Toinen
viikko dieettiä on vierähtänty ja nyt starttaa kolmas. Viikossa
painonmuutosta on tapahtunut -0,5 kg. Oikea suunta, sopiva tahti.
Sanomalehti Keskisuomalaisessa (www.ksml.fi/)
käsitellään tänään maanantaina tiede-osiossa, sivulla 17 lihavuutta.
Ursula Lehtivuoren kirjoittamassa artikkelissa on haastateltu Turun
yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta Eriika Savontausta. Lihavuutta
energiatasapainon säätelyn näkökulmasta tutkiva Savontaus kertoo, että
jatkuva nälkä ja herkkuhimo voi kertoa kroonisesta stressistä. Stressiin
reagoiva välittäjäaine kortisoli lisää herkkujen halua. Kuulostaa
pätevältä ja motivoi myös kuulostelemaan omaa elämää. Onko omassa
elämässä stressitekijöitä, joita hallitsemalla voisi myös pitää painoa
kurissa tai ainakin vähentää turhien huttujen himoa.
Samalla sivulla sama toimittaja on haastatellut myös lihavuutta pitkään tutkinutta professori Aila Rissasta Helsingin yliopistosta.Rissanen
kertoo, että elimistö kehittää suojamekanismin laihtumista vastaan.
RASITTAVAA!!! (mutta ymmärrettävää; elimistö haluaa turvata
henkiinjäämisen nälänhädän hetkellä).
Kun
ihminen laihduttaa, hänen energiankulutuksensa vähenee. Kun hän
lopettaa laihduttamisen, energian kulutus jää edelleen pieneksi,
elimistö jättäytyy säästöliekille ja lihominen alkaa taas. Rissasen
mukaan helposti lihova ihminen kuluttaa siis vähän energiaa ja
laihtuessaan menettää rasvatonta kudosta enemmän kuin sellainen, joka ei
liho yhtä helposti.
Liikunnalla
pystytään kasvttamaan rasvatonta kudosta, eli lihasta. Rissanen
kannustaa liikuntaan painonhallinnan vuoksi ja mainitsee, että hyvän
lihaskunnon omaava ihminen säilyttää toimintakykynsä iäkkäänäkin.
Rissanen kehottaa lisäämään liikuntaa ja siivoamaan makeat höttöruoat
pois ruokavaliosta. Tällöin turhien kalorien ja hiilihydraattien määrä
vähenee luonnostaan.
Mitä
uutta tämä on? Ei mitään. Tämä kaikki on tuttua tietoa. Käytäntöön
siirrettynä se on ehkä hieman hankalaa tämän päivän tarjonnan edessä.
Tarjolla on niin paljon, niin huttua, niin helposti, niin nopeasti.
Mutta tämäkin on vain opettelu- ja tapakysymys. Terveellistä,
ravinteikasta ja kunnollista on tarjolla yhtä helposti. Niitä valintoja
tässä ollaan pitkin aikaa opeteltu. Tekemään, valitsemaan ja nauttimaan
hyvistä, tuoreista ja ravinteikkaista aterioista ja välipaloista.
Dieetti
on kuitenkin vielä eri asia, kuin jatkuvat, arkipäivän hyvät valinnat.
Dieetissä hyviä valintoja karsitaan vielä paremmiksi ja vielä
vähemmälle. Oma kokemukseni kahden viikon jäljiltä on se, että
dieetillä on mietittävä ruokailut entistä herkullisemmaksi ja
nautinnollisemmaksi. Tai ei niitä tarvitse miettiä, ne ovat sitä.
Ohittamatta
näin käy, kun mitään ylimääräistä naposteltavaa tai epähuomiossa
napattua palasta ei salli itselleen. Silloin se varsinainen ruokailu tai
välipala kohoaa merkittäväksi ja ihanaksi herkuksi. Oma ajatukseni on
myös se, että nälkää tulee dieetin aikana sietää. Tai ei taaskaan nälkää
sanan varsinaisessa merkityksessä.. vaan tunnetta, ettei ole ahtanut
mahaansa täyteen.
Itse
pidän ruoan mausta ja syömisestä niin paljon, että hyvin mieluusti
söisin aina enemmän, kuin olisi tarvis. Maku houkuttaa eikä vatsalaukun
tilavuutta, saati elimistön tarpeita tule siinä vaiheessa kuunneltua
riittävästi. Myös tapa syödä reilulla kauhalla on juurtunut.
Siksi
joudun tolkuttamaan itselleni tässä dieetillä, että ateria on valittu
ja syöty ja sitten ei muuta. Dieetillä joudun fanittamaan ”nälkää”,
koska omat ruoka-annoskoot normaalisti ovat kokooni ja
energiankulutukseeni nähden suuria. Tolkutan itselleni, että dieetin
aikana tarkoitus ei ole aterian jäljiltä olla ”vankka, ahdettu ja
tukevan jämäkkä”. On hyväksyttävä, että olo on kevyt, suorastaan
”nälkäinen”.
Sama
tilanne tulee eteen silloin, kun leivon lissahtaneen
mokkapalalevyllisen tyttären lentopalloturnauksen kahvioon. Edellisestä
ateriasta on kulunut pari tuntia, mutta seuraavaan on vielä matkaa
tunti-pari. Silloin ne mokkapalakuorrutteen jämät kulhossa tuntuvat
melko houkuttelevilta. Olo on kevyt ja no...jos ei nälkäinen, niin
kuitenkin melko odottava. Mikään elimistössä ei kerro, että en halua
nuolla tuota mokkapalakuorrutetta. Mahassa tai päässä ei tunnu
täydeltä..ei välttämättä edes ravitulta. Tuntuu pieni "nälkä" ja hinku
mehevään suklaiseen herkkuun.
Silloin
on vaan muistettava, että dieetillä olo on ”nälkäinen”. Haluamista
tapahtuu, mutta siihen ei pidä vastata. Normaalioloissa söisin jo siinä
vaiheessa ananasrahkaa tai vaikka siivun ruisleipää. Ihan vaan varulta,
etten ala nuolla sitä kuorrutetta kulhosta. Dieetillä pitää ajatella,
että tunnin päästä syön aterian. Nyt en ota mitään.
Siksi
pidän dieettiä ihmiskokeena ja epänormaalina tilana. Normaalioloissa
syön melko reippaasti ja tartun myös toisinaan pieneen palaan huttua.
Runsaan liikunnan avulla se on mahdollista ja paino pysyy paikallaan,
mutta ei putoa. Dieetin tarkoitus on tikistää energiansaanti niin
pienelle, että rasvakudos pienenee ja paino laskee.
Siksi
tämän viikon missio on muistaa, että kevyt ja ”nälkäinen” olo kuuluu
tähän ihmiskokeeseen. Ei tule olla huolissaan siitä, ettei ole jämäkkä
ja topattu olo ruokailun jälkeen. Eikä sitä ähdettyä oloa olla
hankkimassa myöskään satunnaisilla herkuilla, vaikka niitä intoutuu itse
leipomaan. Porkkana silloin tällöin pahimpaan puremisen hinkuun on
kuitenkin ihan hyvä asia. Mutta niitäkään ei pidä määrättömästi popsia.
Kun
tuo missio keveydestä ja jaksamisesta iskostuu päähän, tulee myös se
rauhallinen ja hyvä olo. ”En minä tarvii, minä pärjään tällä ja voin
hyvin”..silloin se hiippailee se hyvä olo, voittaja-olo!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti