÄLTÄ AGAVESIIRAPPIA!!!!!!!!!!
Kookosöljyn järkevyydestä käydään paljon keskustelua, koska kuten KAIKKI kasviöljyt, se on 100% rasvaa. Se ei ole uutinen, vaan ihan tuttu fakta, jonka raakaleipurit varmasti tiedostavat. Tarkoitus ei ole popsia tuotetta suuria määriä.
Yksi kummitteleva ainesosa näyttää kuitenkin nousevan usein esille tämän hetken uutisoinneissa, missä aidosti kerrotaan raakaleivonnan olevan uusi juttu, oikea hitti? No joka tapauksessa, olet sitten pitkän linja leipuri tai uusi aloittaja: VÄLTÄ AGAVESIIRAPPIA!!!!!!!!!!
"Agave “nektari” eli agave “siirappi” on ainoastaan laboratoriossa kehiteltyä super-tiivistettyä fruktoosisiirappia, ilman mitään ravitsemuksellisia vaikutuksia.
Loistava markkinointi on johtanut agave-siirapin nousun tähtitieteelliseen suosioon ihmisten joukossa, jotka uskovat parantavansa terveyttään välttämällä valkoista, puhdistettua sokeria kuten fruktoosisiirappia ja vaarallisia keinotekoisia makeutusaineita.
Ja, jos olet diabeetikko, sinulle suositellaan ja kerrotaan erityisesti, että tämä on yksinkertaisesti parasta paikallisesti kasvatetun salaatin jälkeen, että se on ”diabetes-ystävällistä” ja että sillä on ”matala glykeeminen indeksi” eikä se nosta veresi sokeriarvoja.
Koska agave-siirapilla on matala glykeeminen indeksi kuten pakkasnesteellä – se ei tarkoita että se olisi sinulle hyväksi. Agave-siirapilla on korkein mahdollinen fruktoosipitoisuus verrattuna kaikkiin kaupan oleviin makeuttajiin – 70 – 97 %, riippuen tavaramerkistä, ja tämä on siten paljon korkeampi kuin fruktoosi-siirapissa."
Kinuski:
- 4dl. taateleita
- 0,5dl. kookosöljyä
- 0,5 dl. vettä tai kahvia( niin paljon, että tahnasta tulee sopivan notkeaa. Lisää pikkuhiljaa.)
- Kunnolla suolaa!(maistele! Tämä on tärkeä, muuten kinuskiin tulee "veden maku")
Sekoita tehokkaalla blenderillä kaikki ainekset tasaiseksi kinuskimassaksi.
Tätä kinuskia voit käyttää lettujen kanssa, keksien täytteenä, kakkujen täytteenä, rahka-raejuustoherkkun maustajana jne. jne. Kuitua ja hyviä rasvoja sisältävä kinuski on herkullinen, makea ( mutta makeuttamaton! ) ja suussasulava hyväherkku!!
Tätä kinuskia voit käyttää lettujen kanssa, keksien täytteenä, kakkujen täytteenä, rahka-raejuustoherkkun maustajana jne. jne. Kuitua ja hyviä rasvoja sisältävä kinuski on herkullinen, makea ( mutta makeuttamaton! ) ja suussasulava hyväherkku!!
TOFFEEKARKKI
Jos haluat kinuskista karkkimaista toffeeta, tee massa jossa on 1/3 kinuskia ja 2/3 pähkinävoita. Blendaa sileäksi. Kauli leivinpaperin välissä levyksi ja leikkaa ruuduiksi. Pakasta.
PÄHKINÄVOI
- Pähkinöitä
- Suolaa
Paahda kuorittuja pähkinöitä 200* uunissa muutama minuutti, kunnes saavat hieman väriä. Sekoita tehosekoittimessa voiksi.
PÄHKINÄLLE ALLERGISET: tällä sivulla, alempana on vaihtoehto pähkinälle: Auringonkukkavoi.
Toffeelle on paljon herkullisia vaihtoehetoja:
PÄHKINÄTOFFEE (ei raakaherkku, mutta toimii)
- 2 dl pähkinävoita
-1,5 dl hunajaa
-1,5 dl pähkinöitä
-suolaa
Lämmitä hunaja paistinpannulla sekoittaen, kunnes se alkaa vaahdota.
Jatka 5-8 min. Lisää pähkinävoi. Sekoita kunnes koko seos alkaa paksuuntua.
Ota pannu pois liedeltä ja lisää pähkinämuru. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele pinnalle merisuolaa. Anna jäähtyä jääkaapissa
KINUSKIKEKSI:
POHJA:
- Pussillinen kuorittuja pähkinöitä(tai niin paljon kuin niitä saa pellille)
- Suolaa
TÄYTE:
- yllä oleva kinuskitäyte
- paahdetut pähkinät.
