maanantai 18. helmikuuta 2013

ELÄMÄNTAPA UUSIKSI JA REMONTTI PYSTYYN

Joka paikassa kuulee, että elämäntapamuutos lähtee itsestä. "Muuta et voi muuttaa, kuin itseäsi". "Sinä itse voit mahdollistaa muutoksen"...jne.

"Joo...niin se kyllä on, mutta millonkahan minuun iskis se OMA INNOSTUS!?"

Iloinen asia on se, ettei sitä omaa innostusta tarvitse odottaa yhtään. Se voi kyllä kyykkiä nerokkaasti  jonkin kaukaisen nurkan tai kiven takana piilossa...Mutta. Käännetään leikki heti sen kanssa toisinpäin. Ei toimettomana toivota ja odoteta, että innostus hyppää reppuselkään piilostaan, vaan mennään ja paljastetaan tuo otus oitis.

 (Naimisiin meno innostaa aina!!!Nämät osaavat sen vauhdikkaasti!!! )

Innostus on pieni, tavallinen kaveri. Mystisestä katujen sankarin leimastaan huolimatta. Se liiskautuu kyllä arkeen, kuin lattialle pudonnut mustikka sukkaan HYVINKIN PIENIN KONSTEIN..jopa melkein VAHINGOSSA.

Painonpudotus, kehonkoostumuksen muuttaminen, muodon ja jaksamisen tuominen kroppaan. Ajattelen näiden asioiden olevan luokkiin jaettava pään prosessi. Toki luokkia voi olla vaikka miten paljon..ja niistä haarautuu sitten lisää luokkia tai alisteisia ja rinnasteisia asioita. Mutta muutoksen tuominen arkeen pysyvästi voi kulkea mm. tällaista reittiä:

  1. Alkuinnostus/ sysäys/ motivaatio
  2. Pakko/vastuu/ lupaus
  3. Joitakin selvästi havaittuja hyviä asioita, joita elämänmuutos on tuonut(ulkonäkö, jaksaminen, mielenvirkeys, voima, keveys)
  4. Tapa, joka tuo jatkuvasti arkeen jotain hyvää ja uusia oivalluksia
     (Mantelileipään kuitulisäystä!!! )

Elämäntapamuutos on aina jonkin asteinen kriisi. Vanhaa ja opittua muutetaan ja palikoita liikahtelee. Totutun elämän mannerlaatat törmäilevät ja aiheuttavat ehkä isojakin poimuvuoristoja ihmissuhteisiin, aikatauluihin ja arkeen ylipäätään. Pää ja kroppa voi välillä äkkäillä terhakastikin moista alppimuodostumaa vastaan. Neloskohtaan ei siis ole helppo päästä. Se vaatii nuo askelet ykkösestä lähtien..ehkä useaan kertaan. Vuosien saatossa voi tulla tutuksi monet alkuinnostukset ja aloitukset.

Mutta niitä kompasteluja tarvitaan. Se alkuinnostus voi iskeä hyvin pienestä. Mahtava kipinä syttyä. Ja muutoksessaan voi päästä vaikka kolmosvaiheeseen asti. Mutta sitten voikin tulla jokin juttu, joka suistaa meidät raiteilta. Paluu vanhaan on turvallinen ja ehkä ainut tie. Muutos on kokeiltu, muttei vielä lukittu.

Ykköskohta on helppo. Kakkoskohta on vaativin. Siinä täytyy jotenkin roikkua. Uutuuden viehätys on laantunut, eikä vielä näkyviä tai tuntuvia muutoksiakaan oikein ole. Joutuu vaan LUOTTAMAAN, että tämä on hyvä asia. Usein tähän kakkoskohtaan moni muutos tyssää. Siksi ryhmän semppi ja ideat & oivallukset ovat monelle se tuki ja turva. Myös ryhmälle LUPAAMINEN on yksi motivointikeino. Itselle lupaaminen on tärkein, mutta monesti ryhmälle lupaaminen on loistava tuki. Kakkoskohta on se kohta, missä uskon monen luovuttavan..esim. painon pudotuksessa. Paino junnaa paikallaan.Olokaan ei vielä välttämättä kerro, että HUIKEETA ON!!!!!! Mutta tässä kohdassa..sopivasti semppiä, sopivia kannusteita ja sopivia lupauksia. Niiden avulla kun räpiköi sitkeästi uuden sillan keskellä, horjumatta.  Sitä pääsee yli vanhojen tapojen. Ja silta vie kohti uutta elämäntapaa. Sitten se on yhtä riemuvoittoa!!!!!!

Silti...kakkoseen voi tyssätä. Tai kolmoseen. Ja paluu vanhaan on edessä.

Mutta taas. Tulee päivä, kun innostus syttyy. Jossain vaiheessa. Tai se on haettu esiin. (niistä keinoista joitakin ideoita myöhemmin tässä tekstissä) Tällä kertaa päästään ehkä kakkosvaiheeseen. Sitten tulee jokin odottamaton stoppi, eikä tuttuudesta huolimatta päästä eteenpäin. Paluu vanhaan on taas parempi ratkaisu.

 (Fibrex, proteiini,pellavansiemenleipä ATERIA:
  • 1 muna
  • 3 rkl. juustoraastetta
  • 2 rkl. mantelijauhetta
  •  fibrexiä
  •  pellavansiemenrouhetta
  • Paistetaan pannulla leiväksi. Huikea makuelämys ja taatusti ravinteikas, kuitupitoinen ja tanakka!!!!)
Näitä alkuja voi tulla elämän aikana useita. Mutta jossain vaiheessa koko vaiheketju meneekin loppuun saakka!!! Se solahtaa elämään opittuna. Ehkä niiden aiempien kompastumisten terhakoittamana. Yritysten opettamana. Se pujahtaa elämään ihanasti ja jopa helposti, koska vaiheet ovat olleet juuri oikean mittaisia, oikealla motivaatiolla kuorrutettuja, sopivia, rauhallisia, oman oloisia, innostavia, riehakkaita, kiinnostavia. Muutos sujuu kuin leikki ja tuntuu helpolle, iloiselle ja toiveet täyttävälle. 

Mutta alkuinnostuksesta ja halusta muutokseen kaikki lähtee. Ei siis odotella innostuksen esiinmarssia, vaan kaivetaan se metkustelija esiin.

MITEN!?

Teoilla. Jokin pikkuinen teko hyvään suuntaan voi tuoda innostuksen esiin täydessä mitassaan, salaman nopeasti. Jokin pikkuinen teko tai monta pientä tekoa. Mutta helposti se sieltä esiin putkahtaa TEKEMÄLLÄ jotain pientä itselle. Omille arvoille oikeutta tekeviä TEKOJA.

Jos arvoihin kuuluu ulkoi-ilma. Tykkäät että se on terveellistä ja siellä tulisi päivittäin hengailla. Niin sitä kohti sitten arjessa käytännön teoin. Omien arvojen noudattaminen tuo hyvää oloa, poistaa stressiä ja vahvistaa & innostaa. 

Tehdään työpaikan oven ULKOPUOLELLA pari venytysliikettä ja hengitetään syvään ja rauhallisesti. Jätetään Emmerdalen alku katsomatta, ponnahdetaan pihalle, kävellään 5 min. tuohon suuntaan ja 5 min. takaisin ja istahdetaan vasta sitten television ääreen. Vielä päästään juoneen kiinni ja selviää, mitä Dinglen perheelle tänään kuuluu. Ja ollaan jo haukattu  happeakin, kun kerran se on tärkeää ja arvokasta itsellemme.

Jos arvoihin kuuluu lenkkeily. Jätetään facebookissa notkuminen 10 min. vähemmälle ja taaperretaan ulos lenkkarit jalassa. hölkätään hetki tuonne ja samanmoinen takaisin. Pikku lenkki on äkkiä heitetty. Iso teko pään ilmanvaihdolle ja kehon happirikkaudelle!!!!!

Jos arvoihin kuuluu kotona leipominen. "Ai ARVOIHIN??!??! " Niin, jos arvostetaan lisäaineetonta, kotona lämmöllä tehtyä enemmän, kuin kaupan teollista ja E-kooditettua, NIIN LEIVOTAAN KOTONA. Ruisleivän teko on pitkä prosessi..ja pullataikinakin vaatii kohotuksineen ja vaivaamisineen vaivaa....Mutta jos arvoihin kuuluu leipominen, niin aloitetaan vaikka  SIEMENLEIVÄN LEIPOMISELLA!!!Tai muffinsien!!!! Ei vie kuin hetken, mutta tulos on loistava. Arvot täyttävä!!!  Molemmissa sotketaan aineet yhteen, tyrkätään uuniin ja:" S'il vous plaît!"
 (Kukkakaali-parsakaali muusi)
Jos arvoihin kuuluu se, ettei TV-ruudun ääressä ole hyvä norkoilla pitkään. Suljetaan TV. Otetaan kirja käteen, pelataan lautapeliä lasten kanssa, kirjoitetaan runoja tai kirje, istutaan kuistille ja kuulostellaan lintujen laulua, kolataan piha, tyhjennetään räystäät lehdistä, juodaan kupponen kahvia.


 Oho!!! Elämä MUUTTUU. Minä muutun. Teen valintoja omien arvojen mukaan ja olo alkaa maistua herkulle. INNOSTUS on kaivettu esiin piilostaan. Pienillä teoilla.
Pieniä tekoja jatkuvasti, niin voimat kasvaa vaikka minkälaisiin tekoihin. Kun toteuttaa omia arvojaan arjessa, pystyy MIHIN VAAN HALUAA!


 KUKKAPARSAKAALIMUUSSI
  • Kukkakaalit & parsakaalit keitetään vedessä
  • Vesi kaadetaan pois(osa talteen)
  • Soseeksi sauvasekoittimella.Keitinvettä notkistamaan sopivasti joukkoon
  • Mausta suolalla ja voinokareella

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti