maanantai 5. elokuuta 2013

Kuuntelemalla itseään voi saada aikaan jotain pakottamista parempaa

Ikä, jotkin tapahtumat tai mullistukset, tyytymättömyys tai vaikka jokin selkeä muutoksen tarve (esim. terveys, ulkoinen olemus, sairaus) elämässä pistävät pysähtymään, ajattelemaan, pohtimaan ja hakemaan omia rajoja, suhtautumista ja ehkä myös tarkoituksellista muutosta.



Olo voi olla rauhaton, tyytymätön, kiireinen, epämääräinen tai muuten valju. Ehkä ylivirittynyt, uupunut tai jotain muuta hieman "vaikeasti selitettävää". Tähän oloon voi liittyä toiveita, ajatuksia, yrityksiä, onnistumisia ja epäonnistumisia.

Jotta tuohon oloon ja tarpeeseen löytyisi myös vastetta, olisi tärkeä saada mieli mukaan. Silloin onnistuminen on hyvin varmaa. Jos tahtoa ja intoa löytyy, mutta monimutkainen ja eri elämäntilanteista muistoja kerännyt mieli pistää hanttiin muutokselle tai ei ole muuten yhtään valmis prosessiin, on kovinkin tahtoja usein joutunut taipumaan ja tuntenut "epäonnistuneensa".


Meditaatio on humpuukia ja huuhaata. "Eikö se ole jotain lahkolaista uskontopuppua!?!!?" Meditaatiosta ollaan montaa mieltä. Se onkin elämäntapa ja siksi siihen on vaikea suhtautua kovin leppoisasti. Yleensähän tuttu asia tuntuu helpolle ja leppoisalle. Vieras saa aina vähän vastakarvaa, ennakkoluuloa.  Ja eihän "elämäntavaksi luokiteltava" toiminta voi olla kovin tuttua, jos ei siihen ole lapsesta asti totutettu. Siksi siihen on helppo suhtautua hieman epäilevästi ja negatiivisesti. Luokitella tuo tuntematon asia humpuukiksi. Kuitata se sillä.


Itselläni ei ole mitään intohimoista suhtautumista meditaatioon ja tiedän siitä hyvin, hyvin kevyen pintaraapaisun verran. Mutta kyllä siinä mielenkiintoisia elementtejä on. Yksinkertaisuudessaan ja lyhyesti meditaatio on minulle KUUNTELEMISTA.

Pysähdy ja kuuntele. Anna ajatusten ja kysymysten virrata. Anna pohdiskelujen ja hämmästysten, hämmennyksen ja tarpeiden tulla ja mennä mielessäsi. Kuuntele.  Anna kysymysten tulla ja mennä ILMAN VASTAUSTA.(Tämä on oleellista) Älä pohdiskele asioita vastauksia etsien. Vapaudu vain kuulostelemaan, mitä mielestä ilmoille nousee. Ja anna sitten koko ajatuksen liueta pois. Tällaista meditaatiota voi harrastaa vaikka minuutin ajan, auton etupenkillä kotipihassa,  töistä kotiin palatessaan.


Vapauttavaa ja rentoa. Ja jos tuosta hetkestä tulee tapa, hetki aikaa kuulostella itseä. Voi siellä mielessä, kuin salaa, hioutua myös vastauksia.

Jos olet kerta toisensa jälkeen halunnut aloittaa ja säilyttää jonkin liikuntaharrastuksen tai aloittaa painonpudotuksen tai säilyttää terveellisen ruokavalion, mutta se on aina vain tyssännyt johonkin esteeseen. Tunnet epäonnistuneesi tavoitteissasi. "Ei minun paino putoa!"  "Minä alotan aina innoissaan, mutta se into lopahtaa sitten aika äkkiä."  "Ei minulla ole aikaa liikkua." "Minä pääsen aina siihen tavoitteeseen, mutta en siitä eteenpäin..."  "Haluaisin, mutta ei se ole onnistunut.."  jne..


Tuon asian kanssa on hyvä lähteä liikkeelle PYSÄHTYMISESTÄ JA KUUNTELUSTA.  Meille on ehkä luontaisempaa päättää, järjestää, laatia listoja ja vakuutella, luvata, käskeä, päteä, suorittaa ja potkia eteenpäin. Eli PÄLÄTTÄÄ ja TILITTÄÄ itselle kokoajaan ohjeita. PUHUA JA SELITTÄÄ.

Kuten Peter De Jong ja Kim Berg ovat osuvasti todenneet: "Jos jokin ei toimi, tee jotain muuta."


Ehkä KUUNTELU toisi painonhallintaan ja terveisiin elämäntapoihin eri näkökulmaa. PYSÄHDY JA KYSY itseltäsi esim.  MITÄ MINÄ HALUAN? MISSÄ OLEN? MIHIN OLEN MENOSSA? MIHIN HALUAN MENNÄ?

Kysymykset voivat olla myös todella tarkkoja ja kohdennettuja.
  • Millaiseen ruokavalioon haluan tottua?
  •  Millaisen kunnon haluan?
  • Millaisen vartalon haluan?
  • Mitä haluan liikuntaharrastukseltani?
  • Mitä haluan ruokavalioltani?
  • Mitä voin tehdä näiden asioiden eteen itse?
  • Mikä estää toteuttamasta näitä tekoja? JNE.

Anna kysymysten virrata päässä. Ilman vastausten etsimistä!!!! Kuuntele kysymyksiä.


"No johan on ihan huttua!!!!! Täyttä pelleilyä ja potaskaa!"

Voihan se olla. Mutta hyvää kuuntelijaa on helppo rakastaa. Hyvä kuuntelija on arvokas ystävä. Hyvän kuuntelijan kanssa on miellyttävä olla tekemisissä. Päällepuhuja on aika herkästi väsyttävää seuraa.
Kumpaa sitten haluat itsellesi olla? Helposti rakastettava, arvokas ystävä, miellyttävä seuralainen...Vaiko väsyttävää seuraa.


Ole itsellesi hyvä kuuntelija. Varmaa on, ettei kuuntelemalla vahingoita ketään. Ja voihan se olla, että  niitä hetkessä ilmoille sinkoilevia, nerokkaita, pälättäviä omia vastauksia välttäessään ja vain KUUNNELLESSAAN ITSEÄÄN, voi tapahtua myös niin, että kysymysten kuuntelun avulla asiat sisäistyvät syvälle ja alkavat elää arjessa ihan luonnostaan.

Pään ja kropan voi käskeä, velvoittaa, pakottaa, komentaa ja kiristää haluamiinsa muutoksiin. -Kuuntelemalla itseään voi saada aikaan jotain pakottamista parempaa. Sama pätee kyllä kanssaihmisiinkin.

 Jon Kabat Zin, lääketieteen emeritusprofessori,   kirjoittaa hyvin kiireestä. Hänen mukaansa se on aina itse kehitettyä ja turhaa. Ja tosi mukava ja kokeilemisen arvoinen temppu on myös hänen yksi ratkaisunsa kiireeseen, jonka olen tähän omin sanoin kuvaillut (Jon Kabat Zinin kirjasta : "Olet jo perillä" löydät ihan alkuperäisen kuvauksen.  -KIITOS PÄIVILLE KIRJASTA!!!!) :

 Kun olet oikein hermostunut, työmäärän ja kiireen runtelema ihmisraunio. Säntäilet ympäriinsä keräten työpäivän jälkeen papereita sohvalta, astioita pöydiltä, lakaistessa pudonneen kupin lasinsiruja, tyrkkien putoavaa vehnäjauhopussia takaisin kaappiin. Niin silloin. HIDASTA TARKOITUKSELLA. Kun olet säntäämässä juoksujalkaa pyykkikoneelle, niin HIDASTA. Ota korostetun hitaita askelia koko matka pyykkikoneelle ja ripustele pyykki hitain liikkein kuivumaan. Kokeile. Melko messevää!!!

Tähän vielä marjastajan unelma kahvihetkeen. Mustikka-vadelmapiirakka luonnollisista, kehoa ja aivoja rakentavista aineksista. On herkkua!!!! (Toimii raparperistakin)

Pohja:
  • 200g. Mantelijauhetta
  • 100g. Voita
  • 1 Muna
  • 1dl. Pellaansiemenrouhetta
  • 1 rkl. Muscavadosokeria tai hunajaa
  • 1tl. kanelia..tai kardemummaa
Täyte:
  • Mustikoita
  • Vadelmia
  • 100g. Voita
  • 1 rk. hunajaa
  • 3 munaa
 Sekoita pohjan aineet ja painele piirakkavuoan pohjalle. Paista 200*C n.15 min.
Sulata voi, lisää hunaja. Jäähdytä. Vatkaa munat ilmavaksi seokseksi kulhossa ja sekoita joukkoon voiseos. Laita piirakan päälle marjat ja munavoiseos.  Paista vielä n.30min. kunnes piirakka saa hiukan väriä.

2 kommenttia:

  1. Todella erinomanen postaus. Tuli itelle ainakin loistavaan aikaan, luin pari kertaa ja tässä on ideaa. Loistavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiitos Kaisa!!! On mukava saada tuollaista palautetta!!! Todella, todella mukava. Hienoa, jos jotain ajatusta kimposi!!!!!!!

      Poista