tiistai 23. huhtikuuta 2013

Itse vaikuttaminen

Sairastuminen voi lamauttaa ja olla shokki. Pienikin flunssa, krooninen autoimmuunisairaus, saatika ennusteeltaan nopeasti etenevä, parantumaton sairaus järkähdyttää ja muuttaa ajattelumaailmaa. Karuudessaan negatiiviseen ja passiiviseen suuntaan.

Passiivinen odottelu ja sairaudelle antautuminen on  masentavaa. Pahimmassa tapauksessa  elämänilo vaihtuu pelkoon ja apatiaan, suruun ja lääkkeiden ja/ tai tutkimusten loputtomaan kierteeseen. Kokemukseen, että passiivinen nöyrtyminen on ainut vaihtoehto. Mikään ei ole enää omissa käsissä. Mitään ei voida enää tehdä. Valitettavasti näitä sairauksia on paljon. Missä mitkään omat toimet eivät enää auta. Omien elämänohjasten luovuttaminen sairaudelle on synkkää.


Toivorikkaus ja into syntyy siitä, JOS ITSELLÄ ON MAHDOLLISUUTTA VAIKUTTAA omaan olotilaan. Jos on keinoja, joilla tilaa voidaan parantaa tai hyvinvointia edistää. Jos on joku keino, jolla pystyy tekemään jotain tilansa eteen. Tunnelma on IHAN ERI. Kun ei tarvitse luovuttaa omaa elämäänsä sairauden käsiin.
 Jos niin onnellisesti on, että mikään sairaus ei rassaa kehoa tai vastaavasti jokin sairaus rassailee, mutta sen etenemiseen tai hallinnoimiseen avaimet ovat vielä itsellä olemassa, niin hienoa. Se mahdollisuus nostattaa toivorikkauden ja elämänilon. Toivorikkaus ja elämänilo, taistelutahto..ne taas tekevät usein "ihmeitä". Ovat isona merkityksenä parantumisessa.

                                                                        (Kermakuhaa)
Jos vaikeistakin sairauksista on mahdollisuus parantua, niin vielä parempaa:  ennaltaehkäisy on mahdollista.  Jos olo on voipunut ja kevätväsynyt....se ei ehkä ole "pelkästään" alavireisyyttä, vaan merkki elimistöltä.


Miten sisäelimet voivat? Onko aineenvaihduntakoneisto kunnossa? Hyrrääkö maksa tyytyväisenä? Surraako sappirakko ja pörrääkö hypotalamus vireänä? Sopivasti liikuntaa, lepoa ja hyvää ruokaa. Hyvä fiilis ja emotionaalinen täyttymys.  Silloin palaset ovat kohdallaan.


Laihdutus ja kehon koostumuksen muuttaminen voi tuntua joskus ajatuksissa turhamaiselta hifistelyltä. "Itsekeskeisten friikkien touhua! Tokko ole elämässä mitään muuta ajateltavaa, ku ihteensä vaan keskittyy?!?!?"
Aina, kun keskustelee painoaan pudottaneen ihmisen kanssa saa kuulla ensimmäisenä pitkän, pitkä litanian positiivista terveysvaikutuksista olossa ja PÄÄN SISÄLLÄ.  Ja yleensä suurimpina kimmokkeina painon pudottamiseen on ollut juuri jokin pään sisäinen asia sekä  arjessa jaksamiseen liittyvä TERVEYDELLINEN TEKIJÄ.

Nämä kaikki syyt ovat sallittuja ja hyviä asioita: itseä tyydyttävämpi ulkonäkö, jaksaminen arjessa sekä fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi.  Yksi oikein maino syy kehon koostumuksen hallintaan ja hyviin, ravinteikkaisiin ruokavalintoihin keskittymiseen on: Sairauksien ennaltaehkäisy ja hoito.

Light-tuotteiden riemukulkue ruokapöytiin on kestänyt varmaan nyt jo noin pari vuosikymmentä  ja sen vaikutukset terveyteen ovat härskit. Kummallisia aineita työnnetään elimistöön suun kautta "terveellisellä" leimalla.
Ei ihme, jos sisäelimet, ruoansulatuskoneisto, suolisto, iho, sydän, keuhkot..koko kroppa pistää hanakasti vastaan. Sairaudet jylläävät ja keho voi pahoin.

On jokaisen ymmärrettävissä, että neonväreissä välkkyvien vaatteiden vaikutus on piristävä ja iloinen, mutta värikirjoltaan huumaavat  karkki-ja imeläjuomahyllyt tai einesravinto ei ole keholle hyväksi. Lisäaineita, E-koodeja ja "lihan kaltaisia" (ylipäätään useissa eineksissä on aina "KALTAISIA"!!-aineita)  ainesosia sisältävät tuotteet eivät ole hyväksi. Silti niitä on tarjolla ja kauppakärryissä suuret määrät. Silti niitä tulee napattua kärryynsä olan kohautuksen kera.." No kai sitä pitää olla rento ja syödä vähän kaikkea. Mitä sitä suotta kiristämään pipoa tässä kohtaa!"
Mutta osaksi tuo rentous on tietysti myös vetämättömyyttä.

On totta, että aterian valmistus aidoista ja kunnollisista raaka-aineista on työläämpää ja aikaa vievempää, kuin eineksen kuumentaminen mikrossa. Tiedän itse hatunnoston arvoisia henkilöitä, jotka pistävät terveytensä  ja lisäksi vielä perheensä/ puolisoidensa terveyden vuoksi aika monta porkkanapalaa ja punajuurilohkoa uuniin ja eväsrasiaan..Tekevät tuntien työn viikon hyvien ruokien eteen. TERVEYDEN JA HERKULLISUUDEN VUOKSI! Ja nauttivat siitä!!! Joten kyllä se on mahdollista meille  ihan kaikille. Tykätä tehdä hyvää ruokaa oikeista aineksista, vaikka se hieman ylimääräistä aikaa viekin.
Hyvillä ruokavalinnoilla voidaan vaikuttaa terveyteen todella paljon. HOITAVAKSI niitä ei silti välttämättä osaa tai muista mieltää. Toki tiedetään, että jos molkosanilla saadaan elimistön pH:ta laskettua, niin niveloireet vähenevät ja vatsa & suolisto voi paremmin. Jos juodaan mustaherukkamehua, niin C-vitamiini siinä autta!!!...ööö...siis...se on hyvä...se auttaa tuota...tekee....ööö...niin...no...C-vitamiini on vaan hyväksi....!!!Sitä ihminen tarvii..tuota..ni..öö...siihen, ettei tuu nuhaa....tai...tuota...no moneen....öö....
Katsotaanpa. Ruusunmarjat, parsakaali, nokkonen, mustaherukka,  erilaiset kasvikset..niistä sitä C-vitamiinia ainakin saa. Jos tarkastetaan vaikka ihan wikipediasta, että mitäs se C-vitamiini tekikään: Parantaa raudan ja kalsiumin imeytymistä, on välttämätön B12 ja foolihapon imeytymisessä, ehkäisee rasvojen hapettumista (hapettuminen liiallisina määrinä altistaa muun muassa syövän ja sepelvaltimotaudin synnylle), vaikuttaa steroidihormoonien synteesiin , sappisuolojen muodostumiseen (Sappisuolojen tehtävä on pilkkoa rasva-aineita ohutsuolessa.) ja vaikuttaa verisuonten, luiden, hampaiden ja kaikkien sidekudosten lujuuteen. Niin kyllä. Hyvillä ruokavalinnoilla voi todella vahvistaa ja parantaa terveyttään. Myös kehon koostumuksen muokkaaminen parantaa terveyttä juuri "sairauksia" poistamalla. Lääkäri Antti Heikkilä kertoo sivustollan mm. seuraavaa:


"Nykyään lähes kaikkien kroonisten tautien perussyynä pidetään tulehdusta.
Jatkuva tulehdus laukaisee ajan mittaan kullekin ominaisia reaktioita elimistössä; toinen saa syöpää, toinen sydäninfarktin.
Tulehduksia aiheuttavat paitsi virukset ja bakteerit myös negatiivinen stressi ja saasteet. Mutta myös teollisesti muokattu ravinto ja suoja-aineiden puute ovat merkittäviä tulehdusten aiheuttajia.
- Toisin sanoen, jos halutaan vastustaa kudosvaurioita, olisi syötävä tulehduksia vähentävää ruokaa. Ja vastaavasti kartettava elimistössä tulehdusta aiheuttavia ruokia sekä muita tekijöitä.


                      (Oma innostus nousee, kun tietää,että terveyteensä voi vaikuttaa!!)

Jos kehon koostumuksen muuttaminen on ajatuksissa, mutta tuntuu turhamaiselta ja jotenkin "ei hyväksyttävältä", niin ehkä terveys on hyväksyttävä motiivi? Riittävän järkevä ja "ei turhamaisen hömppä".   Hyvillä, oikeilla valinnoilla voi parantaa ja hoitaa kehoaan.

Jos omat tuntemukset terveyden osalta eivät ole sellaiset mitä toivoisit ja kaipaat asiantuntijan apua, niin suosittelen ehdottomasti ottamaan yhteyttä kokonaisvaltaisesti ihmisen hyvinvointiin intohimoisesti perehtyneeseen asiantuntijatahoon: Amplia klinikan Janiin ja Taijaan Tampereella.


Jotta itse vaikuttaminen konkretisoituu keittiössä, niin tähän loppuun pari herkullista, hellivää ja helppoa reseptiä:

Tattaripuuro
 • Vettä
 • Kotimaisia Tattarihiutaleita
 • Suolaa
Hiutaleet kiehuvaan veteen. Sammuta levy. Sekoita, kunnes ei enää kuohu. Hauduta kannen alla n.5min.

Päälle: Iso keko raejuustoa ja vesimelonia/marjoja.


Kermakastikkeessa haudutettua kuhaa
 • Pari kuhafilettä
 • Voita paistamiseen
 • Sipulia
 • Kermaa
 • Suolaa
 • Sitruunapippuria
Paista kuha pannulla. Mausta. Lisää sipulit. Kuullota. Lisää kerma. Hauduta. Mausta.


Persikkaproteiiniletut: 
 (Sama kuin banaaniletut, mutta persikasta)
 • 2 säilykepersikan lohkoa
 • 0,5dl. fibrexiä(tai kaurahiutaleita)
 • 1dl. mantelijauhetta tai proteiinijauhetta
 • 2 kananmunaa
 • 0,5 dl. vettä
 • suolaa

Laita kaikki ainekset blenderiin ja sekoita taikinaksi. Paista voissa pannulla. Voit myös sekoittaa ainekset sauvaskoittimella.


Jauheliha-sipuli-kesäkurpitsapata
 • Paistijauhelihaa
 • Sipulia
 • Kesäkurpitsaa
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 • Kermaa
 • Juustoraastetta
Paista paistijauheliha. Kuullota sipuli. Mausta. Kuori kesäkurpitsat perunankuorimaveitsellä ja suikaloi samaa rataa koko kurpitsa. Laita pataan kerroksittain kesäkurpitsasuikaleita ja paistijauheliha-sipulisekoitusta. Lisää kerma. Kuorruta juustolla. Hauduttele uunissa kypsäksi.

2 kommenttia:

 1. Petra, sun blogi on vaan niin paras näistä tämän tyylisistä. Valitettavasti en pääse tunneillesi, asun nykyään muualla ja harmittaa kun "minun aikanani" tuntejasi tuolla pohjoisessa Keski-Suomessa ei ollut :( Minä niin tulisin ja olisin! Mutta onneksi on tämä blogi: paras!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos tästä ihanasta kommentista!!!! Toivottavasti tulet joskus ohi ajaessasi käymään treeneissä!! KIITOS!!!

   Poista