tiistai 29. heinäkuuta 2014

Pääpaheista viides

Ravinteikkaan ruokavalion noudattaminen voi tuntua joskus tylsältä, rajoitetulta ja mahdottomalta. Ruokailu sujuu aamulla ja vielä päivälläkin, mutta illalla iskee hinku pistellä nassuun sitä ja tätä. Harmittaa. Ylimääräistä energiaa kertyy ja hutut tuovat väsyneen olon. Taas samassa pisteessä. Eikö tälle voi tehdä mitään? Olenko minä epäonnistuja laihduttamisessa? Minä en vaan pysty laihtumaan?


 • Kyllä. Asialle voi tehdä paljonkin.
 • Ei. Et ole epäonnistuja.
 • Kyllä. Sinä pystyt laihtumaan.
Rasvakudoksen vähentäminen on reipashenkisiä tekoja keittiössä ja syvällistä ajatustyötä.(Keittiöpäällikkö Kari Aihisen luotsaama "Kaappaus keittiössä"-ohjelma on motivoiva ja sympaattinen ruokailun terästäjä. Suosittelen lämpimästi seuraamaan tätä ohjelmaa. Kokonaisvaltaisesti positiivinen ja innostava. )

 Elämäntapojen muutoksessa tulee vastaan kynnyksiä, joiden ylittämiseen joutuu miettimään erilaisia ratkaisuja. Uhrimieliala ja "Miten mä en voi mitään herkkuja syödä?!!" - tyylinen fiilis voi iskeä tietyin väliajoin uudestaan ja aina sille on löydettävissä myös taltuttavat työkalut. Niistä työkaluista yksi, köyhdyttäminen on käsittelyssä seuraavaksi.

Yltäkylläisyys voi laiskistaa ja lisätä tyytymättömyyttä sekä kohtuutonta vaatimustasoa. Runsaus ja liiallisuus voi nostattaa oikuttelua ja uhriutumista.
Pätee moneen asiaan.(mm. raha, valta). Pätee myös syömiseen/ruokaan.


Olet syönyt pitkän aikaa järkevästi ja hyvillä valinnoilla. Monipuolisesti, eli yltäkylläisesti. Silloin voi tyytymättömyys yllättäen iskeä.


Runsaat, herkulliset ja värikkäät kasvikset ihanien lisäkkeiden, pääruokien ja herkkujen kanssa tuovat tullessaan terveyttä, tyytyväisyyttä ja hyvää oloa, MUTTA välillä yltäkylläisyydessään myös tyytymätöntä pettymystä.
Saati, jos olet syönyt hallitsemattomasti ja liian runsaasti  pääasiassa sitä, mitä keho ensimmäisenä nälkäänsä hälyyttää(nopeita hiilareita) : Huttua, sokeria, karkkia, pullaa, jäätelöä, kakkua, limsaa, leipää...Silloin tyytymätön olo iskee helposti. Olet syönyt hallitsemattomasti ja yltäkylläisesti ja huomaat, ettei se tuo terveyttä, vaan lisää rasvakudosta reippaalla lapiolla. Silloin tuntuu, että mitään ei saa syödä. Aina vaan pitäisi purra porkkanaa ja parsaa. Epistä!


Varhaisessa kristillisessä opetuksessa pääpaheet on luokiteltu seitsemään osaan  ja  ihmistä on haluttu ohjata luettelon avulla pois synnin teosta.  Seitsemästä kuolemansynnistä viidenneksi pahin on AHNEUS.


Se on vastenmielinen piirre  ihmisessä.


Ja se voi löytyä itsestä mm. ruokailun osalta. Tyytymätön olotila siihen, että "Mä saan syödä vaan näitä ja näitä,(mielettömän ihanat määrät kasviksia ja sopivat määrät KAIKKEA MUUTA. )
 mutta miksi en voi syödä kesähäissä lapiokaupalla kakkua, kioskilta tötteröittäin jäätelöä, leipomosta siivuittain tuoretta ruisleipää, grillistä kasoittain filettä ja pekonia jne.


