”Minkä takia tuossa kirjoittajan kuvauksessa pitää mainita seksi ja muutenkin siitä aiheesta jaksaa jankuttaa?”
No siksi, koska seksi on tärkein asia maailmassa. Koska se on sitä kaikkea hyvää mitä muukin liikunta. Se rentouttaa, piristää ja rauhoittaa. Se lisää terveyttä.
Minulle on ihan sama onko kyseessä liikunta vai seksi. Molemmat vaikuttavat IHAN SAMOIHIN asioihin ihmisessä. Molemmista saa todella paljon ja kumpaakaan ilman ei voisi elää päivääkään. Ei ainakaan haluaisi. Tosin seksi tulee kuitenkin nuista kahdestakin valittuna ykkösenä. Liikuntahan sisältyy siihen. Vaikka monesti liikuntaan liittyy myös seksuaalisuus. Kuten tanssissa.
Joka tapauksessa. Seksi on niin tärkeä asia, ettei sitä koskaan voi riittävästi ylistää ja ajatella. Kun se osa-alue toimii, niin yleensä sen vaikutukset tuntuvat myös muilla elämän osa-alueilla. Myös parempana treeninä, treeni-intona ja yleisenä tyytyväisyytenä.
Rakastelun aikana elimistössä vapautuu oksitosiinia. Tämä hormoni vaikuttaa ihmiseen sekä fyysisesti että psyykkisesti. Se auttaa ihmistä olemaan avoimempi suhteessa toisiin ihmisiin. Oksitosiinin vaikutuksesta suhtaudumme ympäristöön laajasydämisemmin ja hyväntuulisesti. Silloin kun oksitosiini tulvii kehossamme, sanomme tunteiden vallassa ”minä rakastan sinua.”(Eva Sanner, Iloa ja intohimoa s.97  umami.fi/kulttuuri/mervi/parisuhteet-eva-sanner-iloa-intohimoa/)

Mitä useammin rakastelemme, sitä enemmän rakastamme toisiamme. Mikä mahtava ja helppo, ihana totuus! Toimittaja, kirjailija ja psykosynteesiterapeutti Eva Sanner(www.evasanner.se/ )kertoo, että halua voi ylläpitää rakastelemalla joka päivä. Se kuulostaa ehkä kohtuuttomalta, mutta asiassa ei ole mitään kummallista.
Kun luin tästä Evan kommentista ja kehoituksesta, olin helpottunut ja iloinen. En pitänyt asiaa kummallisena, mutta on kyllä käynyt mielessä että on se aika ylellistä ja jopa röyhkeää. Mietin myös, että onko se vähän sama, kuin karkkien tai juhlien tai muiden maukkaiden asioiden kanssa..että liiallisesti käytettynä koko juttu arkipäiväistyy joskus tai on vaan yltäkylläisyydessään liikaa.. eikä enää maistu niin hyvälle.
Mutta ei. Tässäkin asiassa liikunta ja seksi kulkevat samaa latua. Toki liika on liikaa, mutta liikuntaakin voi huoletta harrastaa pari kertaa päivässä. Se tuottaa vain hyviä asioita sekä psyykkisesti että fyysisesti. Ja liikunnassakin..kun joku ohjelma, askelkuvio, latuprofiili, uusi maila, kuulan kahva, juoksureitti tai jään pinta alkaa tuntua tutulta ja siihen oppii, tottuu ....niin, ettei siihen tarvitse käyttää ylimääräistä ajatustyötä, vaan voi vaan heittäytyä ja antaa liikkeen viedä. Nauttia kaikilla aisteilla. Silloin se on parasta.

Evan mukaan rakastuneen parin kannattaa käyttää kaikki tilaisuudet olla fyysisessä yhteydessä, kosketella toisiaan seksuaalisesti ja tuntea oma seksuaalinen energia. Ja osuvasti hän sanoo, että parilla, joka puhaltaa hiillokseen hiukan joka päivä on suurempi mahdollisuus pitää liekkiä yllä. Tulista roihua oikein! Seksi on Sannerin mukaan koko suhteen perusta, puutarha, jota on kasteltava, jotta se ei kuivuisi ja kuihtuisi. Ja kuihtuminen olisi kyllä todella ikävää. Ei sitä! Minä luotan tähän Evan sanomaan,koska se käytännön tasolla tuntuu erittäin hyvältä.. Omakohtaisen kokemuksen perusteella  minulla ei olekaan vara lähteä jakelemaan yhden yhtä parisuhdevinkkiä!

No mutta, jos seksi on niin hyvä asia, niin mitäs sitten, jos vaan kertakaikkiaan ei tänään tunnu sytyttävän? Jos ei justiinsa nyt kiinnosta koko seksi? Eva Sanner kehottaa pohtimaan sitkeästi syytä siihen, että miksi kummassa seksi ei kiinnosta. Pohtimaan niin kauan, että vastaus haluttomuuteen löytyy. Taas kerran.. ihan sama treenin kanssa.Jos sohva vetää puoleensa, eikä treeni meinaa innostaa. Kannattaa pohtia onko haluttomuuden syynä väsymys, kyllästyminen, laiskuus, ehkä nurkan takana koputteleva flunssa, suuttumus, ärtyisyys, suru...
Tunteet ovat ihana asia ja onneksi ne vaihtuvat joskus todella tiuhaan. Jopa sekunneissa. Evan mukaan rakastelu ei kannata, jos todellakaan et sitä halua. MUTTA hän sanoo, ettei myöskään kanttata luopua rakastelusta vain siksi, että tuntee itsensä haluttomaksi, epäseksikkääksi tai sulkeutuneeksi. Eva kehottaa etsimään itsestä herkeämättä rakkautta. Se on usein piilossa velvollisuuksien takana, väärinkäsitysten alla ja väsymyksen välissä. Kun malttaa kommunikoida, nähdä rakastavin silmin ja tuntea hyviä asioita, huomaa, että haluaakin rakastella siitä huolimatta, ettei hetkeä aikaisemmin siltä vielä tuntunutkaan. Kun tämän rakkauden osaa etsiä, voi rakastella joka päivä! Sanner kuvaa asiaa loistavalla metoforalla: ”jos asuisit maalla talossa, jossa ei ole juoksevaa vettä sisällä, vain järvi vieressä, niin piipahtaisit aamu-uinnilla, vaikka taivaalta tihuuttaisi vettä. Ajattele rakastettusi olevan kuin se järvi. Käy kastautumassa rakkaudessanne joka päivä säästä riippumatta”.
Ihan sama, kuin treenissä! Treenataan säällä, kuin säällä. Kun on päättänyt, että haluaa tehdä itselleen hyvää ja lähteä treeniin, oli sää, tunne tai olo mikä tahansa, niin se kyllä onnistuu. Ja mitä siitä seuraa? Iloisempi, kiitollisempi ja halukkaampi minä!
Ja tämän kaiken edellä kirjoitetun voi lukea myös niin, että vaihtaa seksin tilalle sanan liikunta. Ihan samat vaikutukset ja samat totuudet. Pointti oli, että kannattaa harrastaa joka päivä!
Nyt pulahtamaan, kunnolla kastautumaan siihen järveen! Avantoon.

Ihanaa, liikunnallista ja halukasta vuotta 2012!