maanantai 30. joulukuuta 2013

Entäs, jos en pysty välttämään karkkeja, suklaata ja muita herkkuja!!?!!?

Laihdutusohjeissa kehoitetaan VAIHTAMAAN joku huttu-mieliteko terveelliseksi herkuksi. Mutta entäs, jos suklaa on vaan niin parasta, että sitä ei voi mihinkään porkkanaan vaihtaa!?
Jos tuntuu, että sellainen naurettava vaihtamisehdotus on turhauttavaa läpätystä ja vääryys ihmiskuntaa kohtaan.

Se voi tuntua siltä. Jos ei ole koskaan kokeillut. Elämäntapojen muuttaminen kertarysäyksellä onnistuu, jos on tarpeeksi tahtoa. On vaativampiakin asioita, mihin ihminen pystyy, jos on halua.
Mutta pidemmän aikavälin suunnitelma ei ole lainkana huono vaihtoehto. Se, että ottaa ruokailutavat ja laihdutuksen oppimisena. Seikkailuretkenä itseen ja elämän tarjoamiin vaihtoehtoihin. Matkalla oppii huomaamana kehon viestejä. Matkalla pystyy opettamaan kehon nauttimaan eri asioista, kuin aiemmin.

Suklaa, irtokarkit, kakkupalat, jäätelö, sipsit, limpparit, hampparit, voikkarit ja ben&jerrysit..Niitä on tarjolla helposti mukaan napattavina vaihtoehtoina ja ne on nopea repiä auki. Nopea kiskoa kitusiin. Nopeasti ne nostaa veren sokeriarvoja ja saa insuliinin suihkuamaan kehoon. Nopeasti ne nostaa myös rasvasolujen kokoa ja huonoa oloa. Se mikä ei nouse on vireystaso ja hyvä olo.

Terveyden ja painonhallinnan kannalta ne paremmat vaihtoehdot kannattaa opettaa itselleen. Se on pieni ja lyhyt tie. Ja himo hyviin herkkuihin on lopulta todella helppo rakentaa.

No miten se sitten tehdään. Otetaan vettä limpparin tilalle, niinkö? Ja vaihdetaan suklaa mustikkarahkaan. HAH HAH!! Niin varmaan.

No niin varmaan. Niin helppoa se on. Ja toimii. Kun tekee mieli suklaata, ota aikaisemmin varaamasi rahkapurkki ja mustikat esiin ja väsää herkullinen mustikkarahka suklaan himoon. Tai marjakeitto!

Moni väittää, että on niin kova suklaafani tai salmiakkifani, ettei siinä MIKÄÄN MUU tuote voi korvata, kun himo iskee.

Mutta se on sitä kuuluisaa kaupunkilegendaa. Uskomus ja omaan päähän vängällä iskostettu mielikuva. Pelkkää valhetta. Onhan se tietysti hyvä keino taata itselleen muuttumaton olotila ja pysyttely tutussa ja turvallisessa piirissä. Ihminen kun ei mieluusti astele sinne uudelle ja tutkimattomalle alueelleen. Tuttuus on niin helppoa ja mukavaa.

Epämukavuusalueella piipahtelun eduista kirjoitellaan ja puhutaan kaikenaikaa. Ja ihan vaan siksi, että se tuottaa niin paljon hyvää ihmisen keholle, päälle ja rutiineille. Se saa monet aistit valpastumaan ja maailman näyttäytymään uudessa valossa. Eri näkökulmasta.

Rakastumisen huuma on siitä hyvä esimerkki. Ihminen ei tarvitse unta ja on täydessä virkeys & onnellisuustilassa aamusta iltaan. Koska liikkuu rakastumisen huumassa UUSILLA VESILLÄ. Oppii jotakin uutta, uudesta ihmisestä, itsestään ja uudesta tilanteesta. Rakastumisen tunne on niin houkutteleva, että siitä tehdään jatkuvasti elokuvia, kirjoja, musiikkia, maalauksia, runoja, veistoksia, koruja, kuvia...

Jos satut elämään hyvässä parisuhteessa ja rakastumisen huuma on muuttunut ihanaksi rakastamiseksi, rakkaudeksi, niin se on hieno juttu. Onnellinen.
 Jos kuitenkin haluat tuntea mm. rakastumisen aiheuttamia värisyttäviä tunteita ja saada vireystason jytkämään korkeuksissa, niin  huumaavia uuden alueen tutkimusretkiä voi kokea myös laihduttaessaan. Se on parisuhteellekin pelkkää plussaa.


Mutta minä en vaan pysty vaihtamaan irtokarkkipussia marjakeittoon! Ei tule siitä MITÄÄN VASTETTA minun halulleni ja himolleni!!! Syön sen marjakeiton ja alan sitten syödä irtokarkkeja.

Taas USKOMUS JA LEGENDA!!!! Totuutta ei tuossakaan lauseessa ole olemassakaan. Ihminen on orgaaninen möllykkä, joka ei pysy MUUTTUMATTOMANA, vaan juuri päinvastoin, on MUUTTUVAINEN.

Keho, mieli ja koko ihminen pystyy helposti oppimaan uutta ja muuttumaan. Terveellinen ja ravinteikas ruokailu on siitä vinha systeemi, että keho orgaanisena eliönä himoitsee luonnostaan aitoja asioita. Kasviksia, hedelmiä, pähkinöitä,  vettä. Sille on evoluution edetessä opetettu keinoaineiden haluamista. Mutta luonnostaan ja pohjimmiltaan keho haluaa aitoja asioita.

Kokeile. Osta se suklaalevy kaupasta. Mutta! Osta lisäksi purkki rahkaa ja ananasta. Sekä pussillinen pähkinäsekoitusta. Kun huomaat himoitsevasi tutusti suklaata, ota ENSIN ananasrahka tai kourallinen pähkinöitä ja nauti. Ota vielä kupponen teetä kaveriksi. Kuulostele sitten, mitä keho sanoo. Se voi yllättää!

Kun tätä systeemiä toistaa aina vaan, niin keho hyvin nopeasti oppii himoitsemaan ihan muuta, kuin suklaata. Hyvät valinnat tuovat terveyttä ja virkeyttä. Moni huttuherkku aiheuttaa suolisto-ongelmia, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, turvotusta, öllötystä, hermostuneisuutta(verensokerin heittelyt, liiallinen suolan saanti ym.ym.) uniongelmia, närästystä ym. ym. ym. Hyvät valinnat aiheuttavat näiden vastakohtia. Kun kuuntelee kehoaan, alkaa väkisin haluta hyviä herkkuja.
KYLLÄ ORGAANINEN MÖYKKY OSAA VALITA OIKEIN!

4 kommenttia:

 1. KIITOS tästä ihan huippu blogista :) Tämä päivitys tuli niin tarpeeseen. Mulla juuri suuria ongelmia syömisten kanssa ja en ole tullut ajatelleeksi että kivut voivat johtua myös näistä hutuista. Terkuin Katri Virtanen ja tulen jatkamaan zumbailujakin :D

  VastaaPoista
 2. Katri!!! :) Hyvä, jos tuli tarpeeseen!!! Kirjoittelen näitä aina niiltä pohjilta, mitä omalle kohdalle sattuu JA/TAI keskusteluista tuolla kentällä!!! -kuten tiedätkin..meidänkin keskustelut on välillä tulleet tänne blogiin!!! :)

  Kivut....todentotta ne taitaa aika pitkälti liittyä siihen, mitä kehoon laitetaan suusta sisään ja toisaalta...miten sitä kehoa liikutetaan sitten muuten. Sopivuus on hyväksi. Ja ODOTAN TODELLA, ETTÄ nähdään Zumbassa!!!!!!!!!!!! Heti kun sieltä puuttuu "KANTAHENKILÖKUNTA" upeine liikekielineen, ni on aina "tyhjä kohta" tietyssä paikkaa kentällä!!!

  VastaaPoista
 3. Hyvä Helmis! Sä pystyt mihin vain...Tahdonvoimalla ja mulin sisulla. Ja hyvä Petra! Annat aina ajattelemisen aihetta näillä kirjoituksilla. Jään odottelemaan sitä kirjaa minkä joskus tulevaisuudessa toivottavasti kirjoitat. Blogissasi ois jo hyviä aineksia kirjaan......Nähdään kentällä.

  VastaaPoista
 4. :) Kyllä Helmist pystyy IHAN VARMASTI!!!!!! ja nähdään Kentällä "anonyymi" kirjan odottaja. ;)

  VastaaPoista