maanantai 5. tammikuuta 2015

Mestariselittelijän uusi kulma

Painonhallinta on vekkulia puuhaa varsinkin itseensä tutustumisen kannalta.
Kun paino on päässyt nousemaan epäterveelliselle tasolle, eikä olo ole enää lainkaan tuttu nahkojen sisällä, on usealle tullut  itsessä tutuksi MESTARISELITTELIJÄ.


 • Tyyppi, joka keksii todella sukkelasti syyn ottaa santsiannoksia.
 • Sketsihahmo, joka hiipii kaupan herkkuhyllyille, vaikka juuri ennen kauppaan astumista opasti itseään kävelemään HeVi-osastolta suoraan kassalle.
 • Soturi, jonka päätöksen ranskanleipä ja juustopaketti voi vesittää vain pakkausmuovin rapinalla.
 • Voimahahmo joka taipuu lasten karkkipussin edessä.
 • Persoona, jonka mukaan kylässä (tai anoppilassa) tarjottu pulla täytyy TÄMÄN KERRAN ottaa, koska muuten talonväki suuttuu.(Homoliitot, maahanmuuttajat, avioerot, ja muut joskus vaikeanakin koetut yhteiskunnalliset asiat hyväksytään onneksi jo mukisematta, mutta PULLASTA KIELTÄYTYMINEN ON KYLLÄ JO LIIKAA. Siinä menee raja. Eihän niin voi tehdä!!!)  

Miten painonhallinta voi koskaan tuottaa tulosta, jos meillä on tämä mestariselittelijä messissä kokoajaan!!?!?!? Tämähän on toivoton projekti heti alkuunsa!?

Tutkitaan tätä mestariselittelijää hieman tarkemmin ja katsotaan löydetäänkö keinot pistää tämä taistelija kenties tiedustelutehtäviin vai valjastetaanko hänestä lopulta komppanian vääpeli?Mestariselittelijälle on tyypillistä ja ominaista siirtää vastuu toiselle.
"Ostitko sinä oikeasti sieltä kaupasta levyn suklaata, pussin karkkia ja kaksi tuoretta leipää?" 

.....-"Öööö.....No tuota...Kysyppä joku toinen!!!! ...Tai no minä ajattelin inspiroijja ne kauppareissulla, kun se leipä oli justiin tullu paistopisteeltä ja tuoksui nenään ja se myyjä sanoi, että se on ihan tuoretta. Ja se suklaa oli tarjouksessa ja ne karkit on lasten karkkipäiväksi..."

Syitä löytyy. Ja ne syyt on aina sen oman kehon pahoinpitelyä varten keksittyjä. Aina löytyy joku pitävä selitys sille, että voidaan jatkaa huonoja tapoja. Niitä tapoja, joiden tiedetään lisäävän uupunutta ja tunkkaista oloa. Väsymystä, tulehduskierrettä, rasvakudoksen runsasta lisääntymistä, heikentynyttä vastustuskykyä, onnetonta suolistontoimintaa, turvotusta, mielialan laskua, jopa masennusta ja muita ikäviä asioita.
 Tuohon itselle haitalliseen toimintaan ihan pokkana syyksi kelpaa jopa "heikko selkäranka"  tai "tahdonvoiman puute" . Ja hyvin yleinen syy on myös "NO TÄMÄN KERRAN. "

Olkoon se syy mikä tahansa, niin sillä annetaan itselle lupa kohdella omaa kehoa kaltoin. Annetaan itselle lupa olla itselleen julmia. Lisätään sairastumisen riskiä esim. sydän- ja verisuonitauteihin , diabetekseen, kolmostyypin diabeteksen, eli alzheimerin tautiin jne. Mestariselittelijä meissä saa aikaan näillä selityksillään aina HUONOJA asioita. En vielä ole tavannut sellaista henkilöä, joka olisi tämän mestariselittelijän toimista ylpeä, vaikka suurin osa meistä tunnistaa tämän taiturin itsessään.Entä jos annetaankin jatkossa itsellemme LUPA JA SYY lopettaa huono käytös. Annetaan itsellemme lupa valita oikein.

Huonon tavan kohdalla meille riittää usein täysin heppoinen, perustelematon ja surkea selitys!!! Yksi tunnetuimmista on jo aiemmin mainittu: "Tämän kerran!"  Siinä sitä on älykästä keskustelua itsensä kanssa, kun perusteluksi riittää "tämän kerran". Siinä apinaa koijataan urakalla ja läpi menee kuin siili orapihlaja-aidasta.

Jos meihin kerran uppoaa nuin köykäinen selitys, niin käytetään sitä TOISIN PÄIN. Eiköhän se toimi molempiin suuntiin. Ainakin siili liikkuu naapurista kotipihaankin. 
Käännetään tuo mestariselittelijä toimimaan HYVÄN PUOLESTA JA TERVEYDEN ETEEN. Rasvakudoksen poistamiseksi ja kehon kepeyttäjäksi.
Kun seuraavan kerran kyläpaikassa tarjotaan pullaa, riittää selitykseksi kieltäytymiselle:

"No TÄMÄN KERRAN JÄTÄN OTTAMATTA!"  Sama selitys lasten karkkipussilla, huttupaistopisteillä, noutopöydän santsikierroksella jne. jne. (Harva muuten syö itseään turpeaksi kyläpaikan pullalla. Usein se turpeaksi syöminen tapahtuu ihan omassa rauhassa. Toki se kyläpaikan pullan valitseminen on yksi lisä muuhun huonoon käytösvalikoimaan. Mutta anoppiakaan ei saa kyllä syylliseksi omille rasvakiloille)

Koska tämä mamma on näin helposti ohjailtavissa, niin ei muuta kuin toimeen. "Tämän kerran!"

Niin helpolla ohjeella sen voi käskyttää tekemään itselleen pelkkää hyvää. Tätä kun vielä hieman hiotaan, niin voidaan lisätä volyymia: "Tämän kerran otan pari porkkanaa, puolikkaan kurkun ja puolikkaan jäävuorisalaatin välipalaksi raakakakun kanssa."

"Tämän kerran otan kourallisen hirvenlihaa ja kourallisen riisiä ja ison, ison lautasellisen tuoreita, wokattuja ja vielä höyrytettyjä kasviksia kylkeen."

Eli ANNA ITSELLESI LUPA VALITA OIKEIN.Tässä tulee tämänpäiväinen tehtävä:

Mieti se tilanne, kun on fiilis luovuttaa ja mietit jo huttu kädessä, että "No tämän kerran. Minä jätin syömättä päivällä sen yhden aterian, joten kaikki on tältä päivältä pilalla, ni olkoon! Tämän kerran!! .Aloitan sitten huomenna tiukan kuurin. Eihän tämä nyt voi vaikuttaa. Onko tässä pakko olla niin tiukkapipo."
Mieti tuohon itsellesi ERI VASTAUS, kuin se, että alat siirtää ranskanleipää suuhun ja santsiannosta kolmatta kertaa lautaselle. Mieti siihen ihan aidosti itsellesi PITÄVÄ VASTAUS. Esim. näin:

-Okei, otin juuri kyläpaikassa pullan, mutta kun nappaan nyt heti  takaisin ruokarytmistä kiinni, enkä ala luistella riman ali pohjamutia myöten, niin viiden kuukauden päästä olen edennyt tavoiteeseeni ja vauhti, terveys ja mieli säilyy hyvänä.

-Okei. Tekis mieli tuota karkkia, minkä lapset on jättäneet karkkipäivältä kaappiin, mutta jätän ottamatta, koska kaikki liittyy. Minä olen se soturi ja sketsihahmo, joka on terveessä painossa juuri niiden tavoitteiden mukaan, mitä on päättänytkin. Minä olen kevyt ja hyvinvoiva kesällä, joten tähän kohtaan valitse hapen haukkaamisen ulkoportailla ja lasin vettä. Minä valitsen oikein siksi, että se on terveellistä ja siksi, että tämän kerran, kun valitsen oikein, ni se on taas seuraavalla kerralla vielä helpompaa ja tulokset puhuvat kesällä puolestaan.

-Ruoka on syöty ja mieliteko makeaan on suuri, mutta minä pysähdyn ja otan lasin lähdevettä. Katselen kaunista maisemaa ja olen tyytyväinen siihen, miltä keho nyt tuntuu. Ravitulta, muttei turvonneelta.  Painonhallinta on ehdottomasti pään sisäistä tasapainoa ja hyvää oloa. Se ei tule itsestään, vaan opettelemalla. Tekemällä hyviä tekoja ja käyttämällä omaa maalaisjärkeä sekä tunteita.

Moni naurahtaa tälle tekstille, että "JOO..JUST NOIN...Kyllä sitä kaikenlaista selitystä löytyy. Miten se onkin niin helppo selitellä." Ja jättää sitten asian sikseen. Ei käsittele sitä yhtään sen enempää. Antaa asian olla ja jatkaa itsensä kaltoinkohtelua.

Ne henkilöt, jotka alkavat JUURI NYT työstää päässään tätä pidemmälle. Miettivät OIKEASTI niitä PITÄVIÄ, PERUSTELTUJA SYITÄ itselleen heikkoihin hetkiin ja kirjaavat ne koneelle tai kauniiseen vihkoseen/päiväkirjaan/valmennusvihkoon ylös, ovat kesällä 2015 KAIKKIEN AIKOJEN KONE-KUNNOSSA!!!!!! 
Heidän painonpudotusprojektinsa onnistuu, eikä heidän tarvitse selitellä. He tietävät. He onnistuvat. Heille matkasta tulee iloinen, onnistunut, työntäyteinen, aktiivinen, innostava, motivoiva ja kepeän ihana.

Tammikuun 20pv. aloitamme. Alussa 15.pv:n mennessä oli ilmoittatuminen, joka jouduttiin tulvan vuoksi aikaistamaan. Ryhmä on umpitäysi.  15. päivään mennessä vastaukset ja muut velvollisuudet(Sähköpostiosoite Petralle, ensimmäiset kuvat: etu, sivu, taka Petralle, ryhmämaksu)  hoitaneiden kohdalla ryhmä avataan 20.1.2015.

Jos et päässyt tällä kertaa mukaan ryhmään, on eri suunnissa tarjolla laadukasta valmennusta ja apua painonsa terveelle tasolle haluaville, aktiivisille ihmisille.  Tartu näihin apuihin ja tee kropallesi ja mielellesi hyvä työ. Se palkitsee varmasti. Tämän päiväinen tehtävä on varmasti eduksi myös sinulle, joka et lähde mukaan ryhmiin, vaan pudotat rasvakudoksen ylimäärät omin avuin.
Painonpudotus täytyy joka tapauksessa tehdä itse. Sitä ei kukaan toinen voi puolesta tehdä, vaikka ryhmä voikin antaa tsemppiä ja tietoa. Mutta se ei pysty rasvakudosta vähentämään. Sitä ei kukaan toinen voi sinulta viedä.  Mikä joskus on vähän harmi...Mutta sen kääntöpuolena on onneksi myös se, että kukaan toinen ei voi myöskään syödä sinulle ylenmääräistä rasvakudosta kehoon.

Mieti siis itsesi tilanteeseen, jossa olet tekemässä vääryyttä kropallesi ruualla tai hutulla. Ja inspiroi HYVÄ SYY ja SELITYS, miksi sinä valitsetkin toisen tavan. Teetkin itsellesi oikeutta.

Tee se TÄMÄN KERRAN!!!!

7 kommenttia:

 1. ISO KIITOS mahtavista postauksista!! Näistä tulee tsemppiä roppakaupalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D :D Kiitos Helmis!!!! <3 Mahtavaa, jos semppi nousee!! Syttyminen ja roihulla palaminen on aina hyväksi!!!!!! :)

   Poista
 2. Kääntöpuolena valitettavan moni ressaa liikaa tuota omaa syömistään sen jälkeen kun askel oikeaan on otettu. Alku lähtee hienosti ja mennään pitkään hyvällä poljennalla, sitten tekee sen synkän virheen että ottaa kahvihuoneessa keksin suuhun ja synkistyy.. Tuossa sun postauksessa on hyvä pointti rivien välissä, itselle pitää osata antaa lupa nauttia siitä mitä tekee. Jos 6kk rynnistää niin yksi pulla ei sitä työn määrää kumoa eikä hävitä. Itsensä pieni palkitseminen voi yleensä johtaa vielä parempiin tuloksiin. Ottaa itselleen tavoitteen, esim kun olen ottanut 15kg pois niin sitten käyn Hesessä ja taas on mukava alkaa rynnistämään eteenpäin. Itellä oon huomannu että ajoittainen "mässäily" = hiilariitankkaus -saa aineenvaihdunnan jopa nopeutumaan.

  Kiitos jälleen Petra, tätä juttua lisää!!

  VastaaPoista
 3. Joo. Pointtina koittaa olla vielä se, että nauttis KOKOAJAN. Että ruokailusta opettelisi sellaisen, missä ei kieltäydytä ja kituutella pätkiä, vaan niin että opetellaan syömään niin että on fiilis: "mun ei tartte, vaan mä.saan."

  Saan syödä hemmetin hyvin ja herkullisesti aina.

  Esim . Itse syön joka päivä suklaakakkua nykyään. Nautin , voin hyvin ja ei tuu sokeriuupumuspöhöä, mikä tulee esim. Sämpylästä. (Mitä en syö nykyään, mutta mistä pidin vielä n. 5 vuotta sitten tosi paljon.

  Ennen piti kieltäytyä ja rajoittaa, kun sämpylä vaan on aika heikkoarvoinen valinta. Nyt ku valitsee suklaakakkua tai kinkkumunakasta, ni saa syödä ilolla, halulla ja stoppi tulee ihan luonnostaan . Tyytyväisyys. Sämpylästä ei tullu tyytyväiseksi ikinä ja houkutteli syömään aina yli tarpeen.
  Hesen ateriat on ok joskus, mutta siinäkin on itselle ihan selkeä valinta jo maun puolesta, että otan kanasalaatin tai burgerisalaatin. Ei kahta kysymystä, että suostuisi syömään ranet ja hampparin. ..en tykkäisi. En nauttis .

  vielä 5v. Sitten helposti upposi hamppariateria. Makutottumukset ja valintojen vaikutus oloon on hieno huomata ja löytää.

  Mielestäni aito , nautinnolla sujuva ruokavalio on opittavissa 3-5 vuodessa hyvällä ylläpidolle.

  Laihtua voi kyllä huomattavan määrän, huomattavan paljon lyhyemmässä ajassa. Itsellä tavoitteena hyvä olo ja omatunto. Ihana herkuttelu joka aterialla.

  Pulla ei sitä kaada. .. muttei välttämättä pääse lähelläkään top kymppiä herkkulistalla, kun opettelee syömään valinnoilla joista nauttii kokonaisvaltaisesti. Mun ei tartte pihistellä, vaan mä saan nauttia ja herkutella. - se on oma tavoite. Toteutunut ja toimiva. Enkä millään luopuisi mauista ja olosta!

  Kiitos jälleen itsellesi Antti! !! Sulla on vara puhua, kun on tietoa, kokemusta ja näköä!!!!!!!!!! Tuuhan joku kerta näyttämään kentälläkin miten rauta liikkuu!!!!!!!!!

  Ajatus hamo

  VastaaPoista
 4. Ja puhelimen ennakoiva syöttö on hieman säädellyt sinne omiaan, mutta mitäpä siitä! :)

  VastaaPoista
 5. Tämän kerran :D ... ja jatkossa toivottavasti aina ;)

  T:Essi

  VastaaPoista
 6. Olipas todella täyttä asiaa koko postaus!! Ja tunnistin nii itteeni...
  innolla ootan ryhmän alkamista :)

  Kiitos Petra!

  VastaaPoista