Leivonta


Piirakat, pullat, keksit, sämpylät ja pizzat saadaan kehoa rakentaviksi  kun ne tehdään ravinteikkaista aineksista. Täytteitä oman maun ja kehon rakennustarpeen  mukaan.


Raakaleivonta on ihan ok, mutta VÄLTÄ AGAVESIIRAPPIA! Se on laboratoriossa valmistettu keinoaine, joka ei ole kropalle hyväksi. (Tästä tarkemmin HERKUT-osiossa, jos kiinnostaa)



Mantelileipä paistettuna pannulla (enemmän munakasmainen)
  • 1 muna
  • 3 haarukallista raejuustoa
  • 2 haarukallista mantelijauhetta
Tai itse käyttämäni pelkistetty versio:
  • 1muna
  • 3 haarukallista raejuustoa
Paistetaan VOISSA paistinpannulla leiväksi.


 
Uunimantelileipä (enemmän "leipämäinen", voi paahtaa paahtimessa)
8 kananmunaa
2 dl. raejuustoa
1dl. fibrexiä(sokerijuurikaskuitua jauhohyllystä)
1,5dl. mantelijauhoa
2 tl. leivinjauhetta
1rkl. pellavansiemenrouhetta
1-2 tl. suolaa
Levitä seos  tai taikinanokareet kasoina leivinpellille. Paista uunissa 225* n. 20 min.



Korvapuustit

Taikina:

  • Pellillinen kuorittuja pähkinöitä
  • Suolaa maun mukaan(muista maistella taikinaa tehdessä)
  • Kaardemummaa mauksi (lisää varovasti n. 0,5 tl. kerrallaan) 
Täyte: 
  • Paketti tai pussi taatelia (n.200g.) 
  • Kookosöljyä 0,5-1,5dl. mieltymyksen mukaan
  • Suolaa maun mukaan vahvistamaan makeutta
  • Kanelia maun mukaan
  • Vettä niin, että täytteestä tulee sopivan sileää 
-Ota ensimmäiseksi täytteen kookosöljy sulamaan vesihauteeseen tai lieden lähelle kuppiin. (pähkinöitä varten lämpiävä uuni hohkaa ehkä niin, että kookosöljy sulaa lähellä) 




-Paahda pähkinät kullanruskeiksi 200*C :ssa uunipellillä.
- Blendaa pähkinät tehokkaalla tehosekoittimella tai minisilppurilla (1000 W) rouheaksi pähkinävoiksi. Lisää suolaa ja kaardemummaa niin, että maku on kohdallaan.
-Kauli massa levyksi leivinpaperin välissä.




Taikinaa ei kannata blendata liian sileäksi voiksi, vaan se kannattaa jättää hieman rouheaksi taikinaksi, jotta sitä on helpompi käsitellä. Jos taikina  menee liian voiksi, voit lisätä joukkoon mantelijauhetta tuomaan tekstuuria, makua ja käsiteltävyyttä. (muista lisätä suolaa, jos massaa lisätään) 




-Blendaa vesi, suola kaneli, kookosöljy ja taatelit sileäksi massaksi. 

-Sivele täyte taikinalevyn päälle. Voit halutessasi lisätä täytteen päälle paahdettua pähkinärouhetta lisämakua tuomaan. (Hasselpähkinät sopivat erityisen hyvin)


-Kääri levy leivinpaperin avulla rullalle. 
-Leikkaa levystä n. 1-2cm. leveitä renkaita
-Pakasta korvapuustirenkaat n. 20 min. 
-Tarjoa suoraan pakkasesta






Raparperi-taatelipiiras


Pohja:
200g.mantelijauhoa
2dl. kookosjauhoa
1dl. hunajaa
2rkl. kookosöljyä
Suolaa

Sekoita ainekset ja painele taikina voipaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.

Täyte:
200g. raparperia pilkottuna
12 taatelia

Soseuta raparperi ja taateli tehosekoittajalla sileäksi. Levitä täyte pohjan päälle.

Koristele marjoilla. Heti valmis.




Raakasuklaakakku

Pohja:
4 dl. pähkinöitä
3 dl. taateleita
Kunnolla suolaa(maistele taikinaa!)

Suklaatäyte:
4 dl. pähkinöitä
1dl. sulaa raakakaakovoita
1dl. vettä
1dl. hunajaa
1dl. raakakaakaojauhetta


Laita pyöreän (n23cm. halk.) kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi.
Rouhi pohjan aineet tehokkaalla (kohtuu isoteräisellä. Smoothie-kannujen terät eivät tähän oikein passaa) tehosekoittimella taikinaksi. Kun taikinasta voi pyöritellä pallon, on sekoitettu tarpeeksi.
Painele takina vuoan pohjalle levyksi.


Sulata kaakaovoi vesihauteessa. Sekoita pähkinöitä tehosekoittimessa niin kauan, että niistä tulee sileä massa. Lisää täytteen loput aineet ja sekoita taas.  Kaada täyte pohjan päälle.

Jäähdytä kakkkua pakasteessa n. 30 min.





Munkit

  • 2 munaa
  • 2dl mantelijauh.
  • 2dl kauralesettä tai esim. gluteenitonta jauhoa
  • 1dl. steviaa tai sokeria
  •  1tl leivinj
  •  2rkl psyliumia
  • 50g. voita
  • 0,5dl.vettä

    Mausteet: kardemummaa, sitruunan kuorta, suolaa

    Sekoita kuivat aineet. Lisää voisula, muna ja vesi.(tai rahka veden tilalle)






    Sulata paistoon varattu kookosrasva kattilassa: 180*C.





    Paista kohonneesta taikinasta muotoillut munkit kookosrasvassa ja nosta ne sitten talouspaperilla vuoratulle lautaselle.

    Kierittele vielä lämpimät munkit kookoshiutaleissa.


















Sarin "Vappumunkin korvike"
Pohja:
  • 50g. voita
  • 1 dl. pellavarouhetta
  • 0, 5 dl mantelijauhetta
Sekoita ja painele irtopohjavuoan pohjalle. Anna levätä jääkaapissa sen aikaa, kun valmistat täytteen.
Täyte:
  • 1 kg. rahkaa
  • 1 prk. valutettua anansmurskaa
  • sitruunanmehua
  • stevia
  • liivatetta
Sekoita aineet ja kaada vuokaan, pohjan päälle. Hyydytä liivatepussin/purkin ohjeen mukaan. 


Sarin synttärikakku
Pohja: 
  • kananmunan valkuaiset ja keltuaiset vatkattuna eri kulhoissa. Yhdistä vaahdot
  • Psylliumia, leivinjauhetta  ja mantelijauhetta
  • Paista kypsäksi uunissa. 
  •  Kostuta marjamehulla.
Täyte:
  • Rahkaa
  • Marjoja
  • Steviaa
  • Vaniljatangon siemenet
  • Liivatetta
Sekoita täytteen aineet. Hyydytä liivatepurkin/pussin ohjeen mukaan. Levitä täyte irtopohjavuoassa olevan, kostuteun pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa. Koristele manteli-pähkinärouheella.





 Sarin voileipäkakku
Pohja:
  • 3 munaa
  • 3 rkl. mantelijauhetta
  • 2 tl. Psylliumia
  • 1 tl. Leivinjauhetta
  • Suolaa
  Vatkaa keltuaiset ja valkuaiset erikseen kulhoissa. Yhdistä vaahdot. Lisää mantelijauhe, psyllium ja suola. Paista vuoassa, muutama minuutti uunissa.

Täyte:
  • Purkki rahkaa
  • hienonnettua kylmäsavulohta
  • Sipulia
  • Liivatetta
  • Suolaa
Koristelu:
  • Kurkkusiivut
  • Ruohosipuli
  • Kylmäsavulohi/Graavilohisiivut
  • Paprikasilppu
  • Ruukkusalaatti
Toimi liivatepurkissa olevan ohjeen mukaan. Yhdistä täytteen aineet ja laita täyte irtopohjavuoassa olevan pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa.  Poista vuoka kakun ympäriltä.
Koristele  hyytynyt kakku.








Sarin vuokaleipä
  • 8 munaa
  • 250g. rahkaa
  • 2 tl. psylliumjauhetta 
  • 1, 5 dl. sokerijuurikaskuitua(Fibrexiä)
  • 1 dl. Mantelijauhetta
  • 0,5 dl. kauralesettä
  • 1 dl. pellavarouhetta
  • 2 tl. leivinjauhe
  • Suolaa
  • 1 dl. Juustoraastetta
  • Pähkinärouhetta
  • Auringonkukansiemeniä

    Sekoita ainekset ja lataa taikina vuokaan. Paista uunissa n.30 min. 225*C (Lasivuoasta voi seurata leivän kylkeä..kun on komea rusketus, ni on valamista!!!




Sarin näkkäripäivä
  • 100 g. auringonkukansiemeniä
  • 25g. pellavansiemeniä
  • 0,5 dl. seesaminsiemeniä
  • 25g. leseitä
  • 1 rkl. psylliumia
  • suolaa
  • 2, 5 dl. vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi. Anna turvota n. 10 min. Levitä taikina ohueksi levyksi uunipellille. Ruuduta veitsellä. Paista 150*C n. 1h.






Sarin laskiaispulla
  • 3 munaa
  • vähän mantelijauhetta
  • vaniljatangon siemenet
  • Leivinjauhetta
Vaahdota keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoissa. Yhdistä vaahdot. Lisää mantelijauhe, vanilja ja leivinjauhe. Jaa muffinssivuokiin. Paista uunissa. Kypsä pulla halki ja väliin marjarahkaa.







Murea marjapiirakka


Pohja:
  • 200g. Mantelijauhetta
  • 100g. Voita
  • 1 Muna
  • 1dl. Pellaansiemenrouhetta
  • 1 rkl. Muscavadosokeria tai hunajaa
  • 1tl. kanelia..tai kardemummaa
Täyte:
  • Mustikoita
  • Vadelmia
  • 100g. Voita
  • 1 rk. hunajaa
  • 3 munaa
 Sekoita pohjan aineet ja painele piirakkavuoan pohjalle. Paista 200*C n.15 min.
Sulata voi, lisää hunaja. Jäähdytä. Vatkaa munat ilmavaksi seokseksi kulhossa ja sekoita joukkoon voiseos. Laita piirakan päälle marjat ja munavoiseos.  Paista vielä n.30min. kunnes piirakka saa hiukan väriä.








Eväshamppari
  • muna
  • 2 rkl. mantelijauhetta
  • 3 rkl. juustoraastetta
Paista mantelileipä pannulla voissa. Puolita. Kasaa hamppariksi salaatin, tomaatin, kurkkusiivujen ja kinkkuleikkelen kanssa.








Kinkku-ananas pizza
  • Pizzapohja 3. (ks. ohje alhaalla)
  • Kinkkusuikaleita
  • Jauhelihaa
  • Ananasta
  • Juustoraastetta
  • Ketsuppia
Esipaista pizzapohja. Lisää pintaan kestuppi, paistettu ja maustettu jauheliha. Ananaspalat, kinkku ja juustoraaste. Paista kypsäksi. 200*C









Eväspiirakka  

  • 2 kananmunaa
  • kukka- ja parsakaalia
  • valkosipulia
  • juustoraastetta
  • raejuustoa.
Paista munakas pannulla. 2 munaa, valkosipulia ja 2 rkl. juustoraastetta. Lisää päälle keitettyä parsa- ja kukkakaalia sekä raejuustoa. Taittele folioon ja pistä eväslaukkuun. Lämmitä eväspiirakka lounaaksi mikrossa, niin että raejuusto hieman sulaa. 





Niinan Rucola-parmankinkku pizza
  • Pizzapohja 3.(ks. alla)
  • Rucolaa, Parmankinkkua
  • Juustoraastetta
  • tomaattia
  • ketsuppia
Esipaista pizzapohjaa hetki. Lisää päälle ketsuppi tai tomaattimurska, juustoraaste, parmankinkku, tomaatit. Paista kypsäksi. 200*C . Lisää päälle salaatit.






 Ytyn lounaspizza
  • Pohja: Pizzapohja 1. (ks. alla)
  • Jauheliha
  • Mausteet
  • Juustoraaste
  • Tomaatti
Esipaista pohja. Lisää pohjan päälle maustettu,  paistettu jauheliha, tomaatit ja juustoraaste. Paista 200*C, kunnes juusto sulaa pinnalle.


Pizzapohja 1.


  • 5 kananmunaa
  • Suolaa 
Erottele munanvalkuaiset ja keltuaiset toisistaan eri kulhoon. Vatkaa molemmat erikseen vaahdoiksi. Yhdistä vaahdot. Mausta suolalla. Levitä vaahto leivinpaperille ja esipaista muutama minuutti uunin keskitasossa. 200*C Lisää täytteet, takaisin uuniin n. 10-15min.

Pizzapohja 2.

  • 5 kananmuna
  •  1dl. mantelijauhetta
  • Suolaa

    Valmistustapa sama kuin ed. Mantelijauhe lisätään vaahtoon.

Pizzapohja 3.


  •  1 prk maitorahkaa (250g.) 
  • (150 g) juustoraastetta 
  • 2 kananmunaa
  •  4 rkl kauralesettä 
  • 3 rkl mantelijauhoa
  • 1dl. fibrexiä(sokerijuurikaskuitua)
    n. 1 tl leivinjauhetta

    Ainekset sekaisin ja lusikoidaan ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille. Paisto 200 asteessa ensin 10 min ja sen jälkeen haluamasi täytteet päälle ja takaisin uuniin n. 10-15 min.
Pizzapohja 4.


  • 4 munaa
  • 2-3dl. raejuustoa
  • Suolaa
Sekoita aineet ja levitä massa leivinpaperin päälle, pellille. Paista 200* C niin pitkään, että pohja saa vaalean ruskean värin. Kippaa esipaistettu pizzapohja vielä ympäri toiselle pellille ja paista pohja toiseltakin puolelta vaaleanruskeaksi.

Haluamasi täytteet päälle ja paista niin kauan, että juusto sulaa ja saa hieman väriä. 




Piirakkapohja (Esim.kinkku-jauheliha-sienipiirakalle)

  • 1 prk. 250g. rahkaa
  • 2munaa
  • raejuustoa
  • fibrexiä
  • kauralesettä ja kaurahiutaleita
  • suolaa
  •  soodaa.
Lisäile aineksia oman tuntuman mukaan. Sekoita. Levitä piirakkavuokaan. Esipaista 200 asteessa jokunen minuutti. Lisää täytteet. Takaisin uuniin, kunnes täyte on hyytynyt(jos rahka-muna-kinkku-sieni täyte)



  Kääretorttu

Pohja: 3 kananmunaa

Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin. Vatkaa vaahdoksi. Yhdistä vaahdot. Levitä vaatho pellille. Paista 200C' kunnes pohja on kevyesti kullanruskea.

Täyte: 

  • Kermavaahto tai rahka ja Vadelmat. Makeuta vadelmat  hunajalla.

    Levitä täyte kääretorttupohjalle ja kääri rullaksi.

     

Leipäset uunissa

(tämä on nyt iso annos, koska vahingossa laitoin mantelijauhetta tuplat..niin lisäilin sitten muitakin ainesosia)

  • 10 kananmuna
  • 4 dl. mantelijauhetta
  • 4-6 dl. erilaisia siemeniä ja pähkinöitä
  • hieman juustoraastetta
  • raejuustoa
  • keitettyä parsakaalia

  • suolaa
  • valkosipulimurskaa
    Sekoitetaan aineet astiassa ja levitetään pellille. Paistetaan 150-175*C niin kauan, että pinta saa kullanruskean sävyn. Päälle paprikaa, kurkkua, tomaattia, kalkkunaleikettä ja mitä nyt mieleen juolahtaa.





2 kommenttia: