maanantai 18. marraskuuta 2013

Toimeen tarttuminen, tsempparin tarve, challenget ja ulkoa ohjelmoitu muokkaus

Kun tyytymättömyys omiin ruokailutottumuksiin ja/tai ulkomuotoon on voimakas, tulee tarve tehdä muutoksia. Usko omiin kykyihin muutosten tekemisessä horjuu kuitenkin useilla ja siksi tämän hetken kuuminta kuumaa ovat maksulliset ravinto-ohjeistukset, valmentajat ja kuurit.

Televisio syytää super-laihduttajista reality-ohjelmia ja saa katsojan ihastelemaan tuloksia.  Uskomaan siihen, että joku ulkopuolinen voi tehdä asiat puolesta. Tai ainakin saada muutokset aikaan. Käynnistymään ja pysymään yllä.

On hienoa ottaa elämäntaparemontti harrastukseksi ja alkaa voida hyvin sopivan liikkumisen, levon ja syömisen vuoksi. Keho, iho, mieli , veriarvot ja kokonaisuus kukoistaa. Ryhmä, tsemppari ja kokonaisvaltainen ohjelmoitu kuuri auttaa tässä varmasti.

Ihan mikä vaan uusi asia saa huumaantumaan hetkeksi. Innostuksen vallassa tulee nopeita tuloksia. Silti peikkona takaraivossa paukuttaa epäonnistumisen pelko.

Heitetään pelko pois ja otetaan terveet elämäntavat itselle mieleisenä ja omin hanskoin hallittavana harrastuksena. Mahtavana, iloisena harrastuksena.
Tiedämme, että on hyvin vaikea tyydyttää omaa mieltään. Mielelle on ominaista se, että se muuttaa jatkuvasti mieltään!!!  Tänään se haluaa olla tiukalla laihdutuskuurilla. Huomenna se on varma, että mehevänmakea jälkiruoka on nyt paikallaan.
 Mieli hamuaa jatkuvasti uutta tietoa, uutisia ja juoruja. Mieli opiskelee mielellään uusia asioita.  Se on innoissaan tiedosta, että proteiinipitoinen ruoka rakentaa kroppaa ja pitää nälkää loitolla pidempään. Se omaksuu ilolla turhien hiilihydraattien välttelyä...mutta muistaa myös sen, että joku vuosi sitten kananmuna oli kiellettyjen listalla ja voita pidettiin liian rasvaisena myrkkynä...Se muistaa, että tieto muuttuu koko ajan, eikä siksi voi olla oikeastaan koskaan tyytyväinen. Paitsi silloin, kuin se hiljenee. Eli nukkuessa tai täysin rauhallisesti pysähtyessä ja hengitellessä.

Moni tietää kohdallaan, että syömällä tulee täytettyä tyhjyyttä. Mutta ei suinkaan vatsan tai lihasten energiavajetta. Vaan tyhjyyttä sydämessä, tunteissa. Syömällä moni koettaa pitää huolta itsestään tai toisista. Kun tämän havaitsee itsessään, voi löytää vahvoja työkaluja oman terveellisen elämän polulle. Kun ymmärtää, että vatsan täyttäminen ruoalla ei täytä sydämen tyhjyyttä tai sielun kipua.

Mitä siis voimme tehdä tuon alati vaihtelevan mielen kanssa. Ja sydämen, joka aika ajoin tuntee tyhjyyttä. Miten voimme varmistaa sen, että syömme terveellisesti ja herkullisesti nauttien KROPAN TARPEISIIN. Ja syömme vähemmän "lohturuokaa", mikä usein on turruttvaa, turvottavaa ja turhan energiapitoista huttua.

Ruokaan voi toki turvautua halutessaan täyttää tyhjyyttä sydämessä, mutta se tyhjyys ei ruoalla tule koskaan täyttymään. Nahka kyllä täyttyy ja keho turpoaa.

On helppoa ja hyväntuulista nauttia ravintorikkaita ja herkullisia aterioita silloin, kun on sopivasti nälkä ja keho tarvitsee hyviä makuja ja energiaa.Kun syö vatsan, silmien, nenän ja suun nälkään. Kun kuuntelee kehoaan ja sen tarpeita.

Ruokailu karkaa käsistä yleensä silloin, kun hyvän aterioinnin tilalle tai jälkeen aletaankin täyttää sydämen tyhjyyttä. Silloin mikään herkullinen ja terveellinen tai makujen sekamelska-huttu ei tunnu riittävän. Tahti kiihtyy ja tyhjyys lisääntyy.


Taas kerran kehotan lukemaan tämän blogin yläreunasta RUOKAVALIO-palkin alta perusohjeet. Samoin kehotan lukemaan erilaisia ateriavinkkejä RESEPTIT-palkkien alta. Jokaisella meistä on tietoa varmasti. Joten elämäsi paras tsemppari olet sinä itse!!!!!  Tuolta valikoista ja tästä blogista löytyy tietoa ja innostusta. Reseptejä, ohjeita ja tsemppiä. Oivalluksia ja iloa. Niiden avulla onnistut varmasti. Netti on täynnä tietoa lisääkin. On monenlaista ohjetta, ruokavaliota ja vinkkiä. Tietoa ei puutu. Joten onnistuminen on varmaa.


Sinä voit tehdä päätöksen tänään. Päätkösen tehdä kropallesi, ruokavaliollesi ja elämäntavoillesi hyvää!!!! Opetella itseäsi ja huomata mm. sen, milloin tuo sydämen tyhjyyden täyttäminen ruoalla valtaa mielen. Kun huomaat itsessäsi tutun kaavan. Kenellä millainen se sitten onkaan.

  • Joku ostaa aina tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin karkkipussin...ja välillä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisinkin...
  • Toinen leipoo aina lauantaille pullaa
  • Joku syö puoli pakettia hapankorppuja tietyn tv-sarjan aikana
  • Yksi pystyy pitäytymään viikon rakentavissa valinnoissa, mutta "vaihtaa vapaalle" viikonloppuisin, jolloin kupu täytetään kaikenmaailman hutuilla 


Kun itseään oppii kuulostamaan ja tunnistaa omaa käytöstään, on helppo lähteä muuttamaan tätä tottumusta. Miten sydämen nälkää sitten täytetään?

Sydämen ja mielen nälkä täyttyy kuuntelemalla ja pysähtymällä. Mieli harhailee ja häslää mielellään. Se tuntuu tarvitsevan rauhoittuakseen suklaata, karkkia, sipsiä, pullaa, leilpää, juustoa...jne.

Mutta oikeasti se tarvitsee rauhoittuakseen yksinkertaisesti PYSÄHTYMISTÄ JA HENGITTÄMISTÄ. Hetken hiljaisuuden niin, ettei sen tarvitse laukata mihinkään.

Sitä voi aktivoida lukemalla, kirjoittamalla, katselemalla televisiota. Sitä voi aktivoida ruoalla. Eli sitä voi häiritä ja koittaa tyynnyttää keinotekoisesti monella konstilla.  Ainut toimiva keino on pysähtyminen ja hengittäminen. Läsnäolo.

No miten sitä sitten ollaan läsnä? Paras ja helpoin tie arjessa läsnäoloon on istahtaa muutamaksi minuutiksi yksin hiljaiseen ja häiriöttömään paikkaan. Hengittää rauhassa sisään ja ulos. Keksittyä siihen, miten ilma virtaa sisään ja miten se puhaltuu ulos.

KOKEILE.

Kun hyvästä ruokavaliosta tekee mieli luovuttaa. Kun suklaa, karkit, päiväkahvipulla, paistopisteen muffinssi tai voitaikinanyytti tuntuu vastustamattomalta. Kysy itseltäsi onko sinulla kehon ja suun nälkä? Vai huutaako sydän ja mieli tuota herkkua saadakseen rauhoituttua?  Kokeile vaikka parin minuutin ajan. Pysähdy, hengitä ja keskity hengitykseen.

Päivässä on monen monta kohtaa, milloin on helppoa ja luonnollista pitäytyä hyvässä ruokarytmissä. Tuntee onnistuvansa ja pystyvänsä. Heikompiin hetkiin vastaus löytyy usein sydämen ja mielen nälän tyydyttämisestä. PYSÄHTYMISESTÄ JA HENGITTÄMISESTÄ.


(Se on itse asiassa niin epätrendikästä ja yksinkertaista(eli vaikeaa) , että sitä ei moni viitsi edes kokeilla. Mutta se joka rohkenee kokeilla,   huomaa kyllä tulokset.)

2 kommenttia:

  1. Totta turiset jälleen... Omalla kohdallani tuo viikonloppu on se haastavin aika. Silloin tulee syötyä sitä huttua. Onneksi arkiruokailu on kondiksessa. Täytyis ottaa "työn alle" nuo viikonloput!

    VastaaPoista
  2. Ja se viikonlopun työn alle ottaminen on itse asiassa ihanaa. Nappaa vaan resepteistä kaikki herkut ja ihanuudet !!! Herkuttelee oikein antaumuksella, MUTTA niillä parhailla ja herkullisimmilla ja samoin terveellisimmilä ruuilla. Siinä sitä onkin voittajaoloa. Tullut syötyä hyvin ja nauttien. Lisäksi kroppa on kuosissaan ja elimistö toimii.

    VastaaPoista