maanantai 11. helmikuuta 2013

Köyhät tavat rakentaviksi

2. toukokuu 2012


On tiettyjä ihmisiä, joita tulee ihailtua paljon ja antaumuksella. Ihanteita meillä on jokaisella ja itselleni tärkeimmät ihanteet löytyvät lähipiiristä. Minä ihailen innokasta ahkeruutta, pyyteetöntä ystävällisyyttä ja huomioon ottamista, luottamuksellisuutta, rehellisyyttä, valoisuutta, iloisuutta, rakastettavuutta ja urheilullisuutta. Noihin kaikkiin mainitsemiini piirteisiin yhdistän heti tutun ihmisen. Tutut kasvot. Joihinkin piirteisiin useatkin kasvot.

Miksi sitten jotkut piirteet, tyyli ja olemus, toimintatavat ja teot, puhe, sanat ja katse, oleminen saavat aikaan ihastusta? Koska ne motivoivat myös itseä ja saavat jotenkin tuntemaan, että ”tuosta ihaillusta ihmisestä säteilee ja hehkuu osa sitä miellyttävää olemusta myös itselle”. Kuten tohtori Kiminkinen sanoo: ”On olemassa sytyttäjiä ja sammuttajia. Kannattaa pysytellä sytyttäjien vaikutuspiirissä.”
Jos saa aamulla vastaansa ensimmäisenä ilahtuneet, ystävälliset kasvot ja tyytyväisen ilmeen, liimautuu se väkisin itsellekin. Tulee ilahtunut ja tyytyväinen lähtö päivään! Jos kanssaihminen tarttuu toimeen ja työhön, harrastuksiin ja arkiaskareisiin tepevänä ja innoissaan, sitä ei voi kuin ihailla. Toisen innostuksesta itsekin voi tavoittaa saman olon. Haluaa tehdä itsekin ahkerana ja iloisena. Saa aikaan.

Urheilullisuus on moniulotteinen asia. Siihen liittyy paljon kohtia joita voi ihailla. Urheilullinen elämäntapa: ruokavalinnat, treenaaminen, lepo, palauttavat toimenpiteet, vapaa-ajanviettotavat, kropan malli ja toiminnallisuus, ystäväpiiri, mahdolliset kilpailut, penkkiurheilu, kiinnostuksenkohteet, etuoikeudet ja luopumisetkin. Valinnat.
Kun katsoo kentällä huhkivia, kovakuntoisia ihmisiä ja keskustelee ruokavalinnoista sulavasti liikkuvien ja toimivien, hyvään lihas- ja kestävyyskuntoon päässeiden kanssa, saa valtavasti intoa ja tsemppiä omiin suorituksiin ja ateriointiin.
Kun näkee, miten hyvät ja ravinteikkaat ruokavalinnat ja kova treeni ovat muokanneet kaverin kroppaa positiiviseen, urheilulliseen suuntaan. Se innostaa.
Kun kuulee, miten kuoma pitää huolen riittävästä unen määrästä, palautumisesta ja tiukasta treenistä. Välttelee kehoa kuluttavia vapaa-ajanviettotapoja ja valitsee asioita hyvinvoinnin puolesta. Se saa motivaation nousemaan..siitä toisen toiminnasta ja positiivisesta otteesta säteilee vähän itsellekin.

Mitkä ne asiat sitten ovat, mitä urheilullinen elämäntapa on? Milläkeinoin urheilullisuus näkyy ja tuottaa tulosta? Puhe ja ajattelu auttaa jo pitkälle. Mutta todellisuudessa TEOISTA syntyy se näkyvä muutos urheilullisuuden suuntaan.

Kroppa muokkauttuu, mieli on virkeä ja iloinen, keho on levännyt ja jaksavainen, palautunut, mutta voimissaan. Uusia ideoita ja ajatuksia syntyy asioiden kehittämiseksi , unelmoimiseksi ja toteutettavaksi ja läheisten kanssa vietetty aika on virkistävää ja jaksavaista, eikä uuvahtanutta ja raskasta sohvalla nyökkimistä.
Palaillaan taas kerran niihin perusasioihin, mistä sitä virtaa saa ja mistä sen potkun siihen urheilulliseen elämäntapaan voi napata.
 
Riittävä uni: Alkuillan uni on terveellistä: aikuisenkin hermosto tarvitsee lepoa ja alkuillan uni antaa siihen mahtavat edellytykset. Alkuyöstä nukutaan yleensä syvää unta. Uni virkistää, eheyttää, korjaa ja rakentaan. Riittävä uni auttaa kehoa ja aivoja uusiutumaan.
Muistitoiminnot ja uuden ideoiminen, unelmoiminen ja toteuttaminen onnistuvat ihmiseltä, joka on saanut tervettä (esim. alkoholi heikentää unenlaatua erittäin vahvasti, ”sairastuttaa unta”) unta riittävästi. Hyvää, tervettä ja riittävää unta kannattaa varjella. Unta kannattaa arvostaa. Hyvin nukkuneen ihmisen vireystila on korkea ja ajattelukyky terävää
.Kaisa Jaakkolan Hormoonidietti kirjassa on mielenkiintoinen ote uneen. Kirjassa Jaakkola mainitsee, että toki treeniohjelman ja ruokavalion korjaaminen on mielenkiintoisempaa ja ”trendikkäämpää”, kuin tylsä unen priorisointi, mutta esim. reisirasvojen ja takamuksen muhkeuden pienentäminen onnistuu vasta, kun on järjestänyt itselleen unta riittävästi.
Kasvuhormoni auttaa rasvanpoltossa ja huono uni vähentää kasvuhormonin tuotantoa. Jaakkola mainitsee myös, että liian vähäinen ja heikkolaatuinen uni aiheuttaa insuliinistressiä , jolloin solut eivät kykene hyödyntämään hiilihydraatteja. Vähäinen ja laadullisesti huono uni lisää myös kortisolin eritystä. Liiallinen kortisoli purkaa lihasmassaa herkemmin energiaksi, jolloin loukkaantumisriski ja ylirasitustilat kasvavat, palautuminen hidastuu...ja NAPALÄSKI LISÄÄNTYY!
Huonolaatuinen uni altistaa myös masennukseen, diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja sepelvaltimotautiin.

Vesi: Kirkastaa ihoa, parantaa aineenvaihduntaa, edistää suolentoimintaa, osallistuu solujen muodostukseen, kuljettaa kuona-aineita soluista, kuljettaa ravintoaineita soluihin, osallistuu kehon lämpötilan säätelyyn, osallistuu elimistön natrium-kalium- sekä happo-emästasapainon säätelyyn ; eli ”puhdistaa ja elvyttää” kehoa. Neutraloi. Vesi virkistää ja uudistaa !!!!!

 
Ravinteikasta, optimaalista, herkullista, sopivasti: Kun syö runsaasti sokeria ja vaaleita viljoja sisältäviä tuotteita, syntyy ikäviä vaikutuksia: väsymystä, turvotusta, iho-ongelmia, hampaiden reikiintymistä, sokeririippuvuutta, elimistön happamoitumista, insuliinin kohoamisen seurauksena ylivilkkautta, hermostuneisuutta, stressaantuneisuutta. Joka hetki kehossa soluja kuolee ja syntyy. Se mitä syömme vaikuttaa uusiin soluihin ja niiden laatuun.
Voimme itse vaikuttaa siihen, miten kehomme voi ja miten joka ateria edesauttaa kehon hyvinvointia. Voimme valita ruokia, joiden syömisestä tulee hyvä olo ja hyvä mieli. Joiden syöminen nostaa vireystilaa ja pitää energiatason hyvänä. Voimme ottaa itse vastuun omasta kehosta ja omasta ruokailustamme!! Ravinteikkaan ruoan valitseminen on urheilullista. Se on kehon ja mielen hellimistä ja urheilullisen kropan muokkaamista. Ravinteikkaan valitseminen ja valmistaminen on nopeaa. Paista jauhelihaa, kaalia, sipulia ja valkosipulia pannulla. Ripottele joukkoon juustoraastetta ja päälle aurajuustoa.( Aikaa kului n.8min.NOPEAA PIKARUOKAA)
Vaihda köyhät tavat rakentaviksi: On innostavaa katsoa, kun joku jaksaa ja jaksaa. Pystyy, kykenee ja voi. Voisinko minä itsekin? Kyllä! Kun valitsee urheilullisen elämäntavan. Moni treenaa ja syö hyvin arkena, mutta vaihtaa viikonloppuna ”vapaalle” . Tämä vapaa sisältää ehkä kehoa kohtuuttomasti rasittavia ruokia ja juomia. Ne eivät kuulu urheilulliseen elämäntapaan. Ne heikentävät jo saavutettuja tuloksia ja rasittavat kehoa muutoinkin. Em. asiat kulkevat takapakkia ja ”arkena aloitetaan taas alusta”..jolloin kehittymistä ei tapahdu, vaan junnaillaan aina paikallan. Kun jättää olut- tai viinipainotteisen viikonlopun pois ja vaihtaa tilalle hyvät unet, ravinteikkaan ruoan ja raakasti treeniä, seurustelua ja harrastuksia, on tuloksena yleensä hyvä mieli, treenattu ja kehittynyt kroppa ja tulostaso. Ryyppääminen ja krapulapäivät kuluttavat hirveän paljon aikaa, kehoa, mieltä ja monella myös sosiaalisia suhteita. Jos se tuntuu tärkeältä, niin sitä voi tehdä. Mutta jos kaipaa muutosta ja tuloksia, voi yksi hyvä askel olla se, että vaihtaa myös viikonlopun viettotapaa urheilulliseksi.
Treenaa kovaa, paljon ja halulla: Kun treenataan säännöllisesti ja haastetaan keho tekemään kovaa ja usein, se kehittyy. Riittävä lepo ja riittävä ravinto on avainasemassa, mutta puhumalla lihaksiin ei tule forttea, eikä ajatuksen voimalla nostella rautaa. Jos tahtoo saada lisää lihasvoimaa ja -massaa, vahvemmat keuhkot ja sydämen, niin sen eteen on tehtävä töitä päivittäin. On treenattava hikeen ja hengästymiseen asti. On treenattava niin, että lihaksia polttaa, puuduttaa ja vapisuttaa. Toki myös palauttavia treenejä on oltava joukossa, mutta kehittymiseen tarvitaan säännöllistä , rasittavaa liikuntaa mieleisen lajin parissa. Kuten tässä Johanna ja Annastiina:

 

Perusasioista on hyvä lähteä liikkeelle aina silloin, kun kaipaa jotain lisäpotkua, mutta ei jaksa lähteä hifistelemään. Monta perusasiaa on ehkä muuttunut jo tottumukseksi ja tavaksi joten lisätieto, uudet kujeet ja motivointitavat houkuttavat.
Silloin ravinto- ja liikuntakirjallisuus, uudet treenikuviot, uudet liikuntalajit, alan lehdet ja videopätkätä kannattaa selata läpi. Motivaatiota kannattaa pitää yllä. Ruokkia ja houkutella, kasvattaa ja kannustaa. Penkkiurheilu, varsinkin liveseurannassa on yksi motivoinnin helmiä.
 
Hakalanmäen Ryhti järjestää 12. toukokuuta Hyvinkään Martinhallilla Kahvakuulailun Biathlonin SM-kilpailut.(http://www.facebook.com/events/365437656810244/ )(http://ryhti.wordpress.com/biatlon-sm-12-5-2012-infosivu/)Siinä motivaattoria kerrakseen! Sekä penkkiurheilijoille, että kilpailijoille!!!! Siellä nähdään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti