keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Nyt on menny päivä tosi hyvin terveellisillä valinnoilla. Ei tässä viineri tai moccachino voi haitata!

Kun ihminen syö perusperiaatteiden mukaan hyvin ja oikein, niin viikossa pieni hallittu herkku ei nosta painoa hallitsemattomasti.  

Viikossa voi kerran ottaa sen kourallisen jotain  huttuherkkua ja sopivalla aktiivisuudella ja muilla hyvillä valinnoilla paino pysyy kontrollissa.

Painoa PUDOTTAESSAKIN se onnistuu. Hallittu huttuherkku kerran viikossa. Mutta korostettavina ovat  sanat HALLITTU JA HARVOIN.Kun on työn alla saada ehkä vuosien ajan kerätystä ympärysmitasta pehmeyttä pois, se ei tapahdu toivomalla, vaan TEKEMÄLLÄ. Tekemällä oikeita ja hyviä valintoja kokoajaan. Kerääminen on tapahtunut tiettyjä asioita noudattamalla, joten poistaminen vaatii toimia erilaiseen suuntaan.

Helposti laihduttaessa  lähtee ajatus kiertämään hieman väärille urille. Usko nousee siihen, että "jos pitää hyvän rytmin ja syö PÄÄOSIN oikein, niin eihän joku pikkuinen, salassa ja ilman miettimistä napsittu lisä, vaikuta mitään."


Mutta se vaikuttaa. Aina. 
Hutulla  on tutkitusti monia negatiivisia vaikutuksia. Niistä olen kirjoittanut monet kerrat. Huttu on mm. niin ravintoköyhää, että se houkuttelee syömään huttua aina vaan lisää.

Hutun yksi ikävä piirre on sen kummallinen "salakavaluus".


Melkein jokaisesta tulee hutun avulla HEIKKIS JAMOJA!!! Osimoilleen ammattilaisia pellekoulun jäseniä. Huttu pystyy saamaan ihmisessä silmänkääntäjän, illusionistin ja ammattitaikurin esiin!! David Copperfield hakee vertaistaan. 


Nimittäin. Huttu saa ihmisen itsensäkin uskomaan, että "Enhän minä ole mitään syönyt". 
Sitä napsii tuon tuosta ja sen sieltä ja vielä tämän tästä....ITSELTÄÄNKIN SALAA! HUOMAAMATTA!

"Kysyppä joku huttu?" 
-"Suklaa?"
-"Hyvin kysytty, en oo syöny!!! Mutta kysyppä joku toinen."
-"Maidon kaveri pulla?"
-"Hyvin kysytty. En oo syöny!!! Mutta kysyppä joku toinen."
-"Kylässä pala kakkua?"
-"Hyvin kysytty, en oo syöny!!! Mutta kysyppä joku toinen."


Moni napostelee niin, että salaa sen myös itseltään.

Niin ovela taikurin kouluttaja tuo huttu on.
Mitäs me ammattilaiset tähän keksittäis? 


(Tekstin alussa on kuvia niistä nk."herkuista", mitä moni pitää ainoana oikeana ja rennon ihmisen herkkuna. Terveellinen herkuttelu mielletään aika usein "tiukkapipoiseksi niuhottamiseksi".

Jos saat kuulla laihdutuksesi aikana kommentteja, että: "Ota nyt. Tuommonen järkähtämätöömyys ja kieltäytyminen ajaa ihmisen tuhoon." 
Voit vastata tähän perus vastauksen: " Kiitos palautteestanne ja hyvää kevään jatkoa."

Tässä yllä ja koko tämän tekstin loppuun asti on kuvia niistä herkkuannoksista, mitä voi syödä JOKA PÄIVÄ 6 KRT/VUOROKAUDESSA ja paino senkun putoaa kohisemalla. Energiatasot nousee ja kroppa on varmasti ravittu ja hellitty! Nämä kuvat ovat taas Sporttisen Muodonmuutoksen onnistujien lautasilta.)

Silmiin katsominen rehellisesti voittaa taikurinkin. Silloin, kun huttuun ollaan tarttumassa,  kannattaa muistaa se, että REHELLISYYDELLÄ asiat onnistuu ja huijaamalla vesittyy. Rehellinen ei tarvitse olla kuin sille lähimmälle. Itselleen. 


Onhan se alussa vähän raadollista, kun joutuu kirjoittamaan ruokapäiväkirjaan oikeasti senkin puolikkaan voikkoleivän, mikä tuli syötyä, ku lapsi ei jaksanut. Ja senkin domino-keksin, mikä oli lautaselle jäänyt eilisiltä kahveilta, joka oli naapurille tarkoitettu. Mutta eihän sen syönyt niitä kaikkia! 


Sekin on raadollista, kun joutuu tunnustamaan itselleen, että tuli syötyä puoli lautasellista salaattia ja lisäksi kypsennetyt juurekset, kourallinen pihviä ja pari porkkanaa. Jälkkäriksi omena. Pari lasia vettä. Ja SILTI vielä tuli otettua kourallinen irotkarkkeja lasten pussista, ku se oli jäänyt pöydälle. 


Rehellisyyden kautta voidaan tehdä isoja muutoksia ja paino lähtee laskuun. Huttu vaan on niin salakavala, että se helposti uskottelee tarkankin ystävän väärille raiteille. Uskottelee ihan vakavissaan, että : 
-"Eihän tämä voi vaikuttaa, ku syön muuten niin hyvin"
-"En mä ole MITÄÄN ylimäärästä syönyt" 

("Etkö varmasti?" ..."Ai niin...No otinhan mä sen pienen..")Varsinkin dieettijaksolla kannattaa pitää hyvä rytmi. 
Sporttinen Muodonmuutos-ryhmä saa syödä monipuolisesta ja reilusta valikoimasta hyviä herkkuja. 

Jos olet itse lähtenyt dieettaamaan, kannattaa valita dieettinsä ja PYSYÄ SIINÄ TARKASTI. 

Elämässä on vaiheita ja dieetti on yksi pätkä. Valitsemasi pätkä. Pidä se huolella sellaisena, miksi sen ajattelitkin. Jos annat periksi ja lähdet luistelemaan jo päivän-parin sisällä, tai viikon parin sisällä, olet IHAN SUOTTA pitänyt muutoin hyvää rytmiä. Tulos ei ole tyydyttävä, vaikka olet tehnyt tosi ison, hyvän ja nautinnollisen työn muina päivinä ja ruokahetkinä. Tulee erittäin turhautunut ja epäonnistunut fiilis, kun on pitäytynyt hyvissä valinnoissa ja paino ei putoa! "Tää on huono dieetti!! Mä vaan en jostain syystä VOI laihtua. Mulla on joku sairaus varmaan. Kilpirauhasen vajaatoiminta!?!?"


Tosi asia on, että JOS olisi KOKOAJAAN pidetty sovitut ateriat, olisi tulos VOITOKAS. Mutta kun on luisteltu ja lusmuiltu joissakin kohtaa, on koko dieetin vaikutus valitettavasti mennyt metsään. Melko tehokas dieetin tappaja tuo huttu! (Saman voi tehdä kyllä ihan kunnollinenkin ruoka, jos toinen ystävämme: ANNOSKOKO alkaa muuttaa muotoaan liikaa)

 Jos luistelet ja alittelet rimaa vähän tuolta ja sitten täältä, niin tulos näkyy puntarissa, mittanauhassa, valokuvissa ja eniten MIELESSÄ!!!
 


On todella helppo luovuttaa, kun tulosta ei näy. Tulos olisi näkyvissä varmasti, jos myös niinä heikompina hetkinä olisit valinnut oikein. Mutta ne hyvätkin hetket menevät sen saman pesuveden mukana likakaivoon, jos annat itsellesi luvan lipsua hutun taikatemppujen takia. Jos syöt itseltäsikin salaa!!!!  
 Sitten tulee äkkiä se stoppi eteen...että "EI TODELLA KIINNOSTA, KU TÄSTÄ EI OO MITÄÄN HYÖTYÄ!!"

Oikeasti valitsemastasi dieetistä on hyötyä, mutta ne pari pientä flippiä voivat todella torpedoida hyvän tuloksen. Älä lähde takki auki ja puolihuolimattomasti liikkeelle. Keskity ja sitoudu. Lupaa itsellesi.
Epäonnistuminen lannistaa ja harmitus seuraa toistaan, jos startti on tehty hieman huolimattomasti. Jos ei ole todella sitoutuneesti päätetty, että tämä homma pitää.Älä lähde liikkeelle liian aikaisin. Lähde sitten, kun olet selvittänyt varmasti itsesi kanssa, että NYT ON SEN AIKA. Nyt ei tule verukkeita tai taikatemppuja. Nyt tulee tulosta.


Dieetit ovat hyvää oppia. Ne ovat mainio tapa tutustua itseensä.  Dieetin aikana pääsee tarkastelemaan omia toimintamallejaan ja miettimään uusia ratkaisuja vanhoihin malleihin.


Ja niiden uusien mallien kanssa tulee pudotusta painoon ja samalla se voittajafiilis, että hitokseen hyvin pystyn pudottamana painoa ja muutenkin nauttimaan uusista jutuista.


Jos painetaan villaisella ja "ollaan huomaamatta" joku asia omassa ruokailussa mikä ei ole niinkuin pitäisi, ni vanhat mallit eivät muutu, eikä tulosta tule.  Rehellinen itsetutkiskelu ja ruokapäiväkirja ovat parhaita työkaluja laihduttajalle.


Apua löytyy kyllä. Ryhmät, nettivalmennukset, personal trainerit, ravintovalmentajat, ystävät, vertaistuki, keskustelupalstat. Jos haluat oikeasti saada tulosta, niin eri keinoilla voidaan  käännellään ja väännellään joka kivi ylös. Varmasti löytyy uusia ratkaisuja ja paino todellakin putoaa. 


Rehellisesti kohti sitä kehon koostumusta, minkä koet olevan sinulle hyväksi!!!


Ja sitten niitä asioita, mitkä VAHVISTAVAT ONNISTUMISTASI:
Ihmiseen pätee ehdollistumisen periaate: Kaikki käytös mitä emme vahvista, menettää voimansa. Jos emme ajattele, puhu tai toimi jonkin asian tiimoilta, sen voima hiipuu vähitellen.
Tämä edellylyttää aktiivista korvaamista, ei päättäväistä vastustamista, koska siitä mitä vastustamme, saattaa tulla hellittämätön pakkomielle.

 Jos selaamme hesburgerin esitteitä, tuijotamme kauppojen karkkihyllyjä, huttureseptejä, mainoskatkoja telkkarissa jne. niin KYLLÄ, hutun himo vahvistuu. Ehdollistuminen toimii. Pavlovin tutkimukset pätevät.


Etsi noille toimille jokin mielenkiintoinen ja ihana AKTIIVINEN KORVAAJA!!!


Toiminta, harrastus, puuhailu tai vaikka sitten ruoka/juoma joka aktivoi hyvää syömistä ja antaa voimaa kaikelle kehoa hellivälle hyvälle!!!


Homma toimii tietysti niin päinkin, että:


KAIKKI KÄYTÖS, MITÄ VAHVISTAMME, SAA LISÄÄ VOIMAA! Meidän terveet valinnat saavat ihan älyttömän voiman hyvistä teoista kehon, terveyden ja itsemme eteen.
  Jos ajattelemme, puhumme ja toimimme terveellisen ruoan ja painonpudottamisen tiimoilta, sen voima kasvaa kokoajaan.
6 kommenttia:

 1. Todella hyvä kirjoitus :)
  Menin sitten pitämään yhden "luvallisen" huttupäivän" neljän viikon dieettailun jälkeen. Tulos: erittäin huono olo jonka jälkeen tietysti ärsytti että pitikin syödä vaikka oltiin yhdessä kaverin kanssa päätetty herkkupäivästä. Se koohtuus...jos annan luvan itselleni ni mikä on kun ei pysy kohtuudessa. Korvien välissä vikaa??? Joo no eihän se paino tippunut nyt tällä viikolla mutta otin heti itseni ruotuun tuon päivän jälkeen.
  Kai tää vaan vaatii opettelua ja nämä sinun kirjoitukset on niin hyvää tukea tässä dieetissä :) KIITOS PETRA <3

  VastaaPoista
 2. On kyllä niin mahtavaa luettavaa:) Upeeta olla mukana tässä ryhmässä <3 kiitos Petra kun pääsi mukaan!!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Helmis ja tanskuliini!!! :)

  Mahtavaa Helmis, että kirjoitit tuon oman kokemuksen!!!

  Ja EI OO TODELLAKAAN KORVIEN VÄLISSÄ VIKAA :D !! Ihmisellä kun on se halu. Ja se ehdollistuminen, jota voi hyvillä valinnoilla ohjata oikeaan suuntaan!! Ja sinulla se on just oikea!!!!!

  Ja Tanskuliini!! Kiitos itsellesi!! Ryhmä on upea ja sinä upea nainen siellä joukossa ONNISTUMASSA!!!!!!!!!!! Olet niin monet kerrat tuonut ideoita, iloa ja innostusta omilla osallistumisillasi ryhmässä!!!! Ateriakuvat, kysymykset, aiheiden esille nostot. Ne on sitä ryhmän loistavaa toimintaa !!! :)

  VastaaPoista
 4. Oli kyllä taas NIIN paljon potkua antava kirjoitus! Vaikeita hetkiä tuntuu olevan tässä hututtomuudessa ihan hirveästi. Tekisi mieli huijata itseään ja ottaa ihan vähän huttua... ei se ehkä haittaa... ja niin sitä huijaa taas itseään. Nyt on kyllä keksittävä jotain muuta ajateltavaa kun huttu alkaa päässä hakkamaan omaa tuttua loruaan. Muistaa tämä kirjoitus, ottaa älypuhelin käteen ja tulla lukemaan tämä kirjoitus uudestaan, miettiä sen jälkeen toisen kerran ja tehdä sitten päätös siitä hutun valitsemisesta. Voi Petra, nää niin auttaa!

  VastaaPoista
 5. Hyvä, jos näistä on apua!!!

  Ehdollistumista kannattaa käyttää hyväksi, voimavarana!!

  Se mitä toistetaan, ajatellaan ja tehdään vahvistuu. Ja Se mikä jätetään huomiotta, haalistuu.

  Ankara kieltäymys johtaa ehkä siihen vastustamattomaan hinkuun, joten KORVAAMISTA.

  Se perusta vahvistaa hutuista eroon pääsyä, kun pitää aterivälit 2-3 tunnissa ja syö JOKA IKISELLÄ aterialla ne kehoa ravitsevat kasvikset.

  Kasvisten maku ja VOIMA on hämmästyttävä!!!

  Moni huttuaddikti on päivässä irti hutuista KASVISTEN lisäyksen ansioista!!

  Se kortti kannattaa katsoa. JOKA ATERIALLA (6) vähintään puoli lautasellista Kasviksia. Aamu- ja välipalat mukaan lukien.

  VastaaPoista
 6. Hyvä, jos näistä on apua!!!

  Ehdollistumista kannattaa käyttää hyväksi, voimavarana!!

  Se mitä toistetaan, ajatellaan ja tehdään vahvistuu. Ja Se mikä jätetään huomiotta, haalistuu.

  Ankara kieltäymys johtaa ehkä siihen vastustamattomaan hinkuun, joten KORVAAMISTA.

  Se perusta vahvistaa hutuista eroon pääsyä, kun pitää aterivälit 2-3 tunnissa ja syö JOKA IKISELLÄ aterialla ne kehoa ravitsevat kasvikset.

  Kasvisten maku ja VOIMA on hämmästyttävä!!!

  Moni huttuaddikti on päivässä irti hutuista KASVISTEN lisäyksen ansioista!!

  Se kortti kannattaa katsoa. JOKA ATERIALLA (6) vähintään puoli lautasellista Kasviksia. Aamu- ja välipalat mukaan lukien.

  VastaaPoista