maanantai 11. maaliskuuta 2013

MIKSI JA MITEN?

Vaikka ravinteikkaasta ruoasta on saatavissa tietoa hyvin paljon ja nyt varmasti jo jokainen tietää, ettei leipä ole kenellekään tarpeen, saati hyväksi enempää, kuin sen pari palaa päivässä. Silti ihan tietämättömyyden vuoksi moni kantaa kyljissään ylimääräistä rasvakudosta.


 Kaikesta tiedosta huolimatta kehon koostumuksen parantamiseen ja ruokailulla hyvinvointiin vaikuttamiseen liittyy paljon hankalaksi koettuja uskomuksia. On myös uskoa siihen, että juuri minun vartalo ei voi muuttua. Uskoa siihen, että ehkä toisilla asiat toimii ja kroppa voi muuttua, mutta minulla ei toimi.Joten valitsen leipää, joskus ehkä vähän sipsiä..jonkun verran karkkia, arkena eineksiä. Söisin kyllä kasviksia, mutta ne on niin hankalia...ja miten? ...kurkkua pari siivua...mutta mitä muuta??? Rahka maistuu kuivalle ja happamalle. Otan mielummin välipalaksi croisantin. Emmmäänyt ala mitään eväitä mukana töihin kantamaan. Ostan mielummin pari karjalanpiirakkaa ja kahvin. 
Päivittäisiä valintoja, jotka todellakin vaikuttavat vartaloon. Jos kerran nuo heikkoarvoiset valinnat vaikuttavat kroppaan ja saavat ylimääräisen rasvakudoksen kertymään ympärysmittaan, hiljaisen tulehduksen viihtymään kropassa, rasvakudoksen erittämien hormonien heikentämään terveyttä...niin IHAN SAMALLA TAVALLA hyvät valinnat vaikuttavat saman ihmisen kehonkoostumukseen.

Rasvan ja lihaksen suhteesta kehossa kannattaa olla kiinnostunut, sillä rasvakudoksen erittämät estrogenit aiheuttavat miehillä testosteroinitasapainon häiriintymisen ja naisilla estrogeeni-progesteronisuhteen häiriöön.


Näiden vääristynyt toiminta yhdistetään liikalihavuuden lisäksi mm. syöpäriskin kohoamiseen, maksan, aivojen, lihasten ja muiden kudosten toiminnan heikkenemiseen. Rasvan lisääntymisen myötä ei lisäänny vain ylipaino ja huono olo, vaan rasvakudoksen aiheuttamat hormonaaliset vaikutukset ovat hyvin laajat. mm. ruokahalun säätelyyn vaikuttava leptiinin eritys on tiiviisti riippuvainen kehon rasvan määrästä. Rasvanpoltto, insuliiniherkkyys, tulehdukset, verisuonten pinnan vaurioituminen, sydäntautiriskit. Rasvakudos varastoi myrkkyjä ja kuona-aineita. Lista liiallisen rasvakudoksen haitoista on järisyttävän pitkä. Parantamalla kehonkoostumusta parannetaan toki ulkonäköä, mutta mikä tärkeintä, sillä parannetaan rasvakudoksen erittämien hormonien suhteita, siis terveyttä.
  
Laihduttaminen on niin työlästä ja vaikeaa. Se on totta. Uuden tavan oppiminen on. Ihminen roikkuu mielummin vanhassa, totutussa ja tutussa. Jopa ilkeässä, julmassa, pahassa ja vaikeassa. Kunhan se on tuttua.  Vaikka tietää, että sen vuoksi voi pahoin. Silti. Hän roikkuu vanhassa. Oli kyse sitten vääristyneestä ruokavaliosta, ihmissuhteesta, työkuormasta, harrastuneisuudesta.
Uuden opettelu on aina haaste, johon tarttuminen voi olla jopa liian iso asia. Niin iso, ettei uskalla pyrkiä kohti terveyttä, parempaa oloa, vaan jättäytyy mielummin vahingoittaviin vanhoihin tapoihin.


Mutta aina löytyy myös niitä, joille haaste on innostava. Jotka suhtautuvat haasteisiin niin, että tekevät siitä mukavan. Etsivät uusista asioista mukavia kohtia niin paljon, etteivät halua enää palata vanhaan. Niin helppoa se voi olla. Ja kaikilla on siihen mahdollisuus.
Ehkä tänään askel uuteen tuntuu mahdottomalta. Mutta tarpeeksi monta ajatusta korvan taakse vietynä...niin joku päivä olet valmis muutokseen. Luovut vanhasta. Purat hiljalleen elämää auki, vanhoja kaavoja rikki. Poistat asioita, mitkä eivät ole tärkeitä ja korvaat ne uusilla, paljon paremmilla. Aina kun luopuu, saa tilalle jotain uutta ja parempaa.


 Kaisa Jaakkola kirjoittaa Hormoonitasapaino-kirjassaan mahtavasti elämästä, ruokavaliosta ja liikunnasta. Ihania ovat myös oivallukset hyvinvoinnista henkisesti!! S.13 Kaisa kirjoittaa VAPAUDESTA, joka jo sanana antaa hurmaavan tunteen. "Kun luovut jostain vahingollisesta voit saada tilalle vapauden tehdä sitä, mikä luo elämääsi merkityksen. Tai kenties rakastavan suhteen itsesi kanssa ja paremman olon, kuin osasit kuvitella."
ON TÄRKEÄ ANTAA MIELELLE LUPA USKOA MUUTOKSEEN!!!


 Joo, joo. Tottakai minä haluaisin laihtua niin, ettei rasvakudoksessa muhisi ne tulehdukset eikä elimistö voisi jatkuvasti pahoin... mutta miten sen voisi tehdä!!?. En halua nähdä nälkää. On niin ärsyttävää alkaa mitata tai punnita tai purra rehuja....

Hetkelliset laihdutuskuurit...ne on saatanasta!!!! Kokonaisvaltainen ajatusten ja elämäntapojen muutos taas on iso juttu. Kovasti ponnisteluja vaativaa. Joten..paras vaan tallustaa vanhalla, huonoksi havaitulla tyylillä. Moni tallustaa niin kauan, että jokin sairaus ponnahtaa "puun takaa" elämään ja elimistöön. Ihan yhtäkkiä vaan humpsahtaa!!! Varoittamatta.

 Jos tässä kohtaa kysytään:" Miksi? " Huomataan, että vuosikausia jatkuneet huonot valinnat(ruokien, työn, vapaa-ajan, omien arvojen,  ihmissuhteiden, stressin ja liikunnan suhteen)  siihen ovat syynä.
 Sairaus hyvin harvoin iskee YHTÄKKIÄ. Mutta monesti ihminen välttelee muutosta siihen asti kunnes sairastuu. Jopa sen jälkeekin. Se on totta, elämää.  Niin kauan, kun muutokselle ei ole omalla kohdalla riittävän isoa tarvetta, niin siihen ei tule ryhdyttä, eikä se edes kannata. Oma motivaatio on ainut keino lähteä muutokseen oikeasti.

Heti, jos olo on jollakin tapaa tyytymätön, niin kannattaa kysyä äkkiä ja aina: MIKSI!!!!?!?!??!?!?! Ja ehkä silloin on aika alkaa miettiä muutoksia.
Joku voi tehdä kerralla kaiken. Isot mullistukset. Toinen ottaa jonkun pienen askelen kohti muutosta. Ja se pieni askel houkuttaa toiseen..se taas toiseen..ja niin on askelet otettu, jotka lopulta vievät kohti kokonaisvaltaista muutosta. Huomaa parin vuoden päästä, ettei vanhoista tavoista elämässä ole enää oikein mitään mukana.


Mitkä ne avaimet sitten on, jos kehon koostumusta haluaa muuttaa? Ensimmäinen on havainto, että energiamäärää ei kannata karsia, vaan aineenvaihdunta kannattaa aktivoida vitamiinien, oikean ruoan ja unen avulla!!!! Onhan näitä pisteitä ja kaloreita ja patukoita ja ateriankorvikkeita, joilla ravinnosta saatavat energiamäärät voidaan laskea niin alas, että laihtumista tapahtuu. Ihminen kuihtuu ja elimistön toiminta rapautuu yhtä isolla vauhdilla siinä mukana. Jopa niin aktiivisesti, että hormonitoiminta on lopulta täysin uuvuksissa ja niin sekaisin, ettei keho pysty käyttämään mitään sinne syötettyä ravintoa energiaksi, vaan varastoi lopulta kaiken syödyn ravinnon rasvakudokseksi.


 Lähtökohdat hyviin ruokailutapoihin ovat todella helpot. Tylsät ja tavalliset, jonka vuoksi asia onkin lopulta niin epä trendikästä, että siihen ei viitsi alkaa. Olisi niin kiva hifistellä  jollain rasvanpolttopillereillä, superfoodeilla, tietokoneohjelmilla, mittareilla, laskureilla ja valmennusohjelmilla, jotka mittaisivat, laskisivat, tukisivat ja tekisivät puolesta. Mutta ei. Kehonkoostumuksen muuttaminen on tavallista elämää. Ruokavalioita löytyy kivikauden ruokavaliosta-karppaukseen. Välimeren ruokavaliosta-itämeren ruokavalioon ja kaikkea mahdollista siltä väliltä.

(tämä yllä näkyvä annos on kyllä mehevä herkku!!!! Porkkanasuikaleet uuniin ja päälle pullasudilla öljyä ja ripaus suolaa!!!! HERKULLISIMMAT RANET IKINÄ!!!)


Erilaiset ruokavaliot ovat rikkaus, joiden kirjon seasta  kannattaa valita itselleen sopivimpia aineksia. Linja, jota toteuttamalla itselle tulee hyvä olo, terveys kohenee ja koko keho voi hyvin. MINULLE SOPIVIN JA HERKULLISIN.

Tässä karkeita sääntöjä, joita korjaamalla kehon koostumus jo muuttuu monta askelta paremmaksi:


1. UNI. Unen aikana MM. maksa tekee uutteraa työtään. Puhdistaa kehoa. Poistaa liiallisia estrogeeneja,kuona-aineita ja mahdollistaa paremman rasvanpolton. Uni aktivoi parasympaattista hermostoa, jolloin mm. hyvä olo, rentous ja stressin poistuminen on mahdollista. Elimistö saa hetken rauhan. Kortisolin nostama verensokeritaso laskee ja maksa, munuaiset sekä suolisto saavat mahdollisuuden terveeseen työskentelyyn. Unella on hyvin, hyvin vahvat ja voimakkaat vaikutukset terveyteen ja elimistön kykyyn polttaa rasvaa, kuluttaa energiaa ja tehdä työtä kehon koostumuksen hyväksi. Mutta vielä voimakkaammat ovat vaikutukset toisinpäin.

 Univaje häiritsee elimistön toimintaa erittäin, erittäin tehokkaasti ja voi olla monelle avain asia esim. makkaroiden ja napaläskien kanssa pysyvästi painiskelussa. Univajeella voidaan vaurioittaa koko elimistöä pysyvästi, koska parasympaattisen hermoston kaltoinkohtelu vaikuttaa laajasti hormonitoimintaan ja sitä kautta sisäelinten ja koko kehon toimintaan. Treeni, ruokavalio ja työ eivät pysty siihen, mihin uni pystyy!!! Hyvästä unesta kannattaa pitää huolta, jos solakka varsi on mieleen.

2. PROTEIINI (Kala, liha, broileri, rahka, raejuusto, kananmunat, palkokasvit) Proteiineja käytetään kudosten uusimiseen(lihaskudos on yksi pitkäikäisyyden merkittävimmistä tekijöistä.) Eli käytännössä kehon toimintaan ja tietysti myös nuorekkuuteen.  Rappeutuminen ja sairauksien hidas ilmentyminen & eteneminen alkaa, kun ravinteiden, kivennäisten, vitamiinien ja hivenaineiden saanti vähenee alle minimitarpeen.


3.HIILIHYDRAATIT (viljat, sokerit, peruna, riisi, bataatti) Hiilihydraatteja tarvitaan energianlähteeksi. mm. aivojen toiminnan takaamiseksi ja kilpirauhashormonin tuotannon takaamiseksi.

4.RASVAT(monityydyttymättömät: kalat, hampunsiemenet, rypsiöljy, pellavansiemen/Yksittäistyydyttymättömät:oliiviöljy, avokado, rypsiöljy, pähkinät, mantelit, munat, siipikarja, liha/ Tyydyttyneet: voi, liha, munat, kookosöljy)
Rasvoja tarvitaan solukalvojen, hermoston ja hormonitoiminnan rakennusaineiksi.


5.KASVIKSET
Joka aterialla tulisi syödä kasviksia jo ihan sen vuoksi, että ne maistuvat herkulliselle! Niitä voidaan syödä periaatteessa rajattomasti. Kasvikset ovat tärkein vitamiinien ja mineraalien lähde ruokavaliossa ja ne ovat myös tehokas elimistön puhdistaja.Kasvisten syöminen turvaa kehossa riittävän antioksidanttien saannin ja ne lisäävät elimistön emäksisyyttä. Jos keho happamoituu liikaa, se repii tarvittavat mineraalit pH-tasapainon ylläpitoon luista, hiuksista, kynsistä ja muista kudoksista. Kasvisten aiheuttama sopiva happo-emästasapaino vähentää turvotusta ja nopeuttaa treenistä palautumista. Kasvisten antioksidantit, flavonoidit ja muut kasviravinteet auttavat kehoa sietämään stressiä ja palautumaan tehokkaasti arjen kuormituksesta.


6.KUITU (Liukoinen: palkokasvit, siemenet, pähkinät, kasvikset ja täysjyväviljat/ ja liukenematon:kaura- ja vehnälese)
Liukoinen kuitu tasoittaa verensokeria, hidastaa vatsan tyhjenemistä ja pidentää kylläisyydentunnetta. Kuitu sitoo kolesterolin esiastetta, sappihappoa ja estää sen imeytymisen takaisin elimistöön. (kolesteroli on muuten testosteroinin rakennusaine, joten sen suhdetta kannattaa kyllä ravinnolla parantaa, mutta ei lähteä lääkinnällisesti laskemaan..se teko sekoittaa koko elimistön toiminnan.) Kuitu ylläpitää suoliston toimintaa ja parantaa suoliston bakteeritasapainoa.

7.VESI
Yli 60% kehon painosta on vettä. Pelkän uloshengityksen mukana nestettä poistuu kehosta 1-2 litraa. Lisäksi nestettä poistuu virtsan, hikoulun ja ulosteen mukana. Päivittäin vettä tulisi juoda 2-3 litraa. Jos juodaan liian vähän, voidaan kehoa verrata mutalammikkoon, jossa lilluu pöpöjä ja haitta-aineita...keho ei ole silloin puhdas ja sen nestekierrossa ei ole kovinkaan raikkaat myrskyt.

Karkeasti hyvän ruokavalion pohjat on siinä!!!! Siitä kun kokoaa aterian kuudesti päivän aikana, niin kehon koostumus näyttää jo kuukauden kuluttua muutosta itselle olossa ja peilissä...ja parissa kuukaudessa muutos on silmin nähtävä myös ulkopuolisen silmissä. Olo on varmasti ihhhana!!!



"NO MUTTA ON TUOSTA KYLLÄ VAIKEA LÄHTEÄ RAKENTAMAAN!!!! En tiiä. On liian kova homma."

Ei se mitään. Voidaan vähän seuloa karkeammasta hienommaksi: Vielä pari ajatusta ja loppuun oikein kunnon ruokavalio-vinkki.

ATERIA kootaan siis 6 krt. päivässä ja se kannattaa kasata joka kerta lautaselle. Istua paikalleen ja syödä.


LAUTASEN JAKO:
 • PROTEIINIT: 1/4 lautasesta proteiinia 
 • HIILIHYDRAATIT, tärkkelykset: kourallinen, alle 1/4 osaa 
 • KASVIKSET: Yli puolet vihanneksi ja marjoja 
 • RASVAT:tilkka kylmäpuristettua öljyä ja pari pähkinää 
 • kupponen-pari VETTÄ. 
 Ja se esimerkki:

 •  Ateria 1. Mustikkarahka.Vihreä tee
 •  Ateria 2. Grillattu broilerin file, uunikasvikset, pari kuorittua porkkanaa, n.1dl. keitettyä riisiä. Vettä 
 • Ateria 3. Omena lohkoiksi ja päälle raejuustoa, pellavansiemenrouhetta, vihreää teetä 
 • Ateria 4. Lehtipihvi, peruna, Vihersalaatti, porkkanat, kurkut, tomaatit.Öljyä salaatinkastikkeeksi.Vettä
 •  Ateria 5. BanaaniLETUT (ks. tekstiä alempana...resepti) tai pari palaa pizzaa(samoin resepti löytyy aikaisemmista kirjoituksista) vettä. 
 • Ateria 6. Kinkkumunakas, vihersalaatti. Vihreä tee.

  Eli mielummin pizzaa, kuin leipää. Mielummin lettuja, kuin muroja. Mielummin lehtipihviä, kuin nakkikeittoa (kun valmistustapa ja ravintoaineet ovat oikein, niin yleensä ruokailusta tulee aina harras herkkuhetki!!!) ...VALINTOJA.
Ketään ei ole luotu voimaan pahoin. Omilla valinnoilla voi parantaa oloaan, terveyttään ja ajatuksiaan todella, todella voimaakkaasti. Tämän kirjoituksen pohjana on käytetty taas kerran Kaisa Jaakkolan Hormoonitasapainokirjaa ja siitä samaisesta mahtavasta kirjasta on myös tämä Steve Jobsin ihana kommentti: "Ole rohkea ja seuraa sydäntäsi ja intuitiotasi. Jostain syystä ne tietävät jo keneksi sinä haluat tulla. Kaikki muu on toisarvoista."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti