Useilla
ihmisillä on tavoitteena saan kropastaan jokunen kilo rasvaa
pois..kiinteää lihaa tilalle. Moni tuskailee kuitenkin tuloksettomuuden
kanssa. Liikkuminen on hanskassa ja syöminenkin terveellistä. Mutta
kiinteytymistä ei tapahdu. Rasva ei vähene. Grrrrr!!!! Missä vika!!?
Kiinteytyminen
on sitä, että lihaksen ja nahan välistä poistuu pehmeyttä, eli rasvaa.
Kun liikutaan, energiankulutus kiihtyy. Jos kroppaa liikutetaan ja
rasitetaan raskaiden painojen kanssa, jatkuu tuo energian kulutus vielä
tunteja liikkumisen jälkeenkin. Rasvaa palaa. Mitä isompi lihasmassa
ihmisellä on, sitä helpompi keho on pitää vähärasvaisena. Isot
lihasmassat tarvitsevat paljon enemmän energiaa ja käyttävät siis ruokaa
polttoaineena enemmän, kuin vähäinen määrä lihaksia. Sen vuoksi
painoharjoittelu on perusteltua ”laihdutusliikuntana”.
No
tämä lause on monelle tuttu juttu: ”Minä hassuttelen painojen kanssa
aktiivisesti ja harrastan myös kohtuullisesti aerobista
kestävyysliikuntaa, mutta silti rasvakerros vaivaa. Missä vika?”
ANNOSKOKO
Se
on vastaus ainakin omiin kehon pehmeyskertymiin. Niin pitkään, kun söin
huttua, söin myös liikaa. Liian isoja annoksia ja liian usealla
santsauskerralla. Lautasmalli oli hanskassa, mutta siltikin. Jokaiseen
lautasmallin lohkoon oli ladattu ihan liikaa tuottehia kokoiselleni,
ikäiselleni ja sukupuoliselleni kuluttajalle.
Aamupalasämpylä..uijui...tahikka
kaurapuuro mansikkahillolla. Ensinnäkin,kaupasta ostettava
juustosämpylä tuoreena..onhan se oivariinin( www.valio.fi/tuotteet/rasvat/valio-oivariini-normaalisuolainen-hyla/
)kanssa murskaavan hyvää. Mutta mitä se on?...sen pitkulaisen,
kohtuullisen ison mötkön kun ottaa kämmenelle ja puristaa....niin sehän
menee pieneksi mytyksi...se on minun käsityskyvyn mukaan hyvän maun
ohella oikeastaan tyhjää huttua, turhia kaloreita, muttei juurikaan
rakentavaa. Ja kuinka monta niitä ihminen pystyykään siinä aamukahvin
kanssa syömään...monta! Mutta jos maltat pysyä puolikkaassa, niin eipä
vaan tunnu haittaavan!! Antaa mennä vaan, nautinnolla!!!
Kaurapuuro, mansikkahilloa ja maitoa..käsittämättömän herkullista ja todella helppoa lappaa liikaa suuhunsa!
Tai Kana-aurajuustopasta. Mitenkä paljon sitä kerkeää syömään, ennenkuin huomaa, että ei ole enää hyvä juttu tämä.
Ja
siinä se vastaus olikin. Tyhjää, pieneksi puristuvaa huttua, joka on
täynnä turhia kaloreita. Sisällöstä ei löydy juuri mitään rakentavia
ainesosia tai vitamiineja(No kaurapuurosta kyllä löytyy vaikka
mitenkä...mutta se on liian hyvää ja helposti suuhun huuhtoutuvaa
huttua). Siellä
saa aivot tulkita verenkierron viestejä kärppänä, mutta tulkittavaksi
tulee vain: ”Eipä tässä kuule ole keholle oikein mitään...ei vitamiinea,
ei hivenaineita, ei ravinteikasta...eli näläkähän tällä reppanalla
täytyy olla!” Ja siitä aivot sitten hälyyttämään, että MIKÄÄN EI RIITÄ:
LISÄÄ JUUSTOSÄMPYLÄÄ, PASTAA, PERUNOITA, JA TALKKUNAA KONEESEEN!
Koneeseen, joka mitä ilmeisemmin on nälänhädän partaalla, koska mitään
ravinteikasta siihen ei ole ladattu.
Nyttemmin
olen jättänyt juustosämpylät vähäisemmälle huomiolle. Sen sijaan
pureksin100% ruisleipää juuston , kinkun, suolakurkun, kurkun, tomaatin
kanssa. Jälkiuunileipää kun yrittää käteensä puristaa, niin eipä vaan
mene pieneksi mytyksi. Ei oo huttua se! Toinen, ihan vakiopalanen on se
mantelileipä! Kananmuna, mantelijauhoa ja juustoraastetta. Paistetaan
voissa pannulla....päälle voita, kinkkua, juustoa, suolakurkkua,
tomaattia, jäävuorisalaattia...ihminen ei muuta tarviiskaan....se o
niiiiin hyvää ja on proteiinit kohallaan! Eikä sitten muuta. Ei vaan
aivot hälyytä, että otappa lissee. Sitten
muutaman tunnin kuluttua ateria maistuu taas. Vaikka kebabia,
jauhelihaa, kanaa... kasviksia pakasteena, tuoreena, sipulit, kaalit.
Voissa pannulle ja lautaselle.
Ja määrä? Se annoskoko?
No
se on aika pieni. Minun haluamiseen suhteutetulla mitta-asteikolla
ainakin melko pieni. Eikä santsailla. Mutta, koska täysiarvoinen,
ravinteikas ruoka tekee hyvän olon ja nälkä poistuu nopeasti, mutta
turvotusta ei esiinny, niin on helppo pitäytyä sopivassa annoskoossa. Välipalaksi otan tutusti purkin rahkaa ja purkin ananasta. Se on jo sitten tosi iso annos. Mutta sopiva silti.
Tykkään
tehdä kevätkääryleitä. Ne uppopaistetaan rasvassa...mutta ovat siitä
huolimatta ravinteikkaita ja oivallisia syötäviä. Sisältö on helppo
täyttää ravinteikkaasti ja täysarvoisesti: kanaa, kaalia suikaleina,
sipulia, valkosipulia, aurajuustoa, sieniä...ja kääritään
riisipaperiin.( www.trevesta.fi/tuote/16/313/riisipaperi)
Yksi
sellainen ja salaattia joukkoon. Voi hyvällä omallatunnolla syödä ja
nauttia. Mutta niitähän toki tekisi mieli ottaa useita, maku on niin
ihana. Mutta, jos haluaa pitää sen ylimääräisen pehmytkerroksen
kuosissa, niin sitten syödään yksi ja jätetään loput silmille. SE
ANNOSKOKO ON MERKITTÄVÄ ASIA.
Ravinteikasta
ruokaa syöden on helppo pitää annoskoot sopivina, sopivan pieninä.
Huttua syödessä tulee helposti syötyä ihan liikaa ja ihan liian usein.
Huttu on usein naamioitunut myös naposteltavaan muotoon.
Löysin ihanan naposteltavan eilen Halpa-hallista.( www.hhnet.fi/Default.aspx
)Kirsikkatomaatit napostelurasiassa. Kilohinta ihan samoissa hinnoissa
kuin muutoinkin pakatuilla kirsikkatomaateilla, joten ei ku vuan. Ja
olikin murskaavan maukasta ja raikasta. Makeaa napostelua ilman turhia
kaloreita. Se mitä haluat, syöt tai teet, saa sinut haluamaan sitä aina
vaan enemmän. Tosi helppoa matematiikkaa, jolla elämänlaatua pystyy
parantamaan oleellisesti.
Jos haluat lisätä kasviksia ruokavalioosi, niin nappaat vaan
napostelupurkista tomaattia...ja kohta keho oppii haluamaan sitä aina
vaan enemmän, eikä hutulle jää tilaa. Ihan sama liikunnan kanssa. Kun
haluaa sitä ja tekee sitä, se saa aina vaan haluamaan lisää. Ja
olellisinta treenissäkin on se, että se on usein toistuvaa, säännöllistä
ja tehokasta. Hyvä oravanpyörä on valmis. Ja sama ihan kaikilla elämän
osa-alueilla. Haluamista on syytä haluta! Se rentouttaa, piristää ja
rauhoittaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti