torstai 24. huhtikuuta 2014

Kuka onnistuu?

Kuka ja millainen on se henkilö, joka pystyy muokkaamaan kehostaan terveen ja toimivan? Kenelle rasvakudoksen poistaminen ja sopivassa tasossa pitäminen on mahdollista ja kuka ei onnistu ?

Onnistujalle ominaista on 3 asiaa.

1. Onnistuja palaa perusasioihin uudelleen ja uudelleen.
2. Onnistuja harrastaa lihaskuntoharjoittelua.
3. Onnistuja SAA syödä KUNNOLLISTA, RUNSAASTI JA HYVÄÄ, eikä siis kitsastele, säädä ja kieltäydy. Pohdiskellaan näitä asioita hieman. Perusasiat ovat meille kaikille tuttuja.
-Syö säännöllisesti
-Juo reilusti vettä
-Muista vitamiinit, hivenaineet, kivennäiset
-Pidä tasainen ateriarytmi
-Valitse järkevät annoskoot
-Popsi reilusti kasviksia. Paljon reilummin, kuin uskot, että on reilusti.

Taas kerran: Kasvikset ovat kevyitä, MUTTA niiden tärkein idea painon hallinnassa on niiden  AINEENVAIHDUTAA EDISTÄVÄT OMINAISUUDET. Eli kasvisten syöminen laihduttaa. -Ilman kasviksia on hyvin hankala laihtua!!!
Useat punnitsevat kasviksia dieeteillä. Tai rajoittavat kasvisten syöntiä värin perusteella.  Näitä järkyttäviä ohjeita  on hyvin, hyvin vaikea sietää. Se on kehoa kohtaan todella väärin. Sillä varmasti saa tulosta aikaan, jos minimoi kaiken suuhunsa laittaman ravinnon, mutta tulos ei ole pitkäaikainen ja se saa aikaan kehossa paljon tuhoa. Hormoonitoiminta, sisäelinten toiminta ja kehon hyvinvointi voi mennä pieleen lopullisesti näillä keinoilla.
Tuho voi olla hyvinkin dramaattista, mutta IHAN VARMASTI tuon suuntaisilla dieeteillä varmistetaan kehon aineenvaihdunnan sekoaminen siten, että kun tuo ankara dieetti lopetetaan esim. tavoitepainon saavuttamisen jälkeen, alkaa keho imeä rasvasoluihinsa jokaisen pienenkin hiilihydraatin (esim. marjoista, hedelmistä ja kasviksista) rippusen. Painoa tulee kohisemalla lisää ja nimenomaan RASVAKUDOKSENA. Lihakseen se ei juuri pääse ohjautumaan, koska keho on menettänyt kykynsä ohjata sokereita lihassolujen käyttöön. Onneksi tila on korjattavissa! Se tapahtuu  syömällä oikein. Runsaasti kasviksia, vettä, hyvät proteiinit, hiilihydraatit, kivennäiset, hivenaineet ja vitamiinit, rasvat. Sisäelimet, umpieritysrauhaset, vatsa ja solut palaavat taas toimimaan omalla tasollaan, kun keholle annettaan sen tarvitsemat rakennusaineet(Ja unta. Ja sopivasti liikuntaa)
Siksi. Kasviksia niukasti, tai värien perusteella rajoitetusti sisältävä dieetti varmistaa pullataikinaefektin. Dieetin jälkeen seuraa  hallitsematonta turpoamista, vaikka energian saanti olisi miten pientä ja vaikka liikuntaa lisättäisiin kuinka.Ne on epätoivon hetkiä, kun ruokaa syödään nuikasti, liikutan hulluja määriä ja keho senkun turpoaa ja pullistuu. Rasvakudoksen osalta.

Joten SYÖ KUNNOLLISTA RUOKAA, joka maistuu ihanalle. Hauduta kermassa, paista voissa, käytä suolaa ja hyviä mausteita. Syö järkeviä annoksia maukasta, kunnollista herkkua. Älä vetele mautonta, "kaltais-valmisteista"  kevytmuovia. (Valmisteessa on käytetty lihan kaltaisia tuotteita)

Tähän kuuluu mm. suklaa. Moni syö proteiinipatukoita niiden "hyvän proteiinipitoisuuden" vuoksi. Mutta kannattaa lukea tuoteseloste ja huomioida se hiilihydraatin määrä ja laatu, mitä tuo pahvin makuinen ja kitkerä teollinen kaltaistuote sisältää. Kannattaa aina myös kuullostaa KIELTÄÄN. Makuaistiaan.


Mutta se onnistuja. Kuka hän on? Mitä hän tekee sen lisäksi, että syö kasviksia reilusti, paistaa voissa ja hauduttaa kermassa. Hän palaa perusasioihin.


Se on varmaa, että päätöstä tehdessään ihminen on virtaa täynnä. Hänellä on vahva usko vaikka mihin. Hänen on helppo pysyä uuden ruokavalion ohjeissa ja hän nauttii siitä energian määrästä, minkä terveellinen ruokavalio tuo oloon. Virtaa ja intoa riittää.

Mutta AINA tulee vaiheita elämässä, milloin ruokavaliosta on tingittävä.

 •  Noro-virus iskee ja oksentaminen ei ota loppuakseen. Ja kun se viimein loppuu, mikään ei maistu. Kun sitten maistuu, niin eniten maistuisi joku hyvin rasvainen ja teollinen....

 • Kun tulee siskon häät ja tarjolla on voileipäkakkua, kinkkukiusausta, tuulihattuja, kermakakkua, lusikkaleipiä ja käsittämättömän monipuolista boolia. 

 • Kun perhe matkustaa lomalle mummolaan ja matkalla kaikki syövät suklaisia pollyja ja twixejä. Hedelmälle tuoksuvia ässämixejä ja remixejä. Sinä syöt porkkanakakkua ja juot kahvia pahvimukista, mutta sitten käsi karkaa pussille...ja loppu on sokerin huurteista historiaa.


 • Joudut kokoukseen, jossa tarjolla on viineriä ja korvapuustia ja joka venyy, venyy, venyy ja venyy.

 •  Kun alkuinnostus on muuttunut rutiiniksi, alkaa tapoihin hiipiä tottumuksen tuoma välinpitämättömyys ja sen mukana ateriavälit muuttuvat, annoskoot suurenevat ja valinnat muuttuvat epähuomiossa kehoa haittaaviksi.

 • Olet syönyt mahtavalla ateriarytmillä, oikeita valintoja ja oikeita annoskokoja. Tulee odotuksen täyteinen punnituspäivä ja PUNTARI NÄYTTÄÄ PLUSSAA. Mitä???!!!!!!!!MV??Jossain vaiheessa tepevimmänkin laihduttajan into pakenee. Epätoivon tunne hiippi ruotoon ja pyyhe retkottaa kehässä. Mikään ei innosta. Dieetti tuntuu toimimattomalta, eikä koko hommasta tunnu tulevan mitään. Tunne jatkuvasta epäonnistumisesta kiertyy vartaloon ja leuka lepää vasten rintaa.


Alkaa soimaaminen ja syyttely. Oman itsen vähättely ja pilkkaaminen. Sitä voi vielä korostaa suklaalevyllä ja lihapiirakalla. "Siitäs sait senkin!"


Tuo on tienhaara, joka kertoo onnistujasta. Onnistuja OPETTELEE. Onnistuja on MALTILLINEN ITSENSÄ OPISKELIJA.

Hän tietää, että tuo nyt ei ole mitään. Pikku kömmähdys, jota voi vähän pohdiskella ja josta voi oppia. Omaa itseä on kiva oppia tuntemaan. Ja onnistuja PALAA PERUSASIOIHIN!!! Hän on tehnyt tähän asti hyvää tulosta ja osaa olla ylpeä siitä. Ei vielä tyytyväinen, mutta YLPEÄ.

Ja kömmähdyksen jälkeen hän PALAA PERUSASIOIHIN ENTISTÄ VAHVEMPANA.

Ottaa pullot vettä noukan eteen, ison kasan jäävuorisalaattia, uunikasviksia, wokkia ja herkullista lihaa. Tietää olevansa oikealla tiellä ja tietää miten hyvää tulosta on jo terveytensä eteen tehnyt tähän mennessä.Helpointa tuo kaikki on ryhmässä, jossa tukea ja tietoa tulee jatkuvasti. Yksin ei tarvitse käydä pohjalla, vaan saa nostetta jo siinä vaiheessa, kun on vasta painumassa.

Onnistuja ei siis ole askeettinen ja järkähtämätön kone, joka ei notkahda koskaan. Onnistuja on se, joka PALAA PERUSASIOIHIN notkahdettuaan. Joka tunnustelee ja opiskelee itseään rauhalliseen tahtiin ja siinä samalla nautiskellen ja tutkimusretken edetessä pudottaa rasvakudoksesta pois sen kaiken ylimääräisen. Meillä ei ole tässä elämässä mikään kiire. Oli sitten edessä aikaa tai ei, niin kiireellä sitä ei kannata pilata. Nautinto ja hämmästely rauhalliseen tahtiin on ilo. Uteliaisuus ja oppiminen on mukavaa.

Vielä pieni  katsaus  kakkos-kohtaan, mikä on onnistujan avain: Onnistuja harjoittaa työtä lihaksillaan.

Aivot tarvitsevat ja käyttävät viidenneksen kehossa kulkevasta verensokerista. Loppu sokeri(hiilihydraatit) käytetään miltei kokonaan lihasten polttoaineeksi. JOS lihaksilla ei tehdä työtä, sokeri varastoituu rasvakudokseksi. Yksinkertainen yhtälö.

Joten. Valitse hyvä ja terveellinen tie: Pistä rasvakudos kuriin ja keho normaalipainoon. Sillä tiellä tulee myös niitä mutkia ja kuoppia, Pettymyksenkin tunteita. Opi niistä ja nauti opiskelusta. PALAA PERUSASIOIHIN, NIIN ONNISTUT!!

Kolmas kohta on yksi tärkeimmistä onnistujan kohdalla. Aina, kun ihmisellä on tunne KIELTÄYTYMISESTÄ JA KITUUTTAMISESTA. Säätelystä ja rajoittamisesta, niin se vie parasta terää elämänilosta ja riemulla etenemisestä. Rajoitettu ja jopa "pelkäävä" asenne ei vie pitkälle. Rakkauden ja elämän vastakohta ei ole Viha ja kuolema, vaan PELKO.

Joten irrottaudu pelosta ja ala reiluksi nautiskelijaksi.
Suunnittele viikon ruokalista mitä parhaista aineksista:

Kermassa haudutettua broileria ja sipulia. Voisulalla valeltuja paistinporkkanoita. Vadelmarahkaa. Mantelijauheella leivitettyä kalaa. Omenalohkoja, raejuustoa ja muscavadosokeria. Mantelileivästä rakenneltu täytetty "pitaleipä" runsailla kasviksilla, sipulipihvillä ja kurkkumajoneesilla.

Sinä SAAAAAT SYÖDÄ ja sinun KUULUU SYÖDÄ hyvällä halulla ÄLYTTÖMÄN HERKULLISTA RUOKAA.
Kun omassa päässä on oppinut rakastamaan ruokaa ja sallimaan syömisen varauksetta. Ilman nirpistelyjä, säästelyä ja jatkuvaa kituuttamista. Ilman huonoa omaatuntoa ja kieltäymystä. Ilman järkyttävää asketismia ja pahville maistuvia valintoja.
Se on nautinto. Se on onnistumista. Silloin rasvakudoksen ja lihaskudoksen määrä on helppo pitää terveessä ja hyvässä balanssissa. Kun ruokailu on ihana ja todellakin sallittu nautinto alusta loppuun. Täytyy vain tehdä opintomatka itseen. Se ei ole mikään lyhyt viikonloppukurssi. Siihen täytyy panostaa hieman enemmän, mutta yhtä mielenkiintoinen opintomatka se tulee olemaan, kuin kielikurssi Espanjaan, joten kannattaa tarttua tilaisuuteen.

9 kommenttia:

 1. Heips! Sinulla on mahtava blogi, hurjasti tietoa hyvinvoinnistaan kiinnostuneelle. Olisiko sinulla antaa vinkkejä siihen, miten voisin syödä kasviksia tarpeeksi, kun monet kasvikset aiheuttaa vatsaoireita. Samoin maitotuotteet. Sairastan cu:ta. Haluaisin niin kovasti syödä ohjeistamallasi tavalla, suolistoni ei vaan kestä sitä, ainakaan tällä hetkellä. :( t. Jetta

  VastaaPoista
 2. Hei Jetta!!

  Kiitos positiivisesta palautteesta!!!!
  Voin antaa joitain vinkkejä, mutta tarkempaan kommentointiin pitäisi olla hieman enemmän tietoa kaikista vatsaoireiden syystä. Toki cu sinänsä selittää jo hyvin paljon.

  Mutta voin koittaa heittää yleispäteviä vinkkejä, jotka joudut itse sairautesi ja oman tilasi asiantuntijana sitten suodattamaan sopiviksi itsellesi:
  Ensimmäisenä sanoisin, saman, mitä IHAN JOKAISEN TULISI MUISTAA: Pidä huoli siitä, että vatsahappotasot ovat kohdallaan. Ne ovat monella päin prinkkalaa, eikä happotaso ole lähelläkään normaalia. Silloin mm. kasvisten sieto voi heiketä oleellisesti: Kuten koko ruuansulatuselimistön toiminnalle käy.
  Kun vatsahappotasot saadan kohdalleen, paranee kasvisten sieto erittäin hyvälle tasolle ja ylipäätään ruokailu, laihduttaminen ja kaikki onnistuu helpommin. Vatsan terveys on HYVIN MERKITTÄVÄ ASIA koko terveydelle. Siellä sijaitsee suurin osa vastustuskyvystämme.

  Joten varmista vatsahappojen optimaalisuus syömällä päivittäin hapankaalia, maustamalla salaatit sitruunamehulla, käyttämällä magnesiumsitraattilisää, suosimalla pellavansiemenlimaa ja juomalla molkosania.
  Jo noiden asioiden lisääminen päivittäiseen ruokavalioon voi muuttaa olellisesti kasvisten ja muidenkin ruoka-aineiden käsittelyä ja sietoa.

  Toinen asia on se, että onko varmaa, että juuri kasvikset aiheuttavat vatsaoireita?
  Vai voisiko syynä olla kasvisten ja viljojen tai kasvisten ja maitotuotteiden yhteisvaikutus? Entä jos poistat viljat kuukaudeksi ruokavaliosta? (Luultavasti sairautesi vuoksi oletkin tehnty sen jo?)

  Kun vatsahappotaso on varmistettu em. asioilla ja alat pohtia, että mitä kasviksia elimistösi sietää, niin se on vaan kokeiltava. Yksi kerrallaan popsittava ja todettava, että sopiiko vai ei. Sitä mukaan löytyy hyvä, monipuolinen kasvisvaihtoehtovarasto.
  Kypsentäminen voi vaikuttaa kasvisten sietokykyyn positiivisesti(myös sairautesi vuoksi kannattaa suosia kypsennettyjä kasviksia) , joten älä heitä esim. porkkanaa kokonaan ruokalistalta, vaikka se tuoreena aiheuttaisi tuntemuksia. Kypsennettynä vaikka kaalipadassa, se voikin olla täysin toimiva juures ruokavaliossasi. Kokeilemalla se selviää.

  Kesäkurpitsa on yleisesti hyvin siedetty kasvis ja herkullisuudessan, mietoudensakin ansioista YLIVETO HERKKU. Padoissa, pastana, keitoissa, salaateissa ja tuoreena siivuna.
  Jos elimistö pystyy käyttämään kesäkurpitsaa ja sipulia, on kasvisruokavaliosi turvattu! Siinä on kaksi niin virheetöntä herkkua, että muuta ei ihminen suunnilleen tarvitse.. Mutta TOKI KAIKKI mahdollinen, mitä siedät, kannattaa sisällyttää kasvislistalle!
  Testaa ja totea sopivuus. Ja kun löydät ne, mitkä sinulle passaavat, etsi ohjeita ja reseptejä .

  VastaaPoista
 3. Perusasiana kasvikset ovat täydellinen ja herkullinen pataruoka aina. Lado pataan mieleisiä kasviksia, jauhelihaa/broileria/kalaa/kebabia/. Mausta. Lorauta hieman kermaa. Uunissa 200* n. 45 min.
  Kasvisten lisääminen tuoreena ja kypsennettynä on ihanaa.

  Jos elimistö kestää jäävuorisalaattia/kiinankaalia tai jotain muuta vihreää rouskuteltavaa, niin osta sitä monta kerää kerralla ja syö joka aterialla iso lohkare!!!

  Tässä muutamia helppolukuisia ja varsin mukavasti kirjoitettuja artikkeli-linkkejä vatsahappotasosta. Kannattaa lueskella, jos joskus löytyy sopivasti aikaa tuolle mielenkiintoiselle, terveyttä edistävälle asialle.

  http://jere.pohjankoski.fi/blogi/doc/Ruoansulatusartikkelit.pdf

  http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Puoli_kiloa_paivassa_-kampanja/syo_monipuolisesti

  http://www.huippukuntoon.fi/ravitsemus/oletko-liian-hapan

  http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/happo-emastasapaino-kuntoon-terveys-on-kuonaton-keho

  http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/ph-dieetti-happo-emastasapaino-kuntoon


  Ja sinulla on ihan varmasti tiedossa SCD-ruokavalio, mutta laitan linkit silti. Antavat ainakin suuntaa niistä ruoka-aineista, mitkä sinulle voisivat olla sopivia:
  http://www.scd-fi.info/1about/default.html
  http://www.scd-fi.info/8resources/8resources.html
  Oikein paljon tsemppiä sinulle Jetta!!! Ja toivottavasti löydät sinulle sopivia, herkullisia kasviksia käyttöösi ja toivottavasti vatsahappotaso on kunnossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos todella paljon neuvoista! En ole koskaan edes ajatellut mitään vatsahappo-asioita.. Nyt kaapissa on mainitsemiasi tuotteita, katsotaan mitä tapahtuu. Tahto treenata on kova, mutta kun energia meinaa loppua salilla kesken. Kevät on ollut haastavaa aikaa, mutta KUN saan vatsan kuntoon järkevillä valinnoilla, niin eiköhän treeni ala taas kulkea :) Kiitos vielä paljon! :) t. Jetta

   Poista
  2. Kiitos todella paljon neuvoista! En ole koskaan edes ajatellut mitään vatsahappo-asioita.. Nyt kaapissa on mainitsemiasi tuotteita, katsotaan mitä tapahtuu. Tahto treenata on kova, mutta kun energia meinaa loppua salilla kesken. Kevät on ollut haastavaa aikaa, mutta KUN saan vatsan kuntoon järkevillä valinnoilla, niin eiköhän treeni ala taas kulkea :) Kiitos vielä paljon! :) t. Jetta

   Poista
 4. Moi Petra! Kaupasta tuli ostettu heräteostoksena mantelimaitoa. Tykkään mausta! Mutta onko sulla mitään mielipidettä kyseistä tuotteesta? Terkuin Herkkusuu

  VastaaPoista
 5. Moi!!! 😊
  Mantelimaitoon en ole perehtynyt, mutta KIITOS VINKISTÄ!!!!!!

  Perehtyminen alkoi nyt. Lukaisin mahtavan vinkin, miten sitä voi itse tehdä ja tietoa löytyy vaikka kuinka netistä.

  Ehdottomasti hyvä tuote!!! Iso Kiitos hyvästä vinkistä Sinulle 😁

  VastaaPoista
 6. Moi!!! 😊
  Mantelimaitoon en ole perehtynyt, mutta KIITOS VINKISTÄ!!!!!!

  Perehtyminen alkoi nyt. Lukaisin mahtavan vinkin, miten sitä voi itse tehdä ja tietoa löytyy vaikka kuinka netistä.

  Ehdottomasti hyvä tuote!!! Iso Kiitos hyvästä vinkistä Sinulle 😁

  VastaaPoista
 7. Ole hyvä! Kiva kun pystyi vinkkaamaan vastavuoroisesti sinnekkin jotain :) Ah miten hyvää se on, miten mahtava smoothien osa-aines se onkaan! Ja maistuu kylmänä varmasti tulevana kesänä! Minäpä alan myös katsella googlesta vinkkejä ja tsekkaan miten sitä voi tehdä itse :) t. Herkkusuu

  VastaaPoista