-Paahda pussillinen kuorittuja pähkinöitä (para- cashew tms.) 200* uunissa. Niin, että pähkinät saavat hieman voikkoa tai vaaleanrautiasta väriä.
-Sekoita paahdetuista, jäähtyneistä pähkinöistä tehokkaalla (1000W) blenderillä pähkinävoi. Lisää suola.
-Sekoita paahdetuista, jäähtyneistä pähkinöistä tehokkaalla (1000W) blenderillä pähkinävoi. Lisää suola.
-Kauli pähkinävoimassasta leivinpaperin välissä keksilevy.
Valmista kinuski yllä olevan ohjeen mukaan.
Levitä kinuskitäyte keksilevyn päälle. Levitä kinuskin päälle murskattuja, paahdettuja pähkinöitä. Pakasta n. 20 min. Tarjoile kahvin kanssa suoraan pakkasesta.
Levitä kinuskitäyte keksilevyn päälle. Levitä kinuskin päälle murskattuja, paahdettuja pähkinöitä. Pakasta n. 20 min. Tarjoile kahvin kanssa suoraan pakkasesta.
RAAKAHERKUISTA:
Rakentavimmat, ravintoarvoltaan korkeimmat, rasvahappotasoiltaan elävimmät ja koostumukseltaan terveellisimmät herkut syntyvät tuoreista, kypsentämättömistä tuotteista. Siksi RAAKAHERKUT ovat parasta herkkua ikinä. Niitä voi hyvällä omallatunnolla syödä kunnollisen annoksen ja ravinteikkuutensa vuoksi ne antavat puhtia, jaksamista ja tyytyväistä oloa.
Sokerihutulla saat aikaan insuliinimaksimit ja väsyneen olon. Elimistöä rääkätään ihan huolella, kun suuhun työnnetään vilja-sokeri-lisäainekomboja.
Kun herkkuhetkiin valitaan hedelmistä,kaakaosta, pähkinöistä ja laadukkaista öljyistä valmistettuja hyväherkkuja niin elimistö saa niistä rakennusaineita, toimintakykyä, voimaa ja hyvää oloa. Verensokeri pysyy tasaisena ja tuo tasapainoa, jaksamista ja tyytyväisyyttä.
Maku on tietysti se tärkein. Kun ainekset ovat täyttä tavaraa ja ravintoarvoissa löytyy, niin se tulee tietysti esiin myös erittäin täyteläisenä makuna. Joka asiti tulee tyydytettyä verenkierron vaatimuksista lähtien. Liikaa ei edes tee mieli syödä, sillä ravintoarvoltaan korkea herkku kertoo aivoille, että enempää en tarvitse/pysty.
Huttuherkkujen ravintoarvo on yleensä pohjalukemissa. Se ei kerro verenkierron kautta aivoille mitään hyvää. Keho joutuu hälytystilaan ja joskus jopa myrkytyksen valtaan. Silloin herkuttelu tuo huonon omantunnon lisäksi todellisia taisteluhetkiä kehon sisälle. -eikä missään nimessä tue hyvää oloa ja rakentumista.
Makeasta tulee saada nauttia. Hyvällä omallatunolla. Onhan meillä kyky aistia makeaa. Kun valitsee parhaita makeita, niin kaikki nämä hyvät asiat täyttyvät.
Raakasuklaat
Raakajäätelöt
Raakakakkuset
Raakakeksit
Googlesta kannattaa etsiä em. sanoilla. Lisäksi hakusanoina kannattaa käyttää mm. Maria Lönnqvist, Hannamari Rahkonen, Kind ice cream for you. jne.
Nykyään melkein mikä tahansa tuote löytyy raakaversiona, kun raakaleivonnan taikurit ovat kehitelleet tutuista herkuista terveelliset ja maistuvammat versiot.
(tämän jäätelön ohje tuossa myöhemmin alla kuvana)
Raakasuklaan perusohjetta voi varioida mielin määrin lisäilemällä ravinteikkaita joukkoon: Taatelipaloja, viikunapaloja, mansikanpaloja, mustikoita, pähkinöitä...
Suklaaseen on hyvin monia ohjeita, mutta tässä tulee yksi erittäin toimiva ja herkullinen, helppo.
Raakasuklaan perusohje:
150g. Raakakaakaovoita
50g. Raakakaakaojauhetta
50g. hunajaa
Kunnolla suolaa
Tarkista maku: Suola ja makeus. Kaada seos silikonisiin suklaamuotteihin tai
vaikka leivinpaperilla päällystetyn laakean astian päälle levyksi.
Anna kovettua pakkasessa 20min. Nauti.
Raakaherkuissa tulee muistaa runsas SUOLA!!! Jos olet maistanut muovailuvahalle maistuvaa raakaherkkua, on syy siinä, että suolaa ei ole lisätty tarpeeksi. Suola tuo mehevän ja täyteläisen makeuden esiin.
Kun teet raakaherkkuja, MAISTELE seoksia ja massoja ennen pakastamista!!!!!! Kun makeus on vahvistettu suolalla, huomaat kyllä vastustamattoman herkullisuuden jo taikina/massavaiheessa!! Käytä suolaa kakkujen pohjissa, täytteissä ja kuorrutteissa. Suklaissa, toffeissa, mousseissa, lakritsissa jne.
Yksi raakajäätelön perusohje:

Jos teet maapähkinävoin itse(paahda pähkinät, hankaa kuoret irti ja blendaa sileäksi massaksi, lisää suola) , niin jäätelöön ei tarvitse lisätä suolaa. Jos ostat suolatonta maapähkinävoita kaupasta, muista lisätä jäätelömassaan suola, jotta makeus tulee esiin.
(Itse lisään tähänkin massaan vielä suolaa, jotta makeus tulee täyteläisemmin esiin.
Jos et välitä voimakkaasta kookoksen mausta, laita mustikkaa REILUSTI!!! 4,5dl.)
Jos haluaa huomattavasti rasvattomamman ja kevyemmän,( muuten kohtuu samoilla ravintoarvoilla keikkuvan tuotteen) mutta ei niin voimakasta kookokoksen makua, kannatta käyttää MANTELIMAITOA kookosmaidon sijasta.
Kinuskikermajäätelö
4dl. mantelimaitoa
2rkl. raakakaakaovoita sulana
2rkl. hunajaa
suolaa
Katso ohje tämän sivun alusta.
Sekoita jäätelön aineet tehosekoittimessa ja lisää kinuski raitoina massan joukkoon.
Raaka lakritsisuklaa-keksipallero
3 tl. lakritsinjuurijauhetta (luontaisesti makea, luontaistuotekaupoista)
0,5dl. mantelijauhe
0.5dl. kookosjauhe
1,5 rkl. kookosöljy
2 rkl. juokseva hunaja
maun mukaan (reilusti) suolaa. Maistele massaa. Lisää hunajaa/suolaa sen mukaan.
Sekoita aineet massaksi. Purista pötköksi ja leikkaa pötköistä paloja. Pyörittele halutessasi palleroiksi. Jäähdytä pakastimessa.
Tee suklaakuorrute:
1 dl. raakakaakaovoi sulatettuna
2 rkl. hunajaa
Suolaa maun mukaan (reilusti...maistele massaa ja lisää hunajaa/suolaa sen mukaan.)
Upota pallero kerrallaan suklaakuorrutteeseen. Jäähdytä välissä. Upota uudestaan. Toista.
Pakasta. Ota 10 min. ennen tarjoilua huoneen lämpöön.
Väistämättömän hyvää on raakasnickers, minkä ohjeet löytyvät googlettamalla kyseisellä sanalla.
Täältä löytyy sivusto, josta reseptin itse aina noudan: RAAKASNICKERS
Maistuu niillekkin, jotka eivät raakaherkkuihin ole tottuneet.
Jos pähkinät kuuluvat allergisoivien listalle, niin näissä herkuissa voi tilalla käyttää erilaisia siemeniä! Esim. snickersistä voi valmistaa AURINGONKUKANSIEMEN-version.
Pähkinöiden tilalla käytetään auringonkukan siemeniä.
AURINGONKUKANSIEMENVOI:
- -3 dl auringokukansiemeniä
- -2-4 tl öljyä
- -Suolaa maun mukaan. Maistele ja varmistu, että maut syvenevät.
Paahda siemenet uunissa. Laita ainekset tehosekoittimeen ja sekoita (1min. työtä/1min. lepoa) niin kauan, että muodostuu tahna.
Erilaisia raakakakkuja suklaisina, marjaisina, juustokakkuversioina on pilvin pimein. Googleen kannattaa laittaa hakusanaksi SUKLAARAAKAKAKKU TAI MARJARAAKAKAKKU.
Täältä muutama järkyttävän hyvä takuulöytö:
- Hanna-Mari Rahkosen SALTY CARAMEL-KAKKU
- Onnenrusina, Lupa herkutella blogista: SUKLAINEN RAAKAKAKKU
Kun kaipaat jotain herkkua, suosittelen googlea ja sen hetken makumieltymysten mukaista hakusanaa. Kuvahaun kautta ihaniin kakkukuviin ja sieltä reseptiä esiin, kun herkullisin kuva löytyy.
Banskuletut kuitua tarvitsevalle:
1 banaani
0,5dl. fibrexiä tai kaurahiutaleita(liota ensin)
1dl. mantelijauhetta tai proteiinijauhetta
2 kananmunaa
0,5 dl. vettä
suolaa
Herkulliset proteiini-banskuletut1 banaani
0,5dl. fibrexiä tai kaurahiutaleita(liota ensin)
1dl. mantelijauhetta tai proteiinijauhetta
2 kananmunaa
0,5 dl. vettä
suolaa
4 munaa
2 banaania
Suolaa
Sekoita, paista voissa.
vadelmaherkku
- Maitorahka
- Vadelmia
Helppo kesäherkku
- Vesimelonilohkoja
- Mansikoita
Marjarahka blenderillä
- Rahkaa
- Marjoja
- Raejuustoa
- Sulatettua voita
- kaurahiutaleita
- talkkunaa
- leseitä
- pellavansiemenrouhetta
- muscavadosokeria
Kastikkeeksi mustikkarahkaa tai jugurttirahkaa.
Omenaherkku
- Omena lohkoina
- Ripaus kanelia
- Muscavadosokeria
Lohturuokaa ja tv-napostelua
- Kurkku siivuina
- Porkkana siivuina
Omena-raejuustoherkku
- Omena lohkoina
- Pari rkl. raejuustoa
Eväät MM-lätkän kotikatsomoon
- Omena lohkoina
- Vesimeloni lohkoina
- Kiwi lohkoina
Lautasmalli
Ihaile, mutta älä syö!
Kaurapuuro
- Puurohiutaleita
- Vettä
- Suolaa
- Marjakeittoa
- Raejuustoa
Porkkana-sipuli-kinkkuherkku
- Raastetaan pari porkkanaa
- päälle paistettua sipulia ja raejuustoa
- kylkeen kinkkua ja broileria.
Omena-raejuustoherkku
- Lohko omena
- Sijoita päälle keko raejuustoa ja
- pari ruokalusikallista kuivattua mustikkaa
- ja pellavansiemenrouhetta
Mantelileipä
- 1 muna
- 3 haarukallista raejuutoa
- 2 haarukallista mantelijauhetta
- Suolaa
Tai :
- 1 muna
- 3 haarukallista raejuustoa
- Suolaa
Paistetaan VOISSA paistinpannulla leiväksi.
- Vettä
- Kotimaisia Tattarihiutaleita
- Suolaa
Hiutaleet kiehuvaan veteen. Sammuta levy. Sekoita, kunnes ei enää kuohu. Hauduta kannen alla n.5min.
Päälle: Iso keko raejuustoa ja vesimelonia/marjoja.
Viileä mustikkapiirakkasmoothie
- Kupillinen mustikoita
- Ripaus kanelia
- Ripaus kardemummaa
- 1 rk. siemeniä
- 250g. jäädytettyä maitorahkaa
- Tilkka vettä tai kermaa
Omenalohkot ja mustikkarahkadippi
- Omena lohkoiksi
- Rahka & mustikat sekaisin
Pähkinä-siemen sekoitus
- para- saksan- pistaasi- pekaani- cashew- hasselpähkinöitä
- manteleita
- pinjan- pellavan- seesamin- kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä
Mandariiniraerahka
- 0,5-1dl. maitorahkaa
- 1dl. raejuustoa
- säilykemandariineja
Lehtikaalisipsit
- Lehtikaalia
- Suolaa
- Öljyää tai voita
Pese ja kuivaa lehtikaali hyvin. Kosteista lehdistä ei tule rapeita sipsejä.
Revi lehdet sopiviksi suupaloiksi(kutistuvat kuivaessaan).
Dippaa lehdet öljyssä tai sulassa voissa ja ripottele pinnalle suolaa.
Levitä lehdet tasaisesti uunipellille ja paahda uunissa 15 min. Käännä ja jatka 15 min.
Paahtoaika vaihtelee uunin mukaan. Tarkkaile. Nauti jäähtyneenä.
Juuresranut
- Porkkanoita
- Naurista
- Lanttua
- Suolaa
- Öljyä tai voita
Kuori, siivuta, pese ja kuivaa juurekset huolella. Kosteista juureksista ei tule rapeita ranskalaisia.
Levitä ranut uunipellille ja sivele öljylä(tai voilla). Ripota päälle suolaa ja halutessasi yrttejä, pippuria, cajunia, ym. mausteita. Paista 200 *C:ssa. 20min. Käännä ranut ja paista toiset 20min. Jatka, kunnes ovat kypsiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti