Olen lukenut viime viikkoina ruokapäiväkirjoja ja laskenut proteiineja, hiilareita, rasvoja ja vitamiineja, hivenaineita ja kuidun määriä. Tutkaillut ruokarytmiä, veden määrää, liikkumisen intensiteettiä ja kulutuksia..
Se on tuo ruoka ja painonhallinta aina niiiin kiinnostava aihe. Näissä viidessä päiväkirjassa on jokaisessa ollut paljon hyvää ja p, hh, r suhteet hyvässä balanssissa. Kuitua, vitamiineja ja hivenaineita riittää, vettä ja liikkumista on. Ruokapäiväkirjojen omistajat ovat aktiiviliikkujia, itse asiassa voisin hillitysti nimittää heitä jokaista himoliikkujaksi. Energiaa päiviin jokaisella tulee siten, että paino kyllä pysyy hallinnassa ja itse asiassa: putoaa. Putoaa sillä sopivan hitaalla 0,5-1 kilon viikkovauhdilla. 

Paino siis putoaa, mutta sillä oletuksella, että lapsen syntymäpäivien suklaakeksi ja täytekakkusiivu ei yllätä. Kaveri ei tule korppupussin kanssa käymään iltapäiväkahvilla. Teatterin väliajalla ystäväjoukko ei ala hämmästellä, notta ”Missä sun leivonnainen on?”  Työpaikan palaverin hillovaniljawiener ei hyppää tarjoiluastiasta omalle lautaselle. Puoliso ei keksi hemmotella elokuvalipulla ja isolla pussilla sokolaati- ja marmelaatisydämiä. Naapurin mukava kondiittori ei tuo maistatettavaksi uutta, tuotekehittelyn alla olevaa, höyryävän lämmintä rouhesämpylää. Punaviini, koskenkorva, siideri ja olut pysyvät niille kuuluvassa kaupassa...
Jos joku edellämainituista muuttujista..tahikka muista monista mahdollisista tulee eteen, niin painon putoaminen hidastuu...esim. Kolmen kilon pudotus vie maltillisesti sen 6 viikkoa...jos muuttuja iskee peliin..voi olettaa, että kolme kiloa on pudonnut 8 viikon kuluttua.
On se melko hidasta. Toisaalta se hitauskin on hienoa. Pinnistelyllä ja hartaasti työstämällä saadut asiat ovat yleensä niitä palkitsevimpia. Asiat joiden eteen on täytynyt nähdä vaivaa, tehdä työtä. Nykymaailmassa, kun tupataan haluamaan ja vielä saamaankin kaikenlaista melko nopeasti.
Pysyvät palikat painonhallintaan ja terveisiin elämäntapoihin on varmastikin jokaisella suomalaisella. Ainakin mahdollisuus tietää niistä ja toteuttaakin. Niin paljon näistä hyvistä ja taas toisaalta, hutuista puhutaan joka paikassa. Ateriarytmi, veden juominen, tuoreet kasvikset ja riittävä proteiini-, hiilihydraatti- ja rasvamäärä. Kun tiedät, että sinulle on luonnollista valita hyviä, rakentavia ruoka-aineita, niin paino kyllä pysyy kurissa. Putoaa, jos annoskoot ovat riittävän pienet. Jotta se paino putoaa, on energiamäärää hallittava ja kiristettävä.
Dieetti on silloin se sana. Se ratkaisu. Niukkaenerginen dieetti, jossa hermojen, tahdonvoiman ja naisen lisäksi kiristellään vyötä ja suuta. Dieetillä pitäydytään vain ja ainoastaan tietyssä lukujärjestyksessä ruoan suhteen, eikä luistella mihinkään sivujäille. Kun taas pysyvässä painonhallinnassa ne pienet lipsumiset sallitaan, kunhan herkkuhetkeltä palataan taas heti siihen tutulle valaistulle ladulle.

Dieettejä on monenlaisia. Itse väsäsin omaan ruokavaliooni ja omiin ruokavalintoihini perustuvan dieetin. Kestoksi olen päättänyt 8 viikkoa, jonka aikana tulisi kuivumista tapahtua 5 kg.
Onko se terveellinen? Tuleeko varmasti kaikki elimistön tarvitsemat asiat ? En ole aivan varma. En ole ravintoterapeutti, mutta olen kyllä laskenut hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat, kalorit , sokerit ja katsonut vitamiinien ja hivenaineiden perään. Joltiseltaankin tuossa dieetissä on turvallisia piirteitä.
Toisinaan esim. raskaana olevaa tai imettävää naista varoitellaan, että: ”Et saa laihduttaa, lapsi tarvitsee sitä ja tätä ja jos laihdutat, niin vauva ei saa tarvitsemaansa.” Jos raskaana oleva tai imettävä nainen syö monipuolisesti kasviksia, marjoja, lihaa, kalaa, kanaa, perunaa, pastaa, riisiä, maitotuotteita, munia ja vain vähän turhia huttuja, niin asia on ok. Ei tarvitse laihduttaa. Mutta, jos ruokavalioon kuuluu härskisti karrikoiden suklaalevyjä, karkkeja, sipsejä, leivonnaisia ja pikaruokaa..tai jos äiti napsii sitä sun tätä, mutta jättä kokonaan lämpimät ruoat väliin, niin ihan varmasti laihduttaminen olisi terveellisempää myös vauvalle.
Sama tässä dieetissä. Tämä on kohtuu niukka, mutta varmasti terveellisempi, kuin runsassokerinen ja huttujauhoinen ruokavalio. Epävaarallinen, sanoisin. Saa kokeilla mukanani.Oma tarkoitukseni on kokeilla, mitä kropassa tapahtuu, poistuuko rasva tasaisesti koko kehosta.(Vai odotuksien vastaisesti paikallisesti vatsasta..jippii!).
Toki on aina tahoja tai henkilöitä, jotka varoittavat..KAIKESTA. "Elä tee sitä, älä koske siihen, älä harjoittele nuin, älä syö tuota, älä jätä syömättä tuota, älä vaan tee noin, muista ettei tuo kannata, jätä tekemättä tuo, tee ensin näin..."  Ja varoittelujen pohjaksi sanotaan: Koska se on vaarallista, sillä voi rikkoa itsensä. Siinä voit vahingoittaa vartaloasi. KYLLÄ!!!! Jos jotain kokeilee, niin vartalolle voi tulla haittaa. Vartalolle tulee myös haittaa, jos ei sillä työstä mitään tai jättää syömättä. Se on jokaisen omassa harkinnassa, mitä uskaltaa kokeilla ja mitä jättää kokeilematta. Itse uskallan kokeilla tätä. 
Kun kalorimäärä on näin vähäinen, ei voida olettaa kummoisia treenituloksia tai järjettömän hyvää jaksamista. Peruspuurtamista luvassa, ei kasvamista..vaan kuihtumista. Ei jaksamista..vaan temppuamista. Tämän ihmiskokeen tavoite on rasvan tiristäminen.
Dieettini alkaa nyt:
VIIKKO 4 (ja loppuu viikolla 12)
 • Painon kg: 63
 • Vyötärö cm: 71
 • Lantio cm: 83
 • Reisi cm: 53
 • Hauis cm: 28,5 (pullistettuna)
 • Painoindeksi: 21,3

(Lähtökohtakuva 24-1-2012. Vatsaa vedetty sisään kaikin keinoin ja ruotoa venytetty mahdollisimman pitkäksi. Hengitystä on pidätetty ja kameran kuvakulmaa hiottu, ruskettavaa päivävoidetta sivelty..kaikki parhainpäin. Aikaa on käytetty!)

Painoindeksiluokat 20 - 60 -vuotiailla aikuisilla ovat seuraavat:

Vaikea alipaino
alle 16,0
Merkittävä alipaino
15,0 - 16,99
Normaalia alhaisempi paino
17,0 - 18,49
Normaali paino
18,5 - 24,99
Lievä lihavuus
25,0 - 29,99
Merkittävä lihavuus
30,0 - 34,99
Vaikea lihavuus
35,0 - 39,99
Sairaalloinen lihavuus
40,0 tai yli
Painoindeksi voidaan laskea jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä. Painoindeksi-laskureita löytyy googlettamalla runsaasti.
Tahdonvoimaa- Dieetti:

RUOKAVALIO:(tätä voi soveltaa itselle siten, että broilerin tilalla on paistijauhelihaa, kalaa, leikkelettä tms. ja muiltakin osin soveltaminen sopii, mutta tarkemmin sovelluksiin puuttuminen vaatisi henkilökohtaista kontaktia, joten jätän soveltamisen jokaisen kokeilijan omaan harkintaan. Yleisesti sääntönä, että annos on n. Kourallinen lisäkettä, kourallinen pääruokaa.)

TAHDONVOIMAA TREENIDIETTI
Aamupala:
 • MANTELILEIPÄ
Päälle ja seuraksi:
 • JUUSTO
 • KINKKUSIIVU
 • TOMAATTIA
 • KURKKUA
 • SUOLAKURKKUA
 • MAITOKAHVI
 • VETTÄ
Välipala:
 • ANANASRAHKA/MUSTIKKARAHKA
(RAHKA EHRMAN ,ANANAS OMASSA MEHUSSA )
VETTÄ

Lounas:
 • BROILERFILE, OHUENOHUT
 • HÖYRYKASVIKSET
 • TUORESALAATTI
 • SPAGETTI 60G.
 • VETTÄ
Päivällinen:
 • JAUHELIHA, NAUTA, PAISTETTU+ TOMAATTIMURSKA
 • KASVIKSET ,VOISSA PAISTETTU
 • SALAATTI

Välipala/treeniä ennen:
 • MUSTIKKARAHKA
treenin yhteydessä ja jälkeen proteiinijuoma(2 annosta)/ treenikerta
 • annos = 1,5 mitallista, 0,75 dl (28 g jauhetta, 21 g proteiinia)
  Energiaa: 115 kcal
yht. 1214 kcal.

Treeninä Juoksua/Kahvakuulaa/Nyrkkeilyä/Zumbaa/Kuntosalia/Hiihtoa/....1-5h./pv. (1 vapaapäivä/vko.) Vapaapäivinä kävelylenkki...silloin ei tarvita proteiinijuomaa.