tiistai 18. helmikuuta 2014

SUUNMYÖTÄSTÄ!

Jos ei kerta saa jäähä valittelemaan kohtaloaan, ni MITKÄ ON SITTEN NE KÄYTÖNNÖN TOIMET, millä se supersankarin viitta pysyy tuulisenakin päivänä ojossa ja lentorata vakaana?


Mikä siitä laihduttamisesta ja kehon koostumuksen muokkaamisesta tekee muka helppoa?

Sehän on kituutusta ja välttelyä ja annosten nipistämistä ja nälässä kärvistelyä. Niin kovaa selviytymistä, että siitä voi julistaa joka suuntaan sankaritarinoita. Miten älytön tahdonvoima täytyy olla, että voi jatkuvassa nälässä seikkailla läpi arjen ja juhlan.


KÄYTÄNNÖN TOIMET ON HELPOT, MAISTUVAT JA TÄYTTÄVÄT.
Niillä kehon koostumus muuttuu, kroppa jaksaa ja mieli on virkeä.Sporttisen muodonmuutoksen yli 30 naista ovat tehneet äimistyttävän hienoa tulosta. Tulos on tehty ihmetys ja innostushuutojen saattelemana. Joka päivä keskustelussa vilisee sanat: PIRTEÄ, VIRKEÄ, ILOINEN, JAKSAVA, TSEMPPAANTUNUT, INNOKAS, REIPAS JNE. Kun tankataan korkeaoktaanista, ni vauhti ja tehot on sen mukaiset!Herkullisten ateriakuvien saatesanoina ryhmässä on raaka-aineiden lisäksi kommentteja: SUUNMYÖTÄSTÄ, TAIVAALLISTA, IHANAA, HERKULLISTA, TÄYDELLISTÄ, MITEN MÄÄ EN TÄTÄ AIEMMIN OO TAJUNNNU? EN IKINÄ LUOVU TÄSTÄ. EI USKOIS, ETTÄ TÄTÄ SYÖMÄLLÄ LAIHTUU JA NÄIN PALJON!
Joka päivä tuppaa eetteriin uutta reseptiä ja hehkutusta siitä, miten veden juonti kirkastaa ihoa ja oloa. Miten hyvät ateriavälit tuntuu vaikuttavan hampaiden puhtauteen ja valkoisuuteen, miten hiukset ja kynnet tuntuu vahvemmilta. jne. Uni on syvää ja levollista, herääminen aamun helppoa. Turvotus poissa ja kapean kevyt olo.

Buusti ja draivi on käsin kosketeltavaa ja silmin havaittavaa. Valkokuvista näkee sen, mitä puntarin lukemat ja mittanauhan sentit myös kertovat.Temppu ja miten se tehdään

Tuo iloinen ja 100% varmasti toimiva laihdutus on siis helppoa. Kenelle tahansa. Paino putoaa, lihakset säilyvät ja kroppa muokkautuu.  Sporttisessa muodonmuutoksessa oleva joukko on moninaista. Osa treenaa systemaattisesti, 6-12 harjoitusta, 1-2 palautuspäivää sisältävän viikkorytmin mukaan. Osan elämäntilanne antaa myöden parille harjoituskerralle vähemmän. Osa ei pysty juurikaan harrastamaan liikuntaa, mutta  tulosta syntyy kokoajaan silti. Rasvakudos poistetaan keittiövalinnoilla.Tässä laihdutuksen avaimet. Jokainen onnistuu näillä:


1. Juo n. 3 litraa vettä päivässä. Ei riitä, että laskeskelet veden määrää summassa. Täytä vesipullot aamulla ja ne on oltava tyhjät illalla. Juo tai itke ja juo.

2. Syö puoli lautasellista kasviksia 6 krt. päivässä. Ei riitä, että aamulla on siivu kurkkua ja toinen tomaattia leivän päällä. PUOLI LAUTASELLISTA TUOREITA KASVIKSIA JOKA ATERIALLA. Kypsennetyt padat, muhennokset, grilli-, uuni- ja paistinkasvikset vielä lisäksi. Myös aamulla, väipalalla ja iltapalalla. Jos välipalaksesi syöt rahkaa, syöt sen kaveriksi puoli lautasellista kasviksia!!!


 3. Älä koskaan päästä keittiötäsi siihen tilanteeseen, ettei sinulla ole kasviksia kaapissa!!!!! Se on sama, kuin harrastaisit joogaa, vaikket koskaan pääse joogatunnille. Tai bodypumpia, vaikka sitä ei järjestetä paikkakunnalla, jossa asut. Eli haaveilemalla kasvikset eivät kaappiisi ilmesty, eivätkä lautaselle pomppaa. Ne on ostettava kaupasta ja laitettava lautaselle.4. Vitamiinit, hivenaineet ja kivennäiset. Syö terveellisen ja hyvän ruoan lisäksi kropan eduksi nämä purkista. (blogin yläpalkin ruokavaliosta ja aiemmista kirjoituksista löytyy perusasiat näistä)

5. Säilytä ateriarytmi. Syö 2-4 tunnin välein. Hyvin koottu ateria riittää pitämään elimistön glukoositason sopivana ja jaksaminen on taattua. Jos ateriavälit venyvät, on jaksamisen kanssa ongelmia. Aivot ja lihakset eivät jaksa. Olo on hermostuntu ja tympeä. (Moni lähtee hakemaan pika-apua hutuista. Se on luontainen reaktio) Älä huijaa itseäsi sillä vakiokäytöksellä, että paastoat puoli päivää ja illalla "ansaitset" mättää huttua kuin heikkopää. Jonka jälkeen kroppa kysymysmerkkinä ihmetellään, että "Miks mä en laihdu?"

6. Pidä annoskoko: Nainen syö lihaa yhden kourallisen(koura kupille ja tuote kämmenelle. Se ei ulotu sormenpäihin asti, vaan nimen omaan KOURASSA. Mies syö lihaa kaksi kourallista. Nainen syö riisiä/perunaa yhden kourallisen ja mies kaksi.


Voit syödä oman ruokavaliosi mukaan. Et tarvitse erikoisruokia. Jos olet nakkikastikkeen ja perunamuusin ystävä, niin voit laihtua niilläkin aivan varmasti. Kun muistat, että naiselle annos perunamuusia on se yksi kourallinen. Miehelle kaksi kourallista. Ja naiselle annos nakkikastiketta on se yksi kourallinen. Miehelle kaksi. (Yhteen naisen kouralliseen mahtuu melkein kokonainen nakki pilkottuna ja hieman kastiketta. )
Jos olet makaroonilaatikon ystävä, niin naiselle kaksi kourallista (lihan osuus = 1 ja makaronin osuus= 1 )


Äkkiä sitä toki alkaa valkkaamaan sitten vähän rankempaa huumoria lautaselleen, kun huomaa, miten paljon enemmän kroppa, mieli ja makuaistit saavat täydestä ja rakentavasta ruuasta.

Nakkikastike ei paljon miellytä, koska siitä ei juurikaan saa toimivaa ja rakentavaa polttoainetta päivään. (Toki saa, jos vetelee kolmatta santsilautasta ja maha on repeämispisteessä. Sillä annoskoolla jaksaa sitten sen pari-kolme tuntia. Siitä tykkää rasvasolutkin paljon. Ne kasvaa humisemalla.) Vehnäjauhosta ja voista koottu kastike ei juurikaan kehoa auta. Nakkikin on pahimmassa tapauksessa samoista aineksista valmistettu.Annoskoot säilyttämällä  huomaa pian, että mielummin kourallinen kuhaa. Tai kämmenellinen kokolihapihviä.  TÄYTTÄ RUOKAA.

Siinä ne on.  6 taikaviitan salaista asetta. Jokaisella vapaasti käytössä. Tee kropalle ja päälle hyvää. Valitse supersankarin selviytymiskeinot.


Ei toivomalla, vaan tekemällä mennään tähänkin päivään.

SUUNMYÖTÄSIÄ HERKKUHETKIÄ!
(Ystävääni Minnaa lainaten)5 kommenttia:

 1. Voisitko valottaa, miten liikutte tämän projektin aikana? Ja antaa vähän vinkkejä ja ohjeita meillekin, jotka emme ole ilmoittautuneet tähän ydinporukkaan mukaan :-)

  VastaaPoista
 2. En voi valottaa tuota ryhmäläisten liikuntaa kovin yksilökohtaisesti, koska yli 30 naista liikkuu eri tavalla ja eri tavoitteiden mukaan toisiinsa nähden. Osa on SM-tason kilpaurheilijoita ja osa ei pysty tällä hetkellä liikkumaan kuin hieman virkistykseks, lähinnä arkiaktiivista touhua.

  MUTTA VOIN VALOTTAA hyvät perusohjeet laihduttajalle, kunnon kohottajalle ja kehon muokkaajalle. Ylipäätään ihmiselle, joka haluaa voida hyvin ja pitää lihat kiinni luissa. Pysyä koossa. Nyt ja jatkossa.

  Lihaskuntoharjoittelu on jokaiselle ihmiselle tärkeää. Mieluiten lisäpainoilla. Oman kehon painollakin voi toki tehdä todella, todella tehokkaan treenin, mutta se vaatii paljon sisua ja tahdonvoimaa, sillä oman kehon painolla treenatessa joutuu TODELLA PINNISTELEMÄÄN, kun taas välineharjoittelu motivoi elementeillään helpommin ja saa monesti hieman "huiputettua" ihmisen tekemään kovempaa,enemmän ja KUNNOLLA. Oikeasti omalla tasollaan.

  Esim. syväkyykyt, punnerrukset, istumaannousut, lankut, vaa'at, vartalon nostot, askelkyykyt ja leuanvedot ovat peruspatteri, jolla jokainen saa muokattua kroppansa hyvään tikkiin ruokavalion ollessa oikea. Mutta hemmetin kovaa tahtoa ja treeni-intoa se vaatii, että noita viitsii vääntää ja veivata toistuvasti ja aktiivisesti!!!!

  Ohjatuissa ryhmissä treenaaminen tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti ohjelman mukaan, on monesti houkuttelevampi ja innostavampi vaihtoehto.

  Meidän ryhmän naisista iso osa treenaa kahvakuulatunneillani, joissa on tavoitteellinen vuosisuunnitelma ja eri voiman osa-alueita kehittävä jaksotus. Tunneilla aktiivisesti käydessä TIETÄÄ, että kehitystä tapahtuu voimatasojen nousussa ja lihasmassan kasvussa. Treenit on suunniteltu niin, että paikallaan ei junnata, vaan portaittain nousevasti kehitetään voiman lisäksi kaikkia fyysisen kunnon osa-alueita: lihasvoimaa, liikehallintaa ja kestävyyskuntoa.

  Aktiivisesti treeneissä harjoitteleva saa parannettua nousujohteisesti:
  -Aerobista kuntoa (hengitys ja verenkiertoelimistön kyky ottaa happea ja käyttää sitä energiantuotantoon)
  -Lihaskuntoa (lihasten voima ja kestävyys)
  -Liikkuvuutta/elastisuutta (nivelten ja lihasten kelpoisuus normaaleihin liikeratoihin) ja
  -Kehon koostumusta (rasvakudoksen määrä suhteessa muihin kudoksiin)

  Monelle ryhmän naiselle on myös tehty ohjelmoitu treeni kuntosalille.


  (Vastaus jatkuu...ei suostu ottamaan tätä tekstiä yhtenä kappaleena)

  VastaaPoista
 3. Voimaharjoittelu on erittäin tärkeää laihduttajalle. Lihasmassan lisääminen on tehokas keino lisätä lepoaineenvaihduntaa. Iso lihasmassa tarvitsee enemmän polttoainetta.

  Treenissä tarvitaan energiaa, eli lihas käyttää toimiakseen ja jaksaakseen glukoosia (hiilihydraattia). Voimaharjoittelun repiessä lihaksen pintaan mikrovaurioita, tarvitaan treenistä palautumiseen ja lihasten korjaamiseen, sekä rakentamiseen proteiineja.

  Aerobinen harjoittelu on ok.
  Sekin on sopivassa määrin hyväksi, mutta yleensä juoksu tai muu liian pitkäkestoinen tasavauhtinen harjoitus syö lihasta ja kroppaa enemmän, kuin rakentaa ja vahvistaa. Toki se vahvistaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Kestävyyttä. Mutta lihasta se hyvin pitkälti syö.
  Jos on syvä hinku harrastaa pitkäkestoisia aerobisia treenejä, niin ei niitä varsinaisesti välttää tarvitse, saa toki harrastaa.
  Mutta niiden teho kropan muokkaajana ja vahvistajana ei ole läheskään yhtä korkea, kuin lihasvoimaharjoittelun.


  Lihas & kroppa väsyy, rikkoontuu ja heikentyy voimaharjoituksen aikana aina. Se pääsee kehittymään,rakentumaan ja kasvamaan levossa. Siksi hyvä ja tehokas treeni tarvitsee vastapainoksi hyvän levon. Muuten treeni pelkästään syö ja heikentää. Eikä portaittaista kehittymistä tule lainkaan. Tai se on hyvin minimaalista. Palautuminen on järkevää ja kehoa kannattaa kuunnella. Miten kroppa ottaa vastaan treeniä ja milloin se ei selkeästi ole valmis treeniin.

  Tässä toimii sama periaate, kuin missä muussa tahansa. Jos on totuttanut kroppansa liikuntaan, sitä myös kestää enemmän. Toleranssia voi kasvattaa pikkuhiljaa. Vuosien kuluessa. Järkevintä on pitää kohtuus ja nähdä myös laihdutuksen aikana se kaikki muukin elämä, kuin liikunta. Kohtuus ja järkevyys!

  Tärkeintä on aina harrastaa liikuntaa, josta pitää ja jota PYSTYY harrastaman!
  Älä harrasta joogaa, jos et koskaan pääse joogatunneille.
  Älä harrasta Crossfit-treenejä, jos et tiedä missä niitä pääset harrastamaan.
  Älä harrasta Zumbaa, jos inhoat tanssillisia tunteja.
  Lehtien sivuilta harrastus ei vielä pomppaa arki-elämään, joten valitse laji, jota oikeasti PYSTYT JA VOIT harrastaa toistuvasti. Laji, josta voit muodostaa rutiinin arkeesi.


  Kotijumppa, kuntosali, kahvakuula, lenkkeily.
  Laji, johon on helppo tarttua. Laji, josta oikeasti kokee saavansa vastetta tarpeelleen: Iloa, haastetta, tuulettavaa rasitusta keholle ja onnistumisen tunteita.

  Ensimmäinen sääntö liikunnassa: Harrasta sitä, mitä pystyt ja mistä nautit.(lähteminen voi olla toisinaan takkuista mieleiseenkin treeniin, mutta itse treeni on hyvä olla nautinnollinen hikipinnistys)

  (jatkuu vielä...ei mahdu...)

  VastaaPoista
 4. Kuuluisat "aamuaerobiset" on saatanasta.
  Jäänne jostain 80-90-luvulta, kuntosalimaailmasta. Jäänne uskomuksesta, jolloin ajateltiin ,että jos vatsa tyhjänä lähtee aerobiselle lenkille, niin lihasten energianlähteenä aletaan käyttää hiilihydraatin sijasta välittömästi rasvaa.

  Tuo on täysin paikkansapitämätön myytti, joka vieläkin joissain harvoissa piireissä jaksaa pitää pintansa.


  Energian tuottoon käytetään glukoosia (hiilihydraattia) joka on varastoitunut lihaksiin ja maksaan ja se riittää muutamaksi tunniksi energiantuottoon. Glukoosia muodostetaan joko ruuasta suoraan tai rasvavarannoista( joiden varassa kestää treenata jopa viikkoja.)

  Laihtumisen kannalta on kuitenkin idealistista ajatella vain energian kokonaiskulutusta.
  Suorituksen aikana rasvavarantoja ei tarvitse kuluttaa, jotta laihtuisit.


  Rasva-aineenvaihdunnalle siirryttäessä tulee aina heikko olo..Kun glukoosi loppuu ja kroppa tuntuu "katkeavan".
  Ei jaksa, ei pysty.
  Ihan turhaan.

  Hyvällä, järkevällä tankkaamisella treeneistä voi nauttia, kun lihaksilla on glukoosia sillä hetkellä polttoaineeksi.


  Ei siis tarvitse miettiä, että " rasvavarastot täytyisi suoraan treenissä saada palamaan energiaksi ja lihasten käyttöön." Ei se edes ole mahdollista. Kroppa repii ensin glukoosinsa maksasta ja lihaksista ja verestä.

  Syöty energian kokonaismäärä ratkaisee. Jos syöt hiilihydraatteja(toki proteiineja myös, joista muodostuu liiallisena rasvakudosta) kokoajaan yli kulutuksen, se kertyy rasvavarastoksi. Jos syöt vähemmän hiilihydraatteja päivän aikana, kuin kulutat, täydentyy kehon energiantarve päivän aikana rasvavarastoista. Eli laihdut.


  Tässä Klaus Sippelin kandidaatintutkielmasta(Helsingin yliopisto Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta,Proteiinien muuntuminen energiaksi
  ihmiselimistössä. s.8 ) lainatussa pätkässä asia on sanottu hyvin selvästi: "Elimistö saa energiaa useista lähteistä, varastoi sitä ja kuluttaa sitä moninaisin tavoin. Jos sisäänotossa tai sisällössä on vajetta, elimistö kuluttaa varastojaan."

  Rasvavarastojen käytön ei tarvitse tapahtua erityisesti ja paljon treenissä.
  Mielummin niin, että tankkaat järkevästi treeniä varten ja vedät treenin niin kovaa hyvissä voimin, että kropan aineenvaihdunta käy kovilla tehoilla vielä pitkään. Esim. nukkuessa ja päivän muina tunteina, jolloin lihakset eivät tarvitse täyttä tehoa toimiakseen, voidaan olla myös tyhjemmillä glukoosivarastoilla ja energiaa otetaan keholle myös rasvakudoksesta. Silloin et tarvitse erityisen vahvaa ja jaksavaa oloa lihaksille.

  Kun energiankulutus vuorokauden aikana on suurempaa, kuin energian saanti: LAIHDUT.

  Jos treenaat ilman tankkaamista, rääkkäät ja syöt omaa kroppaasi turhaan "paikallisesti". Se ei kehitä mitään.

  Jos "aamuaerobinen" tuntuu tarpeelliselta ja hienolta ja nautit aamulla treenaamisesta muutenkin, niin SE ON TOKI HIENOA JA JÄRKEVÄÄ, mutta tankkaa ensin.
  Silloin välittömät energianlähteet antavat virtaa treeniin ja saat tehoja irti.

  VastaaPoista
 5. Sitten vastaus kysymykseen lyhyesti. LAIHDUTTAJAN JA KEHITTYJÄN LIIKUNTASUOSITUS/VIIKKO:

  -3-4 krt./vko.(45-60min./ krt. ) Lihaskuntoharjoittelua/itsellesi mieluista, tehokkainta ja helposti arkeen sisäistettyä treeniä.
  -Arkiaktiivisuus päivissä: pyrähdykset, kävely, seisominen, kiipeäminen, konttaaminen, nostaminen, työntäminen, heittäminen, nouseminen, laskeutuminen
  -Ulkoilu


  Muu aika kannattaa käytttä ihan muuhun elämään! Perheeseen, ystäviin, meditointiin, ruokaan, taiteeseen, hidastamiseen, television tuijottamiseen, loikoiluun, rakentamiseen, korjaamiseen, maalaamiseen, puunaamiseen, nukkumiseen, laulamiseen jne. jne.

  Himo treeniä kohtaan säilyy ja keho palautuu ja kehittyy!!

  Liikunta on mauste, ilo, intohimo, riemu ja nautinto. Kaikkia nautintoaineita tulee käyttää kohtuudella, jotta ne säilyttävät hohtonsa.

  Rasvakudoksen poistaminen ei edellytä liikuntaa. Rasvan voi poistaa keittiössä. Mutta kyllä liikunta tuo niin paljon sisältöä ja iloa elämään, tavan rentoutua ja keskittyä, mahdollisuuden ylittää omia rajojaan ja löytää uusia puolia itsestään ja hyvää oloa, vointia ja jaksamista. Joten varauksetta suosittelen liikuntaa osaksi elämää kaikille. Lämpimästi. Hikisesti!!! :)

  VastaaPoista