tiistai 9. joulukuuta 2014

Tavoite ja Matka

Yksi merkittävä painonpudotuksen estäjä ja lihojen turhanaikainen lisääjä on lyhytjänteisyys, kärsimättömyys ja malttamattomuus.


Laihduttamisen aloittaminen, painonpudotusryhmiin ja nettivalmennuksiin osallistuminen innostaa ajatuksena valtavasti. Se saa aikaan tunteiden ja ajatusten ryöpyn. Ihminen valmistautuu, innostuu ja alkaa toteuttaa uutta elämää isolla myötäotteella. Siinä tohinassa tulee hetkeksi kaikkivoipaisuuden tunne ja olo onnistumisesta. Usko tehokkuuteen, voimaantumiseen ja eteenpäin menoon.

Sehän on hieno asia. Tunne lähentelee rakastumisen tuomia positiivisia olotiloja, innostuneisuutta ja muita hienoja vaikutuksia. Uuden alku tuppaa tuomaan paljon virittäviä ja jännittäviä tunteita sekä fyysisiä reaktioita.



Samalla ajatus päämäärästä saattaa horjahtaa väärälle raiteelle. Innostuksessa ja uutuuden huumassa tärkein, eli  väsymättömän ja sisukkaan työn ajatus voi kadota. Kärsivällisyyden tilalle tulee malttamattomuus.

Malttamattomuus on yksi suurimmista painohallinnan vesittäjistä. Vaikka järki sanoo, ettei 2-5 päivän aikana voi vähentää rasvakudosta 20 kiloa, niin malttamaton mieli odottaa sitä silti. Jos ei nyt ihan 20 kiloa, ni ainakin 13..??

Jos tavoite ja päämärää on mietitty tarkasti, mutta kuljettava reitti siinä lähtökohdan ja napakympin välillä on jätetty pohtimatta, jää määränpää melko varmasti saavuttamatta.

Siispä seuraava tehtäväsi on kartoittaa nuo kolme asiaa ja varsinkin se nro.2. Kun reitti on pohdittu ja mietitty tarkasti, tulee onnistuminen tapahtumaan kepein siivin.


Kun aloitat elämäntapasi muuttamisen ja tavoitetta kohti tähtäämisen, niin aina ensimmäisenä: Lataa ja VARMISTA! Hae hyvä, horjumaton asento. Kirkasta katse kohteeseen ja valmistele ase toimintakuntoon. Sinulla on täysi lipas kovapanoksia, mutta et ammu yksittäislaukauksia hätäilemällä, vaan ajatuksen kanssa, rauhassa.  "Kolme laukausta, omaan tauluun, omaan rauhalliseen tahtiin. Saa ampua."
Joku kekkuli se siellä on unohtanut taas käyttää vaihdinta ja ampuu kertatulen sijasta sarjatulta. Tämä samainen vekkuli on niin hätäinen, että ensimmäisinä päivinä hän pudottaa painostaan 2-3 kiloa ja se onkin hänen lopullinen tuloksensa, vaikka tavoitteena oli 20 kiloa miinusta rasvakudokseen.
Hän tuskailee jo toisella viikolla sitä, miten painon pudotus alkoi hidastua ja jämähti lopulta kokonaan. Ja vaikka miten valitsee oikeita annoskokoja, sopivia raaka-aineita ja riittävät määrät vettä, niin "Mitään ei tapahdu!?"

Odotus alkaa olla jäätävissä mittasuhteissa ja sen mukainen  pettymys on mahtipontinen. Pettymys johtaa lipsumisiin ja lipsumiset tavoitteen täyttymättömyyteen. Oravanpyörä ikuisena laihduttajana on valmis. (Sen tittelin voi muuttaa, kun muuttaa ajatusmaailmaansa ja asennettaan)
Esiin alkaa nousta "kilpirauhasen vajaatoiminta-kortti" ja muut sairaudet, koska "Mitään ei tapahdu, vaikka mä syön ja liikun ihan oikein."



Tämä pettymys, sahailu ja voivottelu voidaan välttää täysin, miettimällä tavoite kirkkaaksi ja pohtimalla tarkasti se koko MATKA siinä ampumapaikan ja maalitaulun välillä. Matka on pitkä ja kohtuullisen hidas. Edetään pienin askelin.  Se saattaa sisältää nousuja ja laskuja läheltä tarkasteltuna paljonkin, mutta suunta on laskeva kuin petolinnun nokka.

Siispä tämänkertaiseen tehtävään. Mieti ensin parin kirjoituksen takaista tehtävää rentoutumisesta, ota se taas käyttöön. Rentoudu ja rauhoitu aina, kun tunnet pettymystä ja tuskaa malttamattomuuden ja seisahtaneen paikallaan junnaamisen vuoksi.


Mieti oma tavoitteesi ja sisäistä se, etteivät kilot karise siitä ilosta, että olet PÄÄTTÄNYT pudottaa ylimääräiset läskit lanteilta. Ne karisevat niistä valinnoista ja siitä aktiivisuudesta, mitä sinä toistat itsepintaisesti ja peräänantamattoman jääräpäisesti MATKALLA pilkkaan. Määränpäähän. Ole rauhallinen ja muistuta rennosti: Kaikki liittyy. Syön tikkana ateriarytmin mukaan ja luotan vahvasti siihen, että tulosta tulee. Minulla ei ole mitään hätää. Tämä homma toimii.


Sinä rauhoitut tekemisesi äärelle. Olet itsevarma, luja, totuudenmukainen, pettämätön, vakaa, epäröimätön ja uskollinen oman tekemisesi suhteen. Päivästä toiseen, viikosta seuraavaan, kuukaudesta kukonlauluun. Sinä rauhoitut miettimään koko matkaa. Nyt on tämä päivä ja tämän päivän teot. Huomenna huomisen ja kahden kuukauden päästä sama jatkuu. Tulokset tulevat aikanaan. Kesäkuussa hepenet hulmahtavat kevyinä ja väljinä päälle ja olo on virkeä, energinen ja tyytyväinen.

Kepeä ja virkeä olet kyllä jo matkanvarrella, mutta onnistumiset tapahtuvat pitkällä aikavälillä. Tässä ryhmässä on mahdollista pudottaa n.20 kiloa painoa ihan rauhassa kesään mennessä. Jokaisen, jonka BMI sen sallii. Mutta vain ne onnistuvat, jotka sisäistävät sen, että jokainen päivä vie eteenpäin kohti tavoitetta. Myös ne päivät, jolloin puntari näyttää +300g. 
Jos plussatulos saa aikaan pettymyksen ja epäröinnin ja siinä sivussa muutaman suklaakonvehti luiskahtaa suuhun, kuulut siihen hätäiseen sarjatulisakkiin, joka ei vielä tällä kertaa pääse tarkka-ampujiin, mutta on kuitenkin oikealla tiellä.


Opettelu on hauskaa, oppiminen on ihanaa ja saman kiinnostuksen jakava ryhmä innostaa osallistumaan mukaan ihan jo keskustelun vuoksi. On kiva jakaa asioita ihmisten kanssa, joita varmasti kiinnostaa ja jotka syttyvät ja sytyttävät.


Varmista oma syttymisesi, sytyttäjänä toimimisesi ja pitkään palava liekki miettimällä RAUHALLISESTI tulevaa matkaasi. Miettimällä välietappeja ja sitä varmuutta, joka sisältäsi kaivautuu sen vuoksi, että tunnet tekeväsi oikein. Sen vuoksi, ettet usko rimpuiluun ja pikavippeihin, vaan luotat tinkimättömän työn tuloksiin. Pitkällä aikavälillä.

Konkretisoi siis ne kolme:

  1. Lähtökohta
  2. Matka
  3. Päämäärä
 Mieti varsinkin tuota kakkoskohtaa. Millä keinoin sen taivallat ja mitä siltä odotat. Miten suhtaudut tekemisen varmuuteen. Miten tylsyyteen ja paikallaan junnaamiseen. Miten pettymykset sinuun vaikuttavat. Mitä tekoja ja ajatuksia päässäsi pyörii niinä hetkinä, kun et tunne oloasi kovin liikunnalliseksi, innostuneeksi tai virkeäksi. Mitä tapahtuu, kun olet nuhakuumeessa kesken painonpudotusprojektin. Miten suhtaudut onnistumisiin?
Painonhallinnan kannalta useille tuttu haitallinen  ajatus- ja käytösmalli on se, missä hyvän ruokailurytmin sekaan tulee häiriö. Suklaakonvehti napsahtaa suuhun kauppakeskuksen maistelupisteeltä tai veljenpojan synttäreillä tulee otettua hyvien valintojen päälle pala mehevää täytekakkua. Kumpikaan noista tempuista ei harvoin toteutettuna vaikuta matkaan tai tulokseen heikentävästi. Mutta. Sen jälkeinen ajatusmaailma ja toimintojen ketju vaikuttaa. Jos pitkäjänteisyys puuttuu, niin usealle käy satunnaisen herkkuhutun kohdalla niin, että ajatellaan repsahdus kohtuuttoman suureksi. Mittasuhteet kasvavat ja pettymys lävähtää tiskiin. Hanskat siinä mukana.  Olkoonpa sitten vaan. Vedetään surutta huttua, kun tuli kerran tehtyä tämmönen. Kokeillaan huomenna sitten taas tarttua toimeen.



Jos meillä on pitkäjänteistä sisua ja lujuutta, voimme konvehdin sulaessa kielelle, nostaa päähän ajatuksen: "Kaikki liittyy."  Syön tämän nautinnollisesti ja jatkan kohti tavoitettani ihan normaalisti. Haluan olla tavoittelemassani olossa ja kuosissa suunnittelemassani aikataulussa. Tämä suklaa ei kaada tavoitettani ja olen kyllä tuloksissa oikeaan aikaan. Tiedän, että huomenna, ylihuomenna, kuukauden päästä, puolen vuoden päästä minä olen siellä missä pitääkin. Syön tämän, mutta en ota enempää. Syön ja nautin, mutta nautin myös siitä, että tulosta tulee. Mietin konvehtirasian edessä sitä, että tällä ruokavaliolla minä pystyn muutoksiin. Tätä ruokavaliota noudattaen olo ja muoto muuttuu. Kun kirkastaa ajatuksen tavoitteesta ja matkasta päähänsä erittäin selväksi, on helppo tehdä valintoja sen mukaan. On helppo käyttäytyä itsensä eduksi.
Kun tuo onnistumisen, lujuuden ja pitkäjänteisyyden vahvuus valtaa mielen, pystyy ihminen vahvana ja varmana kieltäytymään itsensä vahingoittamisesta turhalla hutulla.



 Kaksi lausetta, joita joutuu kuulemaan ja lukemaan joka tiedotusvälineestä, missä ihmisiä haastatellaan:
  • " Mä haluan aina kaikki mulle nyt heti."  ja
  •  "Mun työssä/arjessa on se hyvä puoli, että ei oo kahta samanlaista päivää."
Jos haluat erottua massasta ja olla hieman erilainen, älä käytä noita kahta lausetta. IKINÄ!

Ala työstää ensimmäistä. Tee itsestäsi se henkilö, joka haluaa asioita pitkäjänteisesti, kärsivällisen ja sisukkaan työn kautta. Tuo iänikuinen jankutus: "Kaikki-mulle-heti-tyypistä" saa jäädä niille jankuttajille. Vaihda sinä  toinen levy: "Mä haluan että mun päämäärä on niin vaativa, ettei sitä hoppuhousuna ja helposti nappaa. Mä olen kärsivällinen ja sisukas tekijä ja sen mukaiset on mun tavoitteetkin."


Ja toinen erottuminen pärjääjäksi toteutuu lauseella: "Mun arjessa on hyvä rutiini. Nautin siitä, että tiedän päivän kulkevan vahvasti itseni kannattelemana. Tutusti samaa rataa.  Minä päätän ja tiedän, mitä mun elämässä tapahtuu. Jokainen päivä on isolta osin samanlainen, vaikka siihen ulkoa tulee luonnollisesti muuttujia." 

Lähde työstämään sinun ihanaa,  tavallista ja toistuvasti samanlaista arkea pitkäjänteisesti ja sisukkaasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti