perjantai 9. elokuuta 2013

"En minä voi tankata nestettä, ku sitten pissittää treenatessa." Ei hätää. Asia on helppo hoitaa.

Vesi on elintärkeä ihmiselle. Aikuisen ihmisen koostumuksesta n.50-70% on vettä, riippuen sukupuolesta, iästä ja lihasten määrästä (Lihaskudos sisältää vettä runsaammin, rasvakudos vain vähän. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös omassa  nesteytyksessä. Jos olet muokannut kroppaasi lihaksikkaampaan suuntaan, tarvitset enemmän vettä kuin aiemmin).

(Oma keinoni on täyttää 1, 5 litran pullo vedellä kahteen otteeseen ja juoda tyhjäksi päivän mittaa, ennen treenejä. Silloin nestetankkaus ei ole "mutu-tuntumaa", vaan saletisti totta. )"Mutta en minä voi juoda ennen treeniä, kun sitten pissittää kokoajaan tunnilla."

Juuri ennen treeniä ei ole järkevä tankata nestettä niin, että sitten treenatessa virtsarakko on ääriään myöten täysi.  Ihmisessä olevasta vedestä 2/3 on solujen sisällä, joten tankkauksen tarkoitus on saada solujen käyttöön nestettä. Vesi poistuu elimistöstä ulosteen, virtsan, hikoilun, haihtumisen  ja hengityksen kautta. Liikunta lisää hikoilua, nostaa kehon lämpötilaa  ja syventää & tihentää hengitystä, joten nestettä poistuu treenin aikana aktiivisesti.

Liikkuvan tuleekin pitää huoli VESITASAPAINOSTA(veden saanti vs. veden eritys), koska vesi elimistössä osallistuu niin tärkeisiin tehtäviin.
 • Aineenvaihduntareaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa
 • Osallistuu natrium-kalium tasapainon ylläpitoon
 • Osallistuu happo-emäs tasapainon ylläpitoon
 • Kuljettaa ravintoaineita soluihin
 • Kuljettaa kuona-aineita soluista pois
 • Osallistuu kehon lämpötilan säätelyyn
 • Vaikuttaa verenpaineen säätelyyn


Nestevaje vaikuttaa suoraan treenaajaan heikentäen suorituskykyä merkittävästi.  Nestevaje vaikuttaa myös monella muulla, negatiivisella tavalla ihmiseen.

 • Keskittymiskyky heikkenee
 •  Päätä särkee
 •  Lyhytaikainen muisti heikkenee  (Aivokudoksesta 85% on vettä.Nestevajaus aiheuttaa aivojen energiatuotannon laskua)
 • Verenapaine saattaa nousta
 • Kuivattaa ihoa
 • Estää ja heikentää solujen ravinnonsaantia
 • Estää ja heikentää kuona-aineiden poistumista kehosta
 • Vaikuttaa luuston kuntoon (22% luustosta on vettä)
 • Rustokudoksen ja nivelpintojen kuivuus vaikeuttaa nivelten liikkeitä ja aiheuttaa kipua
 • Kuivat nivelpinnat ovat kitkaisia ja aiheuttavat nivelkulumia: nivelten rappeutumista, kipua ja tulehtumista
 • Haittaa sydämen toimintaa ja lisää sydänsairauksien riskiä
 • Vahingoittaa munuaisia
 •  Lisää rasvakudosta. Maksan tehtävänä on muuntaa kehon rasvaa energiaksi. Ilman riittävää nestettä maksan ja munuaisten normaali toiminta häiriintyy, jolloin keho alkaa kerätä ympärilleen ylimääräistä rasvaa. 
 • Vaikeuttaa hengitystä. Nestevajeessa keho tuottaa histamiinia, joka tukkii keuhkojen hiussuonet. Tämä vähentää nestehukkaa, mutta vaikeuttaa hengittämistä. 
 • Nostaa kehon kortisolitasoa, eli stressihormonitasoa (aiheutttaa aineenvaihduntaongelmia, keskivartaloläskin lisääntymistä, nostaa verensokeritasoa, purkaa sokeria verenkiertoon, nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta, aktivoi sympaattista hermostoa,  kääntää elimistöä hajottavaan tilaan)
Okei, okei. On se vesi kyllä tärkeää, mutta pissat housussa on niin tylsä treenata. Se on totta. Tähän on helppo ratkaisu. Juo nestettä reilusti aamusta alkaen, jos se vain on mahdollista ja esim.työssäsi pystyt ramppaamaan vessassa  jatkuvalla syötöllä.
 Jos treenaat iltapäivällä klo.17 alkaen, niin tankkaus kannattaa ajoittaa klo.7- 13 aikavälille. Tuona aikana juot pari 1, 5 litran vesikannullista tyhjäksi. Saa siinä juosta vessassa virtsarakkoa tyhjäämässä, mutta ihan varmaan siitä määrästä on jo nivelille, aivoille, soluille, sydämelle, keuhkoille, iholle ja umpieritysrauhasille saatu hyvä olo. Kehon on nestetankattu illan treeniä varten huolellisesti.


Virtsarakon täyttäminen ei vielä ole tankkaamista. Tarkoitus on  tankata solut!!!
Kun vesi on juotu hyvissä ajoin ennen treenejä, niin virtsarakkokin on saatu tyhjättyä hyvissä ajoin.  Ei tarvitse sitten treenissä miettiä, että mihin puskaan sitä kyykistyisi seuraavaksi. Treenin aikana voi  juoda ihan kunnon hörppyjä hengityksen ja hikoilun tarpeisiin, eikä se vielä täytä vatsalaukkua tai virtsarakkoa. Juotu neste kulkeutuu suoraan kehon käyttöön.

Naisille varsinkin virtsarakon täyttyminen on ongelma, koska naisilla alhaalla on aukko, kun taas  miehillä alhaalla on lihaskudosta. Huomattava ero.


Täytetään muovipussi ääriään myöten vedellä ja puristetaan pussin suusta kaikin voimin. Käännetään pussi sitten ylösalaisin ja lähdetään tunnin ajaksi rytkyttämään pussia ylös-alas. Kyllä siinä puristus jossain vaiheessa pettää ja vettä roiskuu varmasti. Miehillä pussin "pohjassa" ei ole aukkoa ja veden pitäminen pussissa on hieman helpompaa. Joskaan en suosittele ( pussin) virtsarakon täyttämistä kummallekaan sukupuolelle ennen treeniä. Nestetankkaus kannattaa ajoittaa niin, että solut saavat reilusti nestettä ja virtsarakko keretään tyhjentää.

Jos pussissa on n. 3 ruokalusikallista vettä, niin pussin voi kääntää ylösalaisin, puristaa pussinsuusta, eikä ole mitään ongelmia veden pysymisessä pussin sisällä.Vesi on tärkeää ja fyysinen suorituskyky on ihan eri hyvän tankkauksen ansiosta. Lisäksi hyvä nesteytys parantaa oloa ja terveyttä. Kippis!!!

2 kommenttia:

 1. Ja päivän mittaan vettä juodessa on myös hyvä muistaa treenata lantionpohjan lihaksia, ei tarvitse niin usein siellä wc:ssä käydä :)

  VastaaPoista
 2. Lantionpohjalihasten treenaaminen on kyllä hyvä asia ja tärkeää.

  Mutta virtsarakon täyttyessä ei kannata ylipitkään pidätellä. Se ei ole terveellistä. Eikä virtsarakkoa kannata hirveästi suotta venyttää, vessaväliä tarkoituksellisesti pidentämällä. Rakko kannattaa tyjentää ajallaan.

  MUTTA LANTIONPOHJALIHASTEN TREENAAMINEN ON KYLLÄ HYVÄ ASIA AINA!!!!!!!!!

  VastaaPoista