keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Mietteitä liikkumattomiin päiviin ja treenipäiväkirjavinkki

Monen kanssa on taas tullut juteltua  kentällä painonhallinnasta ja terveistä ruokailutavoista.

Usea mainitsee liikkumisen olevan niin ihanaa, että haluaa sitä  harrastaa. Liikunta tuulettaa päätä ja saa kehon voimaan hyvin. Sen avulla lihat pysyy luissa kiinni. Ihminen pysyy koossa.
Näiden syiden lisäksi on tullut  esille eräs muukin liikunnan "käyttötarkoitus".

 • Päivän liikuntasuoritus on keino pitää ruokailut järkevänä. Liikunta hallitsee ja hillitsee ruokailutapoja. 

Jos päivän ohjelmaan kuuluu juoksulenkki tai kahvakuulatunti, zumba tai jokin muu tuttu liikuntaharrastus, niin se motivoi pitämään syömisen järkevänä ja sopivana.  Treenaaja haluaa syödä päivän mittaan kunnolla ja järkeviä valintoja, jotta jaksaa illalla treenata.  Treeni pitää myös poissa herkkukaapilta. Ja treenin jälkeen on niin hyvä olo, ettei sitä halua pilata imelillä tai muuten vastenmielisillä hutuilla.

Moni on sanonut, että silloin, kun on treenistä vapaata, lipsahtaa myös ruokailutavat "vapaalle".
Tulee syötyä mitä sattuu, milloin sattuu ja yleensä vielä liikaa. Olo on öllö ja huono. Taukoamaton  hutun puputtaminen ja liikkumattomuus tekee olon veteläksi.
 Sehän on ihan suoraan verrannollinen esimerkiksi lomaan. Moni nauttii kiireettömyydestä ja aikatauluttomuudesta tietyn hetken, mutta alkaa aika pian kaivata arjen tuomaa kehystä, rytmiä ja järjestystä.Moni huokailee mm. facebookissa lomien jälkeen iloissaan: "Tervetuloa arki ja rytmi."


Laihduttajalle liikuntavapaa päivä  voi olla turhauttava. Paino junnaa ja homma karkaa käsistä  lepopäivän aikana. Mieli ailahtelee ja mönkii maassa, kun olo on niin epäonnistunut. Pahimmassa tapauksessa tärkeää lepopäivää liikunnasta ei uskalleta pitää siinä pelossa, että ruokailut leviää tyystin vanttuusta. Lepopäivällä on kuitenkin paikkansa, jos halutaan pitää sisäelimet ja hormonitoiminta raiteillaan. 

No miten tätä ohjataan!!!?!?!? Mitä tuon lepopäivän varalle olisi opiskeltava? Miten sitä varten voisi valmistautua? Miten liikkumattomasta päivästä voisi saada nautinnollisen vapaan, jossa myös ruokailut olisivat onnistuneita ja toisivat hyvää oloa?


Kannattaa hahmotella paperille tai treenipäiväkirjaan ennalta vapaapäivän herkuttelut ja syömiset!!!!

Varaudu vapaapäivään ensialkuun annospussein ja purkein!!!! Tee tämä sama valmistautuminen jokaiseen vapaapäivään(liikunnasta vapaaseen)  esim. kuukauden-parin ajan, jotta se varmasti uppoaa selkärankaan!! Sen jälkeen se onkin sitten taas rutiinia. • Paloittele yksi rasia täyteen tuorekurkkua suupaloina 
 • Toinen rasia täyteen tomaattisiivuja tai pelletomaatteja
 • Kuori  ja siivuta porkkanoita sopiviksi dippitikuiksi
 • Siivuta paprikaa sopiviksi paloiksi
 • Lanttua ja naurista
NÄITÄ KASVIKSIA VOIT NAPOSTELLA VAIKKA LÄPI PÄIVÄN, eikä kroppa sano muuta, kuin KIITOS!!!


Lisäksi paloittele  rasiat täyteen hyviä hedelmiä ja sulata pakkasesta marjoja:
 • Omenaa
 • Appelsiinia
 • Ananasta
 •  Mansikkaa
 • Mustikkaa ym.
 • Pähkinöitä, siemeniä
Näistä voit tehdä rasiaan myös valmiiksi marjarahkaa tai  smoothieta odottamaan hetkeä, kun alkaa tehdä mieli makeaa ja on välipalan aika. Mutta tee valmiiksi. Monesti kuorimaton omena tai appelsiini vaihtuu karkkipussiin...Mutta valmiiksi lohkotut hedelmä- ja kasvispalat ei!!!!! Paloittele. Niin helppoa itseään on ohjata.

 • Valmistaudu vapaapäivään myös herkkuaterialla. Tee mehevää grillihärkää tai hauduta lihajuurespataa. Lammasta ja punakaalia. Broileria ja kasvisgratiini. Haudutettava ruoka on ihanaa siksi, ettei se juuri vie aikaa sen jälkeen, kun olet kuorinut ja pilkkonut kasvikset ja paloitellut lihan. Vapaapäivä sujuu herkkutuoksuja uunista haistellen ja ruokaa odotellen. Sen valmistamiseen ei tarvitse käyttää koko päivää, vaan saat keskittyä kirjaan, pihatöihin, siivoamiseen, television lempisarjoihin, mihin milloinkin. Ja kun uunin tuoksut kertovat tulevasta ateriasta, osaa myös helpommin odotella nälkää. Ei halua tupata oloaan esim. karkeilla tai leipähutulla toppeaksi. Eikä tee mieli lähteä hakemaan valmispizzaa tai muuta pikaruokaa.


Varaa mehevän aterian ainekset edellisenä päivänä valmiiksi, jotta vapaapäivänä voit pistää heti aamusta herkun valmistumaan uuniin.  Tee ihana vihersalaatti kaveriksi ja nauti.


Kun vapaapäivään on valmistauduttu järkevästi, keho haluaa järkeviä herkkuja. Voit "päästää vapaalle" huoletta, syömällä vaikka koko päivän kasvislohkoja. Napostellen. Lisäksi tiedät, että sinulla on välipalaksi ihania hedelmiä ja marjoja, kun ruoka-aika koittaa. Ja mikä parasta, voit syödä pari upeaa, lämmintä ateriaa lisäksi. Jos liikuntavapaa päivä ei osu työstä vapaaseen päivään, varaudu illan ruokailuihin samalla intensiteetillä. Varmista, että illaksi on hyvät kasvisherkut, hedelmäherkut ja vielä illalliseksi jokin ihana pizza, kanasalaatti, broilerivuoka tai vaikka nopesti paistettava lehtipihvi.


Jos haudutetut herkut eivät sinulle vapaapäivinä tai muulloin  maistu, tee tosiaan vaikka pizzaa(tämän blogin yläreunan palkista: leivonta)  edellisenä iltana tai samana aamuna!!!!  Se on rakentava ja herkullinen vapaapäivän ruoka! Siihen kylkeen ihana salaatti. Oli oma ateriavalintasi mikä tahansa, tee valmistelut huolella jotta liikunnasta vapaa päivä ei tee aterioinnista mössöämistä.


Yleensä onnistunut suoritus lajissa kuin lajissa, alalla, kuin alalla johtuu hyvästä valmistautumisesta. Suunnittelusta ja keskittymisestä. Intohimosta.
Laihdutuksen ja syömisen kanssa on ihan sama asia. Kun perehtyy ja valmistautuu, on onnistuminen hyvin mahdollista! Jopa oletettavaa.
Jos ei vaivaudu tekemään asioita tavoitteensa eteen, vaan odottelee että "josko tässä jotain tapahtuisi", niin luultavasti joka vapaapäivän jälkeen saa harmitella sitä, miten ruokailut karkasi, kuin marsu sängyn alle!

Pienillä teoilla saa aikaan ihmeitä. Mutta ne teot on tehtävä. Odottelu ei juurikaan tuo tuloksia.
Moni ymmärtää tämän työssä, harrastuksissa, liikunnassa ja esim. taiteessa.

 Syöminen on myös kuin "taiteenlaji".Harrastus tai projekti. Se vaatii vähän perehtymistä, valmistautumista ja suunnittelua. Opiskelua.  Muusikko ymmärtää sävelen, tahtilajit, äänitaajuuden ja tauot, OPETTELEMALLA NUOTIT.  Se on alkua. Vaikka osaisi nuotit, ei osaa vielä soittaa.....Eli perehtymistä, valmistautumista ja opettelua. Täytyy hankkia soitin. Opettaja. Nuottikirjoja. Kuunnella, katsella, valmistautua.
Ihan sama asia missä tahansa pyrkimyksessä. Kun valmistautuu ja harjoittelee, miettii ja perehtyy. Silloin onnistuu!

Joten nyt liikunnasta vapaan päivän syömisiä suunnittelemaan. On hienoa helliä kroppaa hyvillä syömisillä joka päivä. Valmistellaan siis sopivia annoskokoja valmiiksi rasioihin liikunnasta vapaiden päivien varalle. Oma johtoajatukseni ruokailun suhteen on  veljeltäni lainattu. Häntä kehotettiin ruokapöydässä viikonloppuna ottamaan lisää, mutta vastaus kuului:  "Ei viiti syödä ihteään ylikuntoon."

Olen kirjoittanut aiemmin ruokapäiväkirjan pitämisestä. Sen tärkeydestä. Ja siitä, miten juuri kynällä tehdyt muistiinpanot ovat tärkeitä. Löysin sattumalta treeni/ruokapäiväkirjatarjouksen, joka voi olla sopiva myös sinulle: M&F Store/Treenipäiväkirjapaketti 14,90€

4 kommenttia:

 1. Kiitos taas näistä hyvistä vinkeistä :) Tämä blogisi on mulle semmoinen tuki ja turva tässä "elämäntaparemontissa"

  VastaaPoista
 2. Hyvä, jos se on sitä. Sillon sillä on tarkoitus ja ajaa asiansa!!! Kiitos.

  Sinun blogi innostaa ja tsemppaa ihan samoissa asioissa!!! Blogit on tämän ajan herkkua. Voi ylläpitää innostustaan ja motivoitua niiden avulla. Oli kiinnostuksenkohde ja innostus sitten minkä alan hommia tahansa. Blogeista löytyy! :)

  VastaaPoista
 3. Hei!
  Tuo on totta mitä kirjoitit että on hyvä olla jääkaapissa valmiita kevyitä annoksia kun tulee mielitekoja esim. alkaa puputtamaan juustoa ja leipää.
  Minä laihdutan ja syön paljon salaatteja. Maustamalla niitä saa niihin vaihtelua. Valkosipulimurskaa kun laittaa salaattiin niin tuntuu että salaatti olisi ruokaisampaa vaikka eihän niin ole tietenkään. Laihduttajankin ruoka voi maistua hyvälle ja maut ovat tärkeitä että jaksaa pysyä ruodussa. Ei tule tunnetta että on kitukuurilla kun makujen ja mausteiden myötä "hemmottelee" itseään. Mukava että sinulla on sivuillasi ruokaohjeita:)

  VastaaPoista
 4. :) Kiitos positiivisesta palautteesta!!! !!!!! Valkosipulimurska on ihanaa!! Ja ihan vaan kuorittu, raastettu valkosipulin kynsi..KÄY IHAN MIHIN VAAN!!!! :D Hyvä muistutus !!! Kiitos!!!!!

  Juu, valmistautuminen on onnistumisessa a&o. Painon lisääntyminen onnistuu, jos valmistautuu siihen varaamalla pikahuttuja kaappeihin. Karkkipussia, nuggetteja, pizzoja, kolmioleipiä, leipää, pullaa, keksejä.. ym.ym. nopeaa...


  Siksi laihduttamisessa on ihan sama juttu: VALMISTAUTUMINEN JA NOPEUS!!! Jos omenat on lohkottu valmiiksi ja keko raejuustoa on helppo heittää päälle, niin sen valitsee kyllä!!! Jos on lähdettävä hakemaan omenaa kaupasta..kuorittava...pilkottava..niin äkkiä sitä nappaa pullasiivun omenan sijasta...tai hakee kaupasta karkkipussin....

  Moni hakee pizzaa vapaapäivään, kun haluaa nauttia hyvää suolaista ruokaa...eikä jaksa väsätä mitään itse...

  Jos illalla pistää paistin muhimaan uunipataan juuresten ja mausteiden kera ja jääkaapissa odottaa valmis salaatti, niin ei siinä paljon vapaapäivänä pizzoja tee mieli hakea. Uunissa yön yli hautunut paisti tuo veden kielelle.

  Ja jos haluaa nimenomaan pizzaa, niin eipä muuta, ku kananmunista pohja ja päälle herkulliset täytteet!!! Pizza on oikein tehtynä TODELLA RAKENTAVA JA HYVÄ HERKKU!!!!

  Salaatit maustettuna ja vaihtelulla on huippuhyviä ja lisäksi ne on uskomattoman hyvä teko kehon verensokeritasoille, vitamiini- ja hivenaine- sekä kivennäistasoille!!!!!! Jos niihin vielä paahtaa broileria joukkoon ja laittaa keitetyn kananmunan lohkoina....tai ripottelee siemeniä ja raastaa parmesaania.. pilkkoo kinkkua, paistaa sieniä...jne. ..ETTÄ NE ON RUOKAISA, TÄYTTÄVÄ JA RAKENTAVIA!!!


  Kitukuurilla on ikävä olla!!!! Se tunne on helppo torjua VALMISTAUTUMALLA!!!

  VastaaPoista