lauantai 16. helmikuuta 2013

GLUTEENITON DIEETTI TERVEYDEN PUOLESTA

Miksi tämän hetken uusin painonpudotusvillitys , Gluteeniton dieetti sietää saada reilusti taputuksia ja roppakaupalla kehuja?

Gluteenittomassa "dieetissä", eli RUOKAVALIOSSA on paljon mahtavia tekoja hyvän terveyden eteen. Parantunut ruoansulatus, oikeat vatsahappotasot, autoimmuunitautien vähentyminen(mm.reuma), astmaoireiden hiipuminen, aknen ja iho-oireiden  hupeneminen. Lisäksi maksa, tuo uuttera ja väsymätön kehomme myrkkyjen & jätteiden käsittelijä  kokee hilpeitä hetkiä gluteenittoman ruokavalion tuomista eduista.

Näiden kaikkien yhteisvaikutuksesta koko elimistö voi paremmin. Mikä tahansa muotivillitys, joka saa meidät valitsemaan prosessoitujen ruoka-aineiden ja einesten sijaan puhdasta ja ravintotiheää ruokaa on hyvä villitys!

Ei siis ole kyse ruokavaliosta, jossa välteltäisiin joitakin tiettyjä ruoka-aineita laihtumisen toivossa tai vaihdettaisi jokin tuote toiseksi rasva-varastojen pienentämiseksi, vaan pikemminkin kyse on kehon terveyden edistämisestä kokonaisvaltaisesti. Vaihdosta ja lisäyksestä terveyden puolesta.

GLUTEENITON "DIEETTI"  on RUOKAVALIO, jossa aterioihin lisätään aineksia, jotka vahvistavat kehon puolustusjärjestelmiä, ruoansulatuskoneistoa, vatsahappotasoja ja ravinteiden imeytymistä. Gluteenittoman ruokavalion osaset parantavat erittäin tehokkaasti elimistön kykyä käyttää syödyn ruoan ravinteet kehon hyväksi, eikä vain "läpikuljetukseen" kehon kautta kohti viemäriverkostoa. Gluteeniton ruokavalio siis tuo kropan hyvinvoinnin lisäksi ruokakauppaan hassatulle rahallekin parempaa vastinetta!!


No mitä koko gluteeniton ruokavalio sitten on? Ensin pikakelaus siihen, mitä GLUTEENI on.

Gluteeni on viljojen(Rukiin, ohran ja vehnän) luontainen proteiini, jolle hyvin moni ihminen on yliherkkä.  Vaikkei diagnosoitua yliherkkyyttä olisikaan, niin moni kokee, että viljasta valmistetut ruoat aiheuttavat ikäviä oireita.
Mahaa kivistää ja turvottaa. Iho ja päänahka kutisee, ajatus ei oikein kulje, finnit kukkii ja astman oireistus täsmää. Reuman oireet pahenevat. Väsyttää ja on voimaton olo(toki, jos ravintoaineet eivät imeydy) jne.
Näiden lisäksi gluteeni aiheuttaa toisille myös parantumattoman, diagnosoidun autoimmuunisairauden, keliakian, jossa gluteeni  saa aikaan ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja tärvelee suolinukkaa, mikä loukkaa, hämmentää ja haittaa ravintoaineiden imeytymistä.

Jos jokin yllämainituista oireista saadaan pois gluteenin välttämisellä..eli vaihtamalla vaikka ohra ja vehnä kauraan, niin HOUKUTTELEVAN  POSITIIVISTA!!! Ja puoltaa kyllä gluteenittoman ruokavalion aloittamista!!!!

Lisäksi gluteenivapaa ruokavalio tuo hurmaavia etuja silloin kun gluteenia sisältäviä viljoja aletaan korvata toisilla tuotteilla.


Fibrex, eli sokerijuurikaskuitu on yleinen "jauho/hiutale", mitä gluteenittomassa ruokavaliossa käytetään. Se on äärimmäisen kuiturikas tuote, jota voidaan käyttää leivontaan sinällään tai liotettuna.  Mielikuvituksen puute on ainut este käytölle.  Mutta sen lisäksi, että sokerijuurikaskuidulla voidaan korvata epäsopivia viljoja leivonnassa, se on HUIPPUTUOTE TERVEYDELLE!!!!!!!!!

Fibrex on erittäin kuitupitoinen. Ja kaikki tietävät, että kuitu on terveellistä. No miksi...öööö...no...no...se kulkeutuu suolistossa ja lisää ulostemassa...jaa..ja ...ja...se on terveellistä...KYLLÄ!!! Tästä kuidusta ja sen tarpeellisuudesta sekä ainutlaatuisuudesta  ihan kohta lisää!!!

Katsellaan vielä hetki suolistoa, hyvää vastustuskykyä ja suoliston hyviä bakteereja. Suoliston hyvä ja oikea bakteerikanta ylläpitää kehon hyvää vastustuskykyä, vähentää infektioita, lieventää laktoosi-intoleranssin oireita, minimoi ummetusta, intouttaa kemikaalien tuotantoa kehossa, jotka torjuvat syöpää ja valmistaa kehossa luontaisia, antibiootin kaltaisia aineita. Bakteerikannalla on suuren suuri merkitys terveydellemme. 

Tätä elimistössämme sijaitsevaa bakteerikantaa tukahduttavat mm. sokeri, leivonnaiset, liiallinen leivän ja pastan syönti. Lääkkeet, stressi, viina, tupakka, e-pillerit ja hormonikorvaushoidot...nämä kaikki vääristävät suoliston bakteerikantaa.

No miksi sitten gluteenitonta ruokavaliota voi suositella?

Suolistobakteerit saavat ravintonsa  mm. KUIDUSTA!!! Kuitu kiihottaa hyvien bakteerien kasvua suolistossamme. Kuitu tekee vatsalle ainutlaatuisen hyviä tekoja!!!
Ja kas..Gluteenittomassa ruokavaliossa käytetään prosessoitujen proteiiniviljojen sijasta näitä tuuhean kuitupitoisia tuotteita, jotka edesauttavat suolistobakteerien toimintaa. Fibrexiä, leseitä, pellavansiemenrouhetta ja kauraa!!

Pellavansiemenrouhetta voidaan käyttää leivonnassa, rahkojen ja marjojen rinnalla, salaateissa ja kaurapuurossa..mihin vain ideat riittävät.  Lisäksi veteen liotettu pellavansiemen-lima vahvistaa maksan toimintaa ja tyrkkii estrogeeniaineenvaihduntaamme oikeaan suuntaan.(Liiallinen estrogeeni kerää sekä naisille että miehille ylimääräistä pehmikettä ja aiheuttaa monenlaista haittaa...on iso tekijä mm. erilaisissa tulehdussairauksissa ja hormoniperäisissä syöpätyypeissä). Kaikki keinot mitkä auttavat maksaamme, ovat aina hyvä teko itselle!!!

Muodikasta gluteenitonta ruokavaliota käyttäen korvaamme viljan proteiinia siis tenhoavilla tuotteilla, jotka tukevat elimistömme hyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla.Keho alkaa toimia paremmin, maksa puhdistaa kehoa tehokkaammin ja  poistaa  ylimääräistä estrogeenia tepevämmin. Vatsahappotasot  palautuvat hyvälle mallille. Ravinteiden imeytyminen syödystä ruoasta kehon käyttöön vahvistuu.


Vatsa & suolisto alkaa toimia ja tervehtyä viljoista valmistettuja huttuja välttämällä. Kuitua lisäämällä ja gluteenittoman ruokavalion  terveyttä edistäviä keinoja käyttäen keho tervehtyy eikä voida varmastikaan harmistua siitä, jos siinä samalla kehon ylimääräinen rasvakerros kuluu energiaksi.  Vitaalisuus lisääntyy ja kehon koostumus paranee terveempään suuntaan.

Tykkään tästä muotivillityksestä paljon. Villitys terveyden ja kehon hyvinvoinnin puolesta on erityisesti mieleeni!!!! Tykkään kovasti. Niinkuin tykkään monesta muustakin muotivillityksestä..(trendikäs nuorison edustaja kun olen kerta!!!! ) Tykkään niin kovasti...Niinku tykkään
 • 80-luvun neonvärisistä vaatteista
 • Perunannostosta talikolla
 • Päiväunista
 • Matti Nykäsen takatukasta ja korkeavyötäröisistä jameksista
 •  Elina Riihimäen ammattitaidosta
 • Suomi-iskelmästä
 •  Avantouinnista,
 • Casallin käsittämättömän huikeista sportti-rintsikoista
 • Timpanin salikisoista ja Timpanin Timpoista
 •  Rakkaudesta
 • Leipomisesta
 • Kaisa Jaakkolan kirjoista(joista tämänkin tekstin asiaa on haravoitu!!!)
 • ja uudesta Sherlockista!!!!!1 kommentti:

 1. Kiitos Petra tästä kirjoituksestasi! Olen täysin hukassa vatsavaivojeni kanssa, keliakiaa tämä ei ole mutta hiilari saavat aikaiseksi närästyksen tapaisen poltteen. Yritetään eisiä nyt gluteiinittomia ohjeita ja vinkkejä elämään.

  VastaaPoista