torstai 9. tammikuuta 2014

Rentoutuminen

KLIKKAA ENSIMMÄISENÄ TAUSTALLE SOIMAAN TÄMÄ LINKKI:  Luonnon ääniä ja meditaatiomusiikkia. Jatka blogin lukemista vasta sitten.

                                               (Kaikki tämän blogitekstin kuvat: Matleena Remonen)

Olen kirjoittanut aiemminkin siitä, että usein syömisellä yritetään paikata tunnelukkoja, surua, iloa, stressiä ym. Tämän tietää meistä jokainen. Se on myös tutkimuksissa todettu.

 Ruoka- ja herkkukaapille rynnätään hakemaan apua  tyhjyyden tunteeseen. Ruoalla voidaan kyllä täyttää energiavajetta ja tyhjää vatsaa. Ruoalla voidaan vastata myös aisteille jossain määrin. Kaunis kattaus ja ihanat tuoksut & värit tuovat hyvää mieltä. Mutta ruoalla ei voida täyttää tyhjyyttä sielussa ja sydämessä. Ruoalla ei voida myöskään korvata  rakkauden kaipuuta tai pettymystä, epävarmuutta ja surua.

Silti ylimääräisten vartalopehmikkeiden perimmäiset syyt löytyvät usein sielun ja sydämen halusta täyttyä.
Mikä sitten täyttää nykyihmisen sielua ja sydäntä?  Jos ei se ole pikaruoka ja suloinen sokolaati?
PYSÄHTYMINEN.

Kaiken touhun, työn ja kiireen keskellä pää, sydän ja sielu kaipaa pysähtymistä. Kroppa voi vaatia liikettä ja riehumista, mutta pää kaipaa stoppia. Yksi parhaista pään nollaajista on reipas liikunta. Sillon pää saa vapaasti irrottautua arjen asioista ja keskittyä vain kehon kuunteluun ja kontrolloituun lihastyöhön. Se on jo hyvä alku "pysähtymiselle".


Toinen pysähtymisen muoto on kotona kiireen keskellä TARKOITUKSELLA HIDASTAMINEN. Tästäkin on ollut aiemmin puhetta. Kun tunnet kiirettä ja huomaat hössöttäväsi juoksujalkaa kohteesta toiseen..Pyykit kuivumaan, toiset koneeseen, astiat kaappiin ja likaiset tilalle, imurointia, postin hakua, pitäis keretä vielä laittaa sitä ja tätä ja tuota....oho...avaimet on jääkaapissa ja koiran talutushihna keittiönpöydällä. Ketsuppipullo on naulakossa ja huomaat ojentavasi lapselle treeni-eväiden  sijasta villasukkaa.  Sillon on hyvä hidastaa askelta tarkoituksella. Kiire ei poistu kiirehtimällä, vaan hidastamalla!!!

Lopeta juokseminen ja hössöttäminen ja ala hiippailla hitaasti. Vaikka olisit kuinka kiireinen, niin ota askelet hyvin, hyvin hitaasti. Ripusta pyykit rauhalliseen tahtiin. Ota yksi vaate hitaasti käsiin, oio koneessa tulleet rypyt huolella, nosta vaate narulle nautinnollisen hitaasti ja tartu pyykkipoikaan hitain ottein. Kuin hidastetussa filmissä. Olet oman elämäsi Usain Bolt  HIDASTUSKUVISSA . Muutama minuutti hidastettua filmiä vuorokaudessa tekee ihmeitä päälle ja sydämelle. 
 

Kun olet rynnistämässä pikakelauksella ruokakaapille tai huttuherkkuhyllyille, niin hidasta. Mieti hetki. Kaipaatko todella ruokaa tai huttua? Vai onko orgaaninen olio sitä mieltä, että olisi syytä hieman hidastaa?

Jopa stopata hetkeksi kokonaan. Jos sinulla on mahdollisuus, niin kokeile sitä, että huttujen sijaan heittäydytkin sohvalle tai vaikka lattialle selälleen. Pistät rauhoittavaa taustamusiikkia soimaan. Yksi loistava pysähtymisen ja rauhoittumisen paikka on suomalaiskansallinen luonto. Oli paikka tai tapa mikä tahansa, sielun ja sydämen tyhjyyttä paikataan pysähtymällä.

On tehty paljon tutkimuksia, joiden mukaan sikiöiden ja vauvojen aivotoiminta kehittyy paremmaksi jos he kuulevat klassista musiikkia.( Myös tätä vastaan on tutkimuksia. ) Sama tulos on havaittavissa myös aikuisilla. Oppimiskyky ja keskittymistä vaativa työ paranee, jos taustalla soi klassinen musiikki.

En osaa sanoa älystä tai tutkimuksista sen tarkemmin, mutta varmaa on, että MUSIIKILLA ON KÄSITTÄMÄTTÖMÄN SUURI VOIMA  ihmiseen. Musiikki vaikuttaa hyvin voimakkaasti tunteisiin ja ihmisen aivoihin! Tiede.fi- sivustolta löyty oivallinen artikkeli musiikin vaikutuksista ihmiseen:
"Näyttöä on myös siitä, että musiikki koskettaa vahvasti primitiivisimpiä aivojen osia: mitä voimakkaampi musiikkinautinto on, sitä enemmän aktivoituvat limbisen järjestelmän rakenteet, jotka on aiemmin yhdistetty moniin mielihyvän lähteisiin, kuten syömiseen, seksiin ja huumeisiin."

ja:

"Musiikki vaikuttaa tunteisiin suoremmin kuin mikään muu taiteenlaji. Sillä on ilmiömäinen kyky ilahduttaa, piristää, järkyttää, viedä hurmioon, vakavoittaa, luoda harrasta tunnelmaa ja liikuttaa kyyneliin asti. "

Joten pysähtyminen, yhdistettynä sopivaan musiikkiin, on todella hyvä teko itselle. Kehon ja pään terveydelle.  

Jos  pysähtymisen ottaa nautinnollisen elämän  työkaluksi ja pitää  kiinni kunnollisista ateriaväleistä, niin voi huomata, että ei kuulukaan TUNNESYÖJIEN JOUKKOON.  Huomaa aidosti nälän ja verensokerin tarpeen. Ja huomaa myös sen, milloin tarvitsee liikuntaa tai lepoa. Pysähtymistä. Oppii tunnistamaan omaa kehoaan, mieltään ja sydäntään paremmin!!!

Pysähtyminen, rentoutuminen ja rauhoittuminen musiikin avulla on yksi kaunis ja ihana työkalu hyvän elämän valinnoissa ja terveissä ruokailutavoissa.


(Ps. kun sinulla on aikaa, niin klikkaa ihmeessä nuo tekstin linkit auki ja lue ajatuksen kanssa. Siellä on paljon hyviä ajatuksia syömisistä ja itsensä kuuntelemisesta)


3 kommenttia:

 1. Olipas mahtava postaus!!! Juuri sitä meikämamma tarvitsi ;D
  Ja huippu tuo linnki tuonne naistenkartanon sivuille!!
  Kiitos sinulle <3
  Mukavaa viikkoa!!

  VastaaPoista
 2. :)
  Kiva, jos osui kohdalleen!!! KAUNIS KIITOS POSITIIVISESTA PALAUTTEESTA!!!!!!!!!!
  Juu, naistenkartanon sivut on minunkin mielestä hyvä juttu!!!! Hienoa, että kiinnosti.
  Mukavaa viikkoa myös sinulle tanskuliini!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kirjoitat tätä blogiasi!! Helmiksen blogista löysin tänne:)
   Tämä tsemppaa kovasti <3

   Poista