maanantai 11. helmikuuta 2013

Proteiiniletut

Hiilihydraattien, eli sokereiden ja viljojen  liiallinen saanti kerryttää ruotoon pehmeyttä rasvakerroksen muodossa.

Ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu kroppaan napaläskinä, jenkkakahvoina, alleina, pökkelöreisinä ja kainalopoimuina.

 Vastaavasti proteiinipitoinen ja kasvisvoittoinen ruokavalio  säilyttää kehon koostumuksen terveempänä. Ravintotiheä ruoka edesauttaa lihaskasvussa, kehon muokkauksessa.

Hiilihydraateille on kuitenkin paikkansa. Hiilihydraattien lihassoluihin otto on lisääntynyt aina harjoittelun jälkeen. Tehokkainta se on n. 30-40 minuutin ajan treenin loputtua. Tämä metaboliseksi tai anaboliseksi aikaikkunaksi kuvattu tila on ollut viimevuosina kaikkien huulilla, eikä suotta. Lihassolut ovat tuolloin herkimmillään insuliinin vaikutuksille.

Ja koska hiilihydraattien nauttiminen saa insuliinin kohoamaan, niin  muistellaan taas hetken aikaa sitä insuliinin tehtävää. Innsuliinin tehtävä on tyrkätä sokerit ja aminohapot verenkierrosta sisälle soluihin, jolloin solujen uudelleenrakennus on mahdollista. Insuliini siis johdattelee sokerit ja myös proteiinit kehossa solujen käyttöön, eli LIHASKASVUUN!

Joten insuliini on anabolinen(rakentava) hormoni. Se auttaa rakentamaan lihasta ja muita kudoksia. Insuliinin avulla myös proteiineista pilkotut AMINOHAPOT pääsevät sisälle soluihin.

Solut ottavat ilolla vastaan sokeria liikunnan jälkeen, koska solujen varastot ovat tyhjentyneet liikunnan aikana. Jos solujen varastoja ei täytetä, ei myöskään kehittymistä lihassolutasolla tapahdu. Keho kuihtuu, lihakset eivät kehity ja palautuminen treenistä on hidasta.

Siksi hyvillä hiilihydraateilla tankkaaminen treenin jälkeen on perusteltua. Keho palautuu ja rakentuu, kun syödään hyviä, terveellisiä hiilihydraatteja ja tietysti proteiinia lisäksi, koska myös aminohapot kulkeutuvat solun sisälle näppärästi insuliinin avustuksella treenin jälkeen.

Ja mikä on sitä hyvää treenin jälkeistä tankkausruokaa!?!?! No vaikka proteiiniletut, joissa on myös hyviä hiilihydraatteja!!! Makeaa ja TODELLISTA HUTTUHERKKUA maultaan...mutta terveellistä ja  RAKENTAVAA, KUIN MIKÄ!!


Pornovartalot-ryhmän naisista yksi tehotyttö, jolla on tällä hetkellä monta rautaa tulessa, jatkuvia dead-lineja, aikarajoja, opintoja, seuratoimintaa, työtä, edustamista,  perhettä, treeniä ja  ja ja  HUH HUH!! Älyttömästi kaikkea..silti: uskomatonta tulosta kokoajaan ruokailujen ja treenin, eli kehon koostumuksen suhteen. (Vaikka sivustakatsottuna omat stressitasoni olisivat katossa ja siinä mielessä valuisin uhrin asemassa nurkassa ja väittäisin, että "Mun elämä on niin kovaa ja haasteellista..ei pysty!!" )  Sama mimmi on epeli ryhmäsemppauksen, sekä onnistumisten jakamisen suhteen!! Hänen vinkkinsä on myös nämä seuraavat treenaajan palautumis-letut, joita itse fiksailin sitten omien kaapista löytyvien ainesten mukaiseksi. HUIKEAN HYVIÄ!!!!!

Ajattelin heti(taas!!), että nyt tuli sitten lapsillekin ihana herkku, jota voi syödä ilman, että on TÄYTTÄ HUTTUA ja verensokerin myrskytystä...noh..miten kävi. TUOMIO: "Joo äiti. Kyllä nämä on ihan hyviä, mutta en minä kyllä millään jaksa syödä nyt enempää"...."En minäkään"..."En minäkään."

Mutta aikuiselle maistuu VARMASTI!!!! Ja omasta mielestäni tuon maustetun proteiinijauheen vuoksi näissä on  älyttömän makea maku...joten esim. proteiinijauheen sijalle voisi ajatella mantelijauhetta. Tai maustamatonta proteiinijauhetta(Itse laittelin Fastin Minttusuklaa, hera 80).
(ja nämät ovat taas gluteenittomiakin!!!)

TREENIN JÄLKEISET PROTEIINILETUT:

1 banaani
0,5dl. kaurahiutaleita
1dl. proteiinijauhetta/tai mantelijauhetta
2 kananmunaa
0,5 dl. vettä
suolaa
Pistin kaikki ainekset blenderiin, surautin sekasin ja sitten pannulle. Menee ihan pelkiltään ja maistuu todella herkulle!!!!!!  Jos haluaa lisempää proteiinia ja herkkua, niin mustikkarahkaa päälle!!!  Eikä oo kellekkään kiusallista!!

1 kommentti:

  1. Olen Jutan superdieetillä.."voinkohan" syödä näitä, esim.treenin jälkeen?

    VastaaPoista