maanantai 10. helmikuuta 2014

Älä ähdä! Et ole enää imeväinen, joka puklaa puoli litraa maitoa mahastaan ulos isän tai äidin olkapäälle.

Ateriartymi on kasvisten syömisen ja veden juomisen ohella yksi herkullisen ja nautinnollisen syömisen avain. Laihtumisen mahdollistava instrumentti.
 Jos ateriartymiin keskittyy, voi taputella pian itseään olkapäälle siitä, miten ihanaa, herkullista ja nälätöntä painon pudottaminen voi olla.
Päivässä tulee syödä 6-9 KUNNOLLISTA, RUNSASTA HERKKUATERIAA.
Älä jätä aterioita välistä. Älä venytä aterioiden väliä yli 4 tunnin. 
Säännölliset ateriat ovat tärkeitä verensokerin ja vartaloon kertyvän ylimääräisen silavan hallinnan kannalta. Olkoon vatsassa pelastusrengas tai -lautta, kuten hovimuusikko Ilkka laulaa, on sen poistamisen  ratkaisuna riittävän tiheä ateriaväli.
Olen kirjoittanut monet kerrat siitä, miten Kaisa Jaakkola kirjoittaa ja puhuu ravintoasioista suurella tietämyksellä ja helposti ymmärrettävässä muodossa.
Jaakkolan kirjat ovat käsittämättömän suuri tietopaketti ihmisen elimistön toiminnasta ja hyvän ruokailun terveysvaikutuksista. Siellä kerrotaan myös unesta, liikunnasta ja kaikesta erittäin tärkeästä, mitä liittyy ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Kaisan sivuilta löytyy lukemista, linkkejä ja tietoa vuosiksi eteenpäin. 
Ruokavalio esimerkkejä ja terveyden buustaamista. Kaisa Jaakkolan kirjoituksista olen omaksunut paljon asioita omaan ruokavalioon, elämään ja toimintaan.
Seuraavassa suoristellaan taas mutkia hieman kovemmalla kädellä, mutta perusperiaatteita kunnioittaen. 


  Pitkät ateriavälit hidastavat aineenvaihduntaa ja estävät rasvakudosta poistumasta. Elimistö alkaa hidastua ja esim. nesteen liian vähäinen saanti on yksi  sysäys laihtumattomuuteen ja kilpirauhasen vajaatoimintaankin. 
  Liian pitkät ateriavälit hidastavat elimistön  kaikkea toimintaa. 
Syö 2-4 tunnin välein. Ei sekuntikellon kanssa, mutta mummolan seinäkellon tahtiin kuitenkin. Sekunteja ja minuutteja ei tarvitse laskea, mutta tunnit on tultava kohilleen. Tuntien syömättömyys kostautuu monella tapaa. Ei hyväksytä sitä enää lainkaan päiviimme. Varautuminen, eväät ja esivalmistelu on rautaa.
Ota aikaa syömiselle ja ruokien ja eväiden suunnittelulle, valmistelulle ja valmistamiselle.
Nälän yllättäessä ja muutenkin ruokaillessasi. Moni kertoo hutun syömisen syyksi ikuisen kiireen. Kiire on itse järjestetty tunnetila ja olomuoto. Se on aito SELITYS, muttei oikea SYY  mihinkään. Kiireen hallinnasta tässä blogissa on monta kirjoitusta, joihin kannattaa perehtyä, jos tuntuu, että laihtumisen estää jatkuva hössötys ja kiireessä valitut huttuvälipalat.

Ruokailussa on syytä muistaa tärkeääkin tärkeämpi perussääntö, joka on jostain syystä nykyaijan aikuisilta täysin hukassa ja kadonnut: ÄLÄ TÄYTÄ MAHAA.


Perussäännön sijasta ollaan alettu elää alkukantaista kivikauden elämää.
TAANNUTTU
2000-luvulla liitukauden dinosauruksiksi. Aikaan, jolloin aina syötiin vatsat tärviölle, kun joku ruho oli tarjolla.Perussääntö siis on: ÄLÄ TÄYTÄ MAHAA.
Usein mietitään nälän saapuessa primitiivistä Hominidin mentaliteettia:  
 "MINULLA ON NÄLKÄ, NYT SYÖN MAHAN TÄYTEEN, KOSKA TUO HIRVI ON TUOSSA. NYT ON SYÖTÄVÄ PALJON. ÄHDETTÄVÄ ÄÄRIMMILLEEN. VOI OLLA, ETTÄ MENEE VIIKKO, ENNENKUIN SAAN SEURAAVAN KERRAN LIHAA." 
 
Emme elä kivikaudella enää. Siksi:
Syö
80% kylläisyyteen asti. Ei piripintaan tai toppeaksi.
Et ole nälkääsi huutava vauva, jonka ainut elämän nautinto ja turva on oraalinautinto.
Et ole vauva, jonka vaistona on huutaa hätäänsä, kun nälkä vaivaa.  
Et ole vauva, joka pelkää, että jos maha ei ole täysi, olet kuolemassa.
Et ole vauva, joka vetelee tissimaitoa niin överiksi, että puoli litraa on puklattava ulos syömisen jälkeen.
 
Olet aikuinen, joka ymmärtää, että ruokailussa ei ole tarkoitus tunkea, ähtää ja pakottaa. Ruokailussa on tarkoitus nauttia, antaa energiaa ja voida hyvin. Olet aikuinen, joka ymmärtää, että vaikka olet treenannut pari tuntia kovaa ja tunnet jo reilua nälkää, niin siitäkin huolimatta, ähtäminen ei ole vaihtoehto. Sinä tulet tyydytetyksi jo parin haarukallisen jälkeen, JOS kuuntelet kehoasi, etkä kivikaudelle taantunutta hominidin mieltäsi.
Olet aikuinen, joka ymmärtää, että meillä on vatsalaukku(hyvin pieni) jonne mahtuu se lautasmallillinen ruokaa, mutta ei sen enempää.  
Ei sen enempää, vaikka olisit ollut kolme päivää vankina autiolla saarella ilman ruokaa. Mahaan ei ole tarkoitus työntää suuria massoja kerralla koskaan.
Olet aikuinen joka ymmärtää, että vatsalaukkuun ruoan työntäminen väkisin on pahoinpitelyä.

Syö itsesi kevyeksi ja ota ruokaa siten, että lopetettuasi tekee mieli lisää.
Koska olet järjellä ajatteleva ihminen, tiedät, että nyt olet syönyt oikean annoskoon,(vaikka tunteet huutaisivat mitä ja haluaisivat vielä maailman kaikki maut käyttöönsä, suolaiset ja makeat) etkä tarvitse lisää. Lopeta siihen. Hetken päästä myös vatsa kertoo, että teit oikean ratkaisun.
100% kylläisyys on sitä, kun olet syönyt ihan liikaa, eikä vatsaan mahdu yhtään enempää.
Mieti tunteitasi siinä vaiheessa, kun ahmiminen, lisää ottaminen ja nopeasti hotkiminen alkaa tulla mieleen.(Kun haet kolmatta kertaa lisää perunamuusia ja nakkikastiketta, mutta olet unohtanut KOKONAAN KASVIKSET.)  Mistä kaipuu PALJON SYÖMISEEN KUMPUAA?
Mitä sillä haluat saavuttaa? Mielenrauhaa? Tyydytystä? Höttökerroksen ympärillesi? 
Totuus on se, että jos otat perunamuusia ja nakkikastiketta, niin sitä jaksaa ja pystyy hakemaan pari lautasellista lisääkin. Sen verran heikkoarvoista ruokaa se on.

Jos taas viitsit viikonkin kokeilla esim. tämän kirjoituksen lautasmalleilla koottuja aterioita, et JAKSA syödä liikaa. Keho tulee ravituksi, eikä kaipaa ja huuda enempää. Heikkoarvoinen ruoka houkuttaa syömään liikaa. Kunnon polttoaine tuo nautinnon ja ravitun olon sopivalla annoskoolla.
 Luuletko, että kun olet paastonnut 5-6 tuntia, on syytä syödä kolmen viikon edestä ruokaa kerralla?
-Minullahan on nälkä!” 
Joo'o. Tunne huutavasta nälästä voi olla päällä, mutta keho tarvitsee VAIN SEN annoskoon ja lautasmallin mukaisen annoksen ruokaa. Vaikka tunteesi olisi huutava ja olisit joutunut olemaan ilman palasta jo toista vuorokautta, herranenaika! 
  Keho ei tarvitse kerralla enempää, eikä mahaan mahdu kerralla enempää. Ähtäminen ja töppeäksi täyttäminen on väkivaltaa.
TÄMÄ SAMA PÄTEE TIETYSTI HERKUISSA. Moni syö pienen linnunannoksen pääruokaa, olemattomasti kasviksia ja vetelee sitten kaksi ämpäriä karkkia päälle. Hakee oluen tai siiderin ja syö siihen vähän suolatikkuja, poppareita, sipsejä ja croisantin. Sen jälkeen maistuu keksi, pulla ja viineri. Limpsaa päälle.
Se on väkivaltaista itsensä pahoinpitelyä pahimmasta päästä. Olet niin arvokas henkilö, että lakkaa  kohtelemasta itseäsi kaltoin ruualla/hutulla.
Annoskoot ovat enimmäismääriä. Niitä ei ole joka aterialla pakko syödä loppuun.
Jaa ja paloittele, kelmuta,pakasta, pussita ja jätä odottamaan, jos vatsa ei vedä koko annosta.
Älä
pakota itseäsi syömään. 
(Paitsi kasvikset! Ne ovat niin arvokkaita, että syö ne. Sen vetää jokaisen maha. Puolilautasellista kasviksia) 
Juo aterioiden väleissä/jälkeen noin 0,5 l vettä. Ruuansulatuksessa toimivat hapot ovat erittäin tärkeitä ja ne  neutraloituvat liian suuresta vesimäärästä, joten älä juo liikaa ruokailun yhteydessä.
Vesi on aikuisen juoma. Imeväiset voivat juoda maitoa. Mehu on juhlajuoma esimerkiksi sadonkorjuu juhlassa, omenien kypsymisen aikaan. Muulloin emme koske mehuihin, jotka ovat erittäin, erittäin sokeripitoisia ja esim. keitettäessä menettäneet ison osan ravintoarvostaan.
Kauppojen tuoremehut ovat pelkkää sokerilitkua. (Lue joskus tuoteseloste. 100% tuoremehu on aina tehty tiivisteestä) Itse puristamasi mehukin sisältää todella paljon hedelmäsokeria, joka on ERITTÄIN ENERGIAPITOISTA ja haitallisempaa, kuin muut sokerit. Se kerryttää rasvaa todella tehokkaasti vartalon pehmikkeeksi.
  Tuoremehujen terveellisyys on mainosmiesten aikaansaama illuusio, johon vielä 2000-luvullakin moni uskoo, vaikka järjellä ymmärtää, että sokerilitku ei kovin kummoista terveysjuomaa voi olla. Se ei sisällä juuri muuta, kuin sitä fruktoosia. Ei juurikaan  kuitua, vitamiineja, kivennäisiä, hivenaineita, proteiinia. Hieman kyllä, mutta todellakin hieman.  Pääosassa ovat: Väri, vesi ja fruktoosi.
Vain ihminen on nisäkäslaji, joka juo maitoa vielä imeväisiän jälkeen, -eikä se ole todellakaan hyväksi. 
Lehmä tai vuohikaan, joka tuottaa maitoa ihmisille, ei juo sitä enää imeväisiän jälkeen. Mutta ihminen! Sille maistuu!
 
Maito olisi terveellistä suoraan lehmän tissistä juotuna, tilamaitona.  
Mutta homogenoitu ja pastöroitu valkoinen litku on myrkkyä. AlfredVogel kertoo kirjassaan LuontoParasLääkitsijä todella karua tutkimusta homogenoidusta ja pastöroidusta lehmänmaidosta ja siitä, miten se tappoi tutkimuksessa koiranpentuja.
Alfred tiesi maidosta vuosikymmeniä sitten nämä asiat. Nykylääketiede ja ravintotiede myöntää 2000-luvulla saman. Maito on myrkky. Se kerää limakalvoille paksun limakerroksen ja mm. flunssassa ensimmäinen ohje lääkäreiltä nykyisin on lopettaa maidon juominen flunssan tai kuumeen ajaksi.
 
Meijerit ovat tietysti isossa osassa vielä mainostamassa maidon etuja. Mainosmiehet ova tehneet tehtävänsä ja rahan vuoksi & ahneuden emme voi odottaa, että maidon käsittelytapoja muutettaisiin takaisin talonpoikais-ajalle.
Hapanmaitotuotteet ovat tutkitusti hapatus- ja käymisprosessiensa vuoksi hyviä terveydelle ja niitä voi menneen ja nykytiedon mukaan käyttää turvallisesti.  
Maito juomana ei ole muuta, kuin sokerilitkua, joka aiheuttaa mm. flunssaa ja tulehdussairauksia liman kertymisen vuoksi. Aikuisen juoma on vesi.
Kahvia voi juoda maltillisesti, nautinnoksi.
Illalla kahvin juontia kannattaa välttää, vaikka uskoisit, ettei sillä ole mitään vaikutusta unen laatuun sinun kohdallasi. Kofeiini on piristävä alkaloidi, joka väistämättä vaikuttaa keskushermoston toimintaan.
Juo vettä / teetä n.3 litraa/ päivä.


Herkuilla ei täytetä mahaa, kuten muullakaan ruualla ei. Ruuasta kuuluu nauttia, kehoaan tulee kunnioittaa.
Tästä on muutama teksti sitten juteltu enemmänkin, mutta kerrataan: 
Mieti viikkoosi pari joustavaa herkkuhetkeä. Mieti  se herkku, mitä aiot silloin syödä. Jos herkkuhetkesi on esim. keskiviikkona ja sunnutaina ja molempina päivinä päiväkahvin aika, niin varaa siihen ihana herkku (Muista AINA ANNOSKOKO) ja nauti syvällä hartaudella ja maistele. Se voi olla vaikka suklaapatukka (Pätkis, suffeli tai muu pieni) tai rakentava ja ravinteikas rahkamuffinssi. Kourallinen pähkinöitä. (Pakkohan ei ole syödä huttua koskaan, jos ei halua) 
Muista kirjata se ylös omaan ruokapäiväkirjaasi.Onnistunutta ja herkullista viikkoa!! Tämän tekstin kuvat olivat taas kaikki Sporttinen Muodonmuutos-ryhmän aterioita.

11 kommenttia:

 1. Ihan parasta luettavaa tämä!!
  Minullakin opittavaa tuosta ateriarytmistä. Olen pitänyt aivan liian pitkiä välejä niissä ja syön 4-5 kertaa päivässä.

  VastaaPoista
 2. Helmis!!! Et ole varmasti ainut!! :D

  Veden juonti, ateriarytmi ja annoskoot ovat periaatteessa KAIKILLA TIEDOSSA, mutta erittäin, erittäin monella käytäntöön viemättä.

  Laihtumista voi tapahtua hyvin monella tapaa. Pussikeitoilla, paastoilla, valkoviinidieetillä ja kaalikeittosysteemeillä, MUTTA jos haluaa VIRKEÄN OLON JA INNOSTUKSEN. Jos haluaa, että lihakset säilyvät ja sisäelinten terveys pysyy hyvänä, aineenvaihdunta tehokkaana, niin nuo kolme mainitsemaani asiaa kannattaa ottaa käyttöön!!!!


  sen todellakin huomaa itsestään ja PAINON humpsahtelusta alaspäin, että NYT ON HOMMA, JOKA TOIMII!!!!


  Vähintään 6 ateriaa päivässä ja jos treenaa, ni tankkaa vielä HETI treenin jälkeen, jolloin aterioita tulee 7. Jos treenaa aamulla ja illalla, ni aterioita tulee 8. Jne...

  MUTTA VÄHINTÄÄN 6/ päivä.

  Sillon annoskoot on helppo pitää oikeina ja lihasten glukoositasot pysyvät hyvinä ja JAKSAA tehdä ja olla pirteä. Jos ateriaväli venyy yli 3 tunnin ja syö tässä blogissa esitetyllä lautasmallilla, niin varmasti lihaksilta ja aivoilta loppuu välitön polttoaine ja tulee heikotuksia ja huonoa oloa turhaan!!!!!

  Kun tankkaus on sopivin välein, voi olla jatkuvasti pirteä ja jaksava.

  Moni pitää päivän aikaan "tehojaan ylhäällä" napsimalla karkkia/pullaa/keksiä silloin tällöin...."otan vähän...oho..kiire..otan tosta pari suklaata":.

  Silloin verensokeri ja lihasten glukoositaso pysyttelee jotakuinkin korkeana ja päivästä voi selviytyä läpi...mutta ravinteita sillä tyylillä ei saa. Lisäksi kehoon tulee rasvaa kohtuuttomat määrät...(Ylimääräinen hiilihydraatti ja proteiini muuttuu tietysti rasvaksi).

  Kasvisten rahkan, mantelijauheen, pähkinöiden, raejuuston, riisin ym. hiilihydraatit riittävät lihasten energiaksi ja proteiinia tulee riittävästi. Rasvoja ja vitamiineja, hivenaineita, kivennäisiä unohtamatta. Silloin kropan rasvakerros poistuu, mutta heikotuksia ei ilmene.


  Raejuusto!!! Siitä minä paistan nykyään aina mantelileivän!!! Kokeile Helmis!!!!

  Ja kuten tuolla ryhmässä jo tytöille sanoin, niin on RAEJUUSTOSTA on kyllä niin moneksi, että jos minä olisin vielä siinä iässä ja elämäntilanteessa, että voisin saada lapsen, ni hänen nimekseen laittaisin: Rae Juusto Virtanen!!!! (no tytöt oli heti keksimässä nimiä kokonaiselle katraalle sisaruksia: Aura, Holloumi, Edam, Oltermanni, Home, Kadett ja Musta-Leima Virtanen)

  VastaaPoista
 3. Ja siis!! Tiedänhän minä, että sinulla homma on Helmis hanskassa, mutta välillä on just hyvä tarkastaa, että VOISKO VIELÄ JOTENKIN BUUSTATA JA PARANTAA toimintaa!!!

  Yks-kaks ateriaa lisää päivään ja se lyhentää ateriavälit sopiviksi!!! Hyvä huomio!!!

  VastaaPoista
 4. Huomenna teen tuosta raejuustosta tuota mantelileipää. Se normaalin juuston määrä onkin vähän hirvittänyt ja tämä on oiva kevyempi vaihtoehto :) Kiitos paljon vinkistä.
  Paljon on opittavaa että saa kaiken toimimaan. Juuri tuo ateriarytmi että olen syönyt aivan liian vähän varsinkin reenipäivänä. Vettä on tullut kitattua eniten ruualla jne. Onneksi olet sinä jolta saa oikeita neuvoja. Iso kiitos!!!

  VastaaPoista
 5. Tämä kasvisjuttu on kyllä vajaan kahden viikon kokeilulla ollut hyvä. Se on selvästi auttanut siihen, ettei aterioiden välillä muistu mieleen keittiön pöydälle jäänyt pulla tai kaapista löytyvä salmiakki. Vaimo aloitti salaa sokerilakon ja minun on nuukana miehenä ollut pakko syödä kaikki kuivuvat herkut, ettei niitä tarvitse heittää roskiin.

  Tuota maitojuttua en ihan pureskelematta niele, vaikka maitoa en muutenkaan juo. Pahempiakin myrkkyjä lienee. Mutta kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä.

  - M i k a -

  VastaaPoista
 6. :) :) Ei todellakaan tarvitse olla samaa mieltä. Kyseenalaistamisella pysyy muutenkin asiat oikeissa mittasuhteissa!

  Tyrmätä tai niellä ei yhdellä kertaa tarvitse, kahdellakaan. Mutta kiinnostuksen mukaan perehtymällä voi muodostaa sitten sen tiedon, mihin uskoo. Ja olen muutenkin sitä mieltä, että maailmassa löytyy kyllä huolehtimisen, hätäilemisen ja murehtimisen aihetta liikaa, jos joka asiaa alkaa kantaa selkärepussaan, joten otetaan taakaksi mahdollisimman vähän ja iloksi ja keventäjäksi mahdollisimman paljon. :)


  Hienoa, jos kasvisjuttu on iskenyt!!!

  Tuossa ryhmässä jokainen päivittelee sitä päivittäin.."Miten ihmeessä sitä ei oo aiemmin osannu ja tajunnu noiden runsaiden kasvisten herkullisuutta ja sitä kaikkea hyvää mitä ne tuo!" Moni on kyllä käyttänyt kasviksia, mutta ei noin paljon. Nyt on ostosten tekokin paljon helpompaa. Ja aterioiden suunnittelu, kun on todella, todella runsaasti kasvikset käytössä.


  Nyt ei sitten enää suorastaan osaa mitään laittaa, jos ei oo kasviksia lisänä. Tuntuu, että broileripata, makaroonilaatikko ja nakkikastike perheelle tehtynä huuttaa väriä ja makua kasviksista. Ennen ehkä riitti perusraaka-aineet nuihin..mutta nyt niihin on pakko lisätä jos jonkinlaista kasvista joukkoon. Mikä on makunystyröiden, aivojen ja kropan etu!

  Ja todentotta pullla ja huttu ei maistu, kun on ravittu kroppa. Ei tarvitse tiukasti kieltäytyä, kun voi ihan huumorilla tuijuottaa pullaa tai karkkia ja jättää syömättä. Ei vaan tee mieli.


  Ja tuo mistä Mika mainitsit, että "On syötävä kuivuvat herkut"...ni pätee monella muutenkin syömiseen. On syötävä lasten jämät, koiran luut, marsun raksut ..jne.

  Mutta sanon sen, mitä usein sanon: "Kukaan ei voi pelastaa maailmaa syömällä!"

  Vaikka söis ympäriltä kaikki kuivuvat herkut ja koiran kupista jämät ja marsuilta hedelmäpalat...ni ei... Ei se maailma pelastu sillä.

  Maailman pelastamisen ku alottaa siitä, että itse on niin terävässä kunnossa, että pystyy ja jaksaa pitää itsestään huolta ja lapsistaan huolta. Ehkä vanhemmistaan tai isovanhemmistaan tarpeen mukaan huolta....Ja vaikka valmennettavistaan huolta(moni on vapaaehtoistyössä liikunnan parissa). Siitä lähipiiristään. Niin se on iso juttu.
  Ja vaikka hyvää voi tehdä niin paljon muullakin kuin syömällä, ni itselleen ison palveluksen tekee syömällä hyvin ja jättämällä jämät sitten vaikka roskiin.(Vaikka kyllä se ruuan roskiin heittäminen meinaa toden teolla olla tiukka paikka...toivottavasti monella on lemmikkikoira tai possu, joille jämät on hyvä herkku...tosin ei kellekkään liiallisena)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vielä tuosta maidosta. Homogenointi ja pastörointi ei ole mikään terveyttä edistävä tekijä, mutta toki asioita voi suhteuttaa.
   Yksi ehdottomasti ylivoimaisin kuolemaan johtava tekijä on kuitenkin: SYNTYMÄ.

   Poista
 7. http://www.pronutritionist.net/maito-muka-pilattu/

  - M i k a -

  VastaaPoista
 8. Täälläkin on napannu noi kasvikset! On niitä aina mennyt mut nyt tullut kiinnitettyä 100 % enemmän asiaan huomiota! Vielä kun saa itsensä opetettua syömään riittävän usein. Eiköhän se elopainokin alatippua niiden viimeisten ylimääräisten kilojen osalta ja kroppa muuttua timmimmäkis kun muut asiat ovat varsin kunnossa. Kiitos kasvikset, miten tätä ei vaan ole sisäistänyt aiemmin!

  VastaaPoista
 9. :)

  Hienoa! Mahtavaa!!! Kasvikset tekee kyllä jokaisesta masterchefin ja ruokailuista juhlaa. Päälle ja kropalle hyvää.
  Hyvä tästä tulee!!

  Mika :) Ei uppoa minulle edes kolmeen kertaan pureskeltuna Laatikaisen maito-juttu. Laillistettu ravitsemusterapeutti joutuu kertomaan tarinaa "ammattikuntansa edustajana", yleisiin suosituksiin valjastettuna. Vaikka varmasti pätevä kaveri onkin.

  Siitä mielenkiintoista on tieto, että SE MUUTTUU KOKOAJAAN. Ei ole kauaa siitä, kun kananmunan sai syödä viikossa kerran. Muuten peloteltiin kolesterolilla. Tai aika on vieläkin osaksi päällä, jossa TIEDETÄÄN, että kolesterolilääkkeitä tulee käyttää...vaikka ne vievät muistin, jalat alta ja toimintakyvyn....Tai aika, jolloin kaikki tuotteet piti olla virallisten suositusten mukaan LIGHT-tuotteita..kevyttä. Ja rasvat kasvisrasvoja ja kevytlevitteitä...

  Nuo on kumoutuneet kaikki pelottavina juttuina. Kovasti tieteellisillä tutkimuksilla palvellaan aina sitä tahoa, joka ne rahoittaa..Valio esim. on yksi iso sponsori tutkimuksissa.

  Sitten kun kysellään kokemuksia, niin monen lapsiperheen tenava voi juoda tilamaitoa, jos siihen on mahdollisuus. Mutta kaupasta ostettu, prosessoitu maito aiheuttaa hirveät ongelmat.

  Luotan siihen, että käsittelemättömät ja luonnonmukaiset asiat on aina aika lähellä hominoidia. Ainakin lähempänä kuin ankaralla kädellä prosessoidut.

  Toki tämä riippuu siitä, kuka katsoo ja mistä vinkkelistä. Raakaruuan ystävät eivät ymmärrä kuumentamista ja molekyylien hajottamista ruuan valmistuksessa lainkaan. Mutta on niitäkin, jotka ostavat päivittäin ateriansa glutamaatilla ja väriaineilla kyllästettynä, kuumennettuna ja muokattuna.

  Saa käyttää, mut ei ol pakko. :)

  VastaaPoista
 10. Pakko puuttua tuohon kun vetosit maidon myrkyllisyyteen sillä perustein että koiranpentuja on kuollut siihen. Ihmiset ovat juoneet monia monia tuhansia vuosia maitoa ja sopeutuneet siihen, sekä osalla ihmisistä löytyy myös mutaatio joka mahdollistaa laktoosin hajottamisen myös aikuisiällä. Koirat eivät ole missään vaiheessa evoluutiota opetelleet lehmänmaitoon.
  Nisäkkäillä pentuiässä emän maito on ainoa ravinnonlähde. Eri nisäkkäiden maidot ovat koostumukseltaan erilaisia. On harvinaista että toisen nisäkkään jälkeläiset voivat juoda eri lajin maitoa poikasiässä, kuten ihmislapset juovat lehmänmaitoa. Mutta kun niin on tehty aivan järjettömän kauan, ihmiset ovat sopeutuneet. Tuo koiranpentujen menehtyminen lehmänmaitoon on melkeen suoraan verrattavissa tilanteeseen kun ihmislapsille juotettaisiin koiraemon maitoa. Ei ihmiset ole sopeutuneet koiran maitoon, niinkun eivät koiratkaan ole sopeutuneet lehmänmaitoon.
  Se että koiranpennuille on juotettu käsiteltyä maitoa vaikuttaa toki mitä luultavammin siihen että lehmän maidosta tuli noinkin pahat seuraukset. Maito jota ihmiset kaupasta ostavat ei ole läheskään ravintoarvoiltaan yhtä hyvää kuin kasvavan pienen pennun tulisi saada.
  Lehmäkin lypsää alkuun ternimaitoa, joka on tarkoitettu kasvaville vasikoille ja on hyvin runsas ravinteista. Se että lehmä saadaan ternimaitovaiheen jälkeen lypsämään niinkin pitkään, johtuu siitä että sen ruokamäärät pidetään luonnottoman korkealla ja sille syötetään luonnottoman korkearavinteista ruokaa, sekä sillä että lypsämistä jatketaan säännöllisesti ja luonnottoman pitkään. Mutta tämä maito ei ole enää verrattavissa siihen maitoon mikä kasvavalle poikaselle on tarkoitettu. Mutta toisaalta taas epäilen vahvasti myös että lehmän ternimaidosta koiranpennuille juotettaessa ei tulisi onglmia. Lehmän maito on tarkoitettu koiraa paljon suuremmalle ja monelta tapaa eroavalle nisäkkäälle, joten sen ravintoarvot yleensäkkin, ja suhteutettuna siihen määrään mitä koiranpentu juo verrattuna vasikkaan heittävät varmaan aivan mäelleen.
  Käsittelemätön lehmän maito ja -ternimaito sellaisenaan juotuna samoissa määrissä mitä perus pertit vetää 'kaupan maitoa' olisi aivan liian runsasravinteisia (etenkin rasvaisia!) ja tästä seuraisi mitä luultavammin terveysongelmia. En halua tuomita tai ylistää tässä kumpaakaan, mutta tuntuu että kaikki tämän päivän tutkimuksen perusteella ovat vaarallisia. Oma mielipiteeni tämän maitoasian suhteen on että veti sitten mitä veti, niin kohtuudella. Toinen sopii toisille, ja toisille ei. Ja jos nyt tästä aikuisen ihmisen maidon juonnista puhutaan, niin jos sitä maitoa nyt jollain tapaa juo niin omasta mielestäni paras vaihtoehto olisi juoda käsittelemätöntä hygieeniseltä tilalta tullutta maitoa, mutta kohtuullisissa määrin.

  VastaaPoista