Tai oikeammin: "Miksi minä en voi syödä edes yhtä pientä palaa kakkua ja pientä tötteröä jäätelöä, jokusta filesiivua lihomatta!!! MIKSI!!!??!?! Miksi minä en voi!!!?!? Varmaan muut voi!!!! Minä vaan lihon, jos näenkin palan hääkakkua tai vain haistan tuoreen mustikkapiirakan vaniljakastikkeella. Minulle kertyy rasvakudosta vyötärönseudulle, käsivarsiin, selkämakkaroiksi ja ratsastushousuosastolle jos otan viipaleen kauraleipää tai siivun ruislimppua."


Joskus iskee tyytymättömyys siihen, mitä kaikkea saa. Haluaa vaan luetella sen, mitä ei saa. Ei näe yhtään sitä runsautta, mitä jo on ja saa.


Ahneus. Kuolemansynneistä viidenneksi pahin. 


Tuohon em."mä en saa"- oikuttelevaan uhrivalitukseen  kietoutuvat myös ne muut kuolemansynnit.   Ylpeys, kateus, viha, laiskuus, ylensyönti ja himo.


Mutta. Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Jos kerran ihmisiä on ohjailtu pois synneistä tämän pääpaheluettelon avulla, niin eikö oteta nämä ikiaikaiset ohjeet käyttöön  syömisen osalta!


Ahneus iskee yleensä kovimmin sellaiseen, jolla eniten jo on. Vaatimattomasti elävä löytää tyytyväisyyden vähemmällä. Hän näkee vähemmässä enemmän. Tämä sama toimii myös ruuan osalta ja on helppo toteuttaa omassa elämässä.


Vaihda runsas ja ylenpalttisen ihana ruokailu vaatimattomaksi ja vähäeleiseksi, niin jo alkaa taas ravinteikas ruokavalio tuntua ihanalta. Kiitollisuus ja tyytyväisyys palaa elämään ja innostus hyvän ruokavalion toteuttamiseen on taas tapissa.
 Köyhdytä ja riuduta. Tee värikkäästä mustavalkoista ja runsaasta kitukasvuista.


Ne paljon parjatut pussikeitot käyvät tähän minimointiin mitä mainioimmin! Jos niitä jossain tarvitaan, niin tässä ne ovat omiaan. Ahneuden kitkemisessä. Tyytyväisyyden takaisin palauttamisessa. Ankeuttamisessa.


Tee näin:

1. Osta  Nutrilett-vlcd(hyvin vähäkalorinen dieetti) tai EXTRAvlcd-ateriankorvikkeita.
2. Päätä syödä kahden-kolmen päivän ajan AINOASTAAN näitä aterioita pakkauksen ohjeen mukaan. Pysy päätöksessä järkähtämättömän tahdonvoimasi ansioista. Vaikka muu perhe nauttii normaalisti kesän herkullisista marjoista ja grillin antimista.
3. Huomaa, miten ravinteikkaan ja monipuolisen ruuan syöminen oli yhtä juhlaa ateriasta toiseen vielä eilen!  Sinä SAIT SYÖDÄ MURSKAAVAN HERKULLISESTI JA RUNSAASTI kokoajaan.
4. Palaa neljäntenä päivän ravinteikkaaseen ja ihanan monipuoliseen ruokavalioosi ja ole onnesta ymmyrkäisenä kroppasi, pääsi ja makuaistisi kanssa. Ahneus ja tyytymättömyys ovat poissa ja tilalla on syvä kiitollisuus siitä, miten ihanasti saat syödä.Uskot tai et raamattuun/ kristilliseen opetukseen, niin ihmisyyteen sieltä löytää monesti hyviä asioita.  Oli vakaumuksesi mikä tahansa.


Kristillisessä opetuksessa ahneutta neuvotaan hoitamaan mm. näin:
"Kiitollisuus siitä hyvästä, mitä omassa elämässä jo on, voi auttaa vapautumaan ahneudesta.
Tärkeää on myös huomata se, miten raha ja tavara eivät monestikaan tee ihmistä onnelliseksi.
Sen sijaan tavaroiden ja omaisuuden haaliminen tekee elämästä usein vaikeampaa ja monimutkaisempaa.
 Sen vuoksi on hyvä pysähtyä miettimään, voisinko elää vaatimattomampaa elämää. Tarvitsenko kaikkea sitä tavaraa, mitä minulla on? Vielä hyödyllisempää on miettiä, tarvitsenko todella niitä tavaroita, joista haaveilen. Paraneeko elämänlaatuni, jos saan ne tavarat?"


Vaihda tuohon yllä olevaan lainatekstiin raha-,omaisuus- ja tavara-sanojen sijalle  sanat: Huttu/ruoka/ herkut. Lue ajatuksen kanssa ja mieti.

 

"Köyhyys tuo kyvyt esiin." on katoavaan kansanperinteeseen kuuluva loistava viisaus. Kun ei ole mistä ottaa, täytyy ideoida ja kehittää. Luoda ja keksiä. Jos meinaa pärjätä, on kaivettava kykynsä käyttöön.  Ja kun sitten jotain tavallisesta poikkeavaa saakin jostain omakseen tai luotua, on tyytyväisyys ilmeistä.


Jos olet rikkauksissa ja runsauksissa (ruuan osalta..tai sen rahan, rakkauden, vallan ym.)  kierivä pyöriäinen, voi kiitollisuuden kyky siinä uhkeudessa kadota. Luova ja tyytyväinen ajattelu valuu maanrakoon ja tyytymätön marmatus valtaa mielen. Laiska tyytymättömyys velloo vartalossa.

Siksi. Köyhdytä itsesi ruuan osalta pussikeitto-kuurille päiväksi-pariksi ja huomaat, miten KÖYHYYS TUO KYVYT ESIIN. Osaat hyvin pian taas nauttia ja löydät tyytyväisyyden ravinteikkaaseen ruokailuun. Näät taas sen runsauden ja ihanuuden. Sen kaiken ihanan mitä sinä saat syödä!!!
 Ja kyllä tuo lyhyt pussikeittokuuri köyhdyttää myös rasvakudosta.  Lisää kiitollisuutta ja vähentää ylimääräistä mössöä vartalossa. Ei lainkaan huono diili.

Usein ihmiselle on helpompaa luetella niitä asioita, mitkä ovat huonosti. Ne asiat tahtovat pulpahtaa pintaan kuin itsestään. On liikaa sitä ja liian vähän tätä.  Puuttuu semmosta ja tämmöstä ja nurkissa on liikaa tuota ja näitä. Esiin nousee tämä kiva, MUTTA sitten on näin kovaa tällä saralla. Tässä oli hieno juttu, MUTTA  ku on tämmöstä sitten toisaalta täällä. Se miinusmerkkinen nousee väkisin vaan pintaan. Ei ole ollenkaan huono asia pyristellä siitä pois. Luetella ja kasvatella niitä hyviä. Se mihin keskittyy, se lisääntyy!!!!

Ahneus. Pääpaheista viidenneksi pahin. Jos ei sitä saa poistettua kokonaan, niin suitsittua kyllä. Tarkoituksellinen vähentäminen on ainakin yksi keino antaa ahneudelle kuolainta. Lisää keinoja ahneuden poistoon löytyy, kun köyhyys tuo kyvyt esiin. -Köyhdytä siis tarkoituksella. Vaikka sillä pussikeitolla. Saatat löytää itsestäsi täysin uusia ja upeita kykyjä. Ajattelumalleja ja kiitollisuutta.
 
 
 
Ei ole ihan tuulesta temmattu sekään katoavaan kansanperinteeseen kuuluva lause:
"Köyhä, mutta onnellinen."
                                               .

4 kommenttia:

 1. Kiitos näistä kuvista - nyt tekee mieli näitä eikä tota vieressä pöydällä olevaa Pandan 2,1kg lakuastiaa :D
  t.Amssi

  VastaaPoista
 2. No on sulla Amssi hurjan kokonen lakuastia!!!!!! :D
  Elä köyhdytä sitä astiaa siirtämällä niitä lakuja suuhun!!! ;)

  VastaaPoista
 3. Vein eilen sen koko loodan kaverille tuparilahjaksi - enkä ottanut niitä lakuja yhtäkään siellä! Hyvä minä... Ja tietysti taktikoin nyt niin, että ajoin pandan tehtaan ohi klo18:04 kun se on mennyt kiinni klo18 (ettei vaan tule tehtyä heräteostoksia...lisää halpaa lakua)

  VastaaPoista
 4. Ei vihata (yksi kuolemansynneistä) vaan rakastetaan... ja varsinkin itseämme. Syödään terveellisesti, mennään sinne metsään ja haetaan ne ilmaiset herkut sieltä pois. Sielu lepää kun tuuli suhisee puissa ja metsä tuoksuu ympärillä. Voi vain vaipua omiin ajatuksiinsa.

  VastaaPoista