maanantai 11. helmikuuta 2013

Urheilullinen

20. tammikuu 2013


Urheilullinen.  Tuolla sanalla on heti positiivinen ja hyvälle virittynyt kaiku. Energinen, iloinen, virkeä ja motivoitunut. Hyvinvoiva, jaksavainen ja innostunut. Elämälle utelias. Terve.


Pornovartalot-ryhmässä on kuukaudessa tehty hienoja valintoja ja ne ovat tuoneet loistavaa tulosta. Valokuvissa ja livenä on nähtävissä ihanan urheilullista ulkomuotoa. Se motivoi ja innostaa. Saa jokaisen jatkamaan iloisena ja onnistumisen tunteiden vallassa. Ulkomuodon lisäksi hyvä ruokarytmi, oikeat valinnat ja hutuista irrottautuminen ovat tuoneet mahtavia tunteita. Siitä, miten keho voi hyvin. Miten virittynyt ja energinen olo on. Miten ravinteikkailla valinnoilla voidaan tehdä keholle ja mielelle todella hyvää.


Lisäksi urheilullisuus tuntuu istuvina vaatteina päällä, tuulettuneena ja raikkaana pääkopan sisältönä sekä jaksamisena fyysisesti, psyykkisesti ja emotionaalisesti. Tuntuu hyvälle, kun sokeripöhö ei väsytä ja turvota. Iloiset ja onnelliset tunteet ovat isossa roolissa. Ne tuntuvat helpommin ja paremmin.  Kun heikkoarvoiset ateriat eivät heiluttele verensokeria ja insuliinia myräkän lailla, olo on reipas ja iloa helposti näkevä. Moni väsymyksen, uupumuksen, alhaisen energiatason ja jopa sairauden tunne on korjattavissa hyvällä ruokailulla, sopivalla liikunnalla ja hyvällä unella.

Päivittäin ryhmässä tulee vastaan iloisia huomioita, kommentteja, oivalluksia ja ajatuksia ryhmäläisten välillä. Myös kropan muutosten näkeminen innostaa valtavasti. Ryhmässä jaetaan reseptejä, ideoita, niksejä, kokemuksia ja hyviksi havaittuja keinoja. Huikeita tunteita, mitä jokin onnistuminen on tuonut. Pohdintoja ja mietteitä. Suhtautumista ruokaan aiemmin ja nyt. Suhtautumista herkkuihin.  Joitakin ajattelin jakaa tähän, jotta ne innostaisivat ja motivoisivat myös niitä, jotka eivät kuulu ryhmään.


Ryhmässä käy hehkutus ja ilo siitä, miten helppoa sokerista olikaan luopua, kun tähän ryhtyi. Miten se ei olekaan ollut taistelujen taistelua ja jatkuvaa riutumista, vaan pikemminkin helppoa ja mukavaa. Motivoivaa. "Yllättävän helppoa." Tietysti keinot ovat olleet moninaiset ja niitä tulee jatkuvasti ryhmässä  lisää. Joku heittää ryhmäläisten iloksi tuorekurkusta kehitellyn kivan naposteluherkkureseptin. Toinen muistuttaa hyvästä ja nopeasta eväästä, jos ateriaväli meinaa venyä ja herkut houkuttaa....Paljon, paljon ideoita ja innostusta.  Yhtäkaikki jokainen on sitä mieltä, että kun päättää, niin ei se sokerista luopuminen olekaan mikään ihmeiden ihme, vaan helppo ja iloinen päätös, joka tuo kehon ja mielen kautta niin paljon hyviä vaikutuksia, että sokeria olisi vaikea enää vanhaan tahtiin lisäillä ruokavalioon.

Toinen hieno asia on ateriarytmi ja siihen suhtautuminen sekä sen vaikutukset. Monelle on tullut kuukaudessa tasaisesta ja tiiviistä ateriarytmistä helppo tapa, joka tuntuu kehossa hyvälle. Jaksaminen ja energia pysyvät tasaisena koko päivän, eikä  perinteistä "päiväkahviväsymystä" tai sokeripöhöistä turvotusta tunnu. Kun syö tarkasti 2-4 tunnin välein ja pitää huolen ravinteikkaista valinnoista, niin verensokeri ei pääse heilahtelemaan ja olo on tasaisen energinen koko päivän. Keskittymiskyky säilyy ja jaksamista riittää. Nälkä on monelle kiusallinen ja ärsyttävä asia. Suututtaa, hermostuttaa, pinna on kireällä, oikututtaa, harmittaa...Ryhmässä ei ole nälkää tarvinnut valittaa. Ilo hyvästä olosta ja nälättömyydestä on ollut suuri. Ravinteikkaat valinnat ja tasainen ateriarytmi vaikuttaa monella tavalla positiivisesti kroppaan ja päähän. Kuukaudessa hyviin valintoihin jää kyllä mukavasti koukkuun positiivisten vaikutusten vuoksi.


Hyvät ateriavalinnat, ruoka-aineet ja ateriakokonaisuudet. Eväät. Ryhmässä jokainen osaa jo itsestään selvästi, enempiä pohdiskelematta valmistautua työpäivään, juhliin, vapaa-päivään, reissuihin...Kun valitsee hyviä ruoka-aineita, onnistuu rasvakudoksen vähentäminen ja treeneissä jaksaminen jouhevasti ja voimakkaasti. Arki ja juhla rullaa näppärästi.

Yksi tärkeä ryhmässä esiin tullut asia on RUOKAILUN JA RUOAN ARVOSTUS. Miten aiemmin saattoi epähuomiossa, tekemisen puutteessa ja ruoan valmistuksen sivussa napata suuhunsa sitä ja tätä. Täysin huomioimatta koko asiaa. Mutta miten nyt jokaiseen suuhunsa pistämään asiaan suhtautuu ilolla ja keskittyneesti. Miten joka ateriahetki tuntuu tärkeältä sekä sen vuoksi, että se tekee keholle hyvää, että myös sen vuoksi, että se maistuu hyvälle. Enää ei tule napattua ohimennen lapsen karkkipussista salmiakkia. Sen vuoksi, että se pussi on siinä ja minä nyt vaan otan tuon...oikeastaan edes enempää maistelematta..kunhan heitän sen suuhuni, kun siinä kerran pussi pöydällä retkottaa. Välinpitämätöntä ja arvostamatonta. Itseä sekä ruokaa kohtaan.

 Nyt tulee seurattua oloa ja kelloa. Karkkipussi tai kahvipöydän herkut eivät vaikuta millään lailla enää omiin valintoihin. Ei myöskään sämpylä, joka sattuu olemaan lautasella. Senhän saattoi aiemmin sipaista juuston kanssa iltateen kaveriksi ihan vaan siksi, ettei se jää kuivamaan pöydälle. Eikä tullut mietittyä juurikaan, että tarvitsenko sitä, onko minulla nälkä tai edes, että mille se oikeastaan maistuu. Mutta nyt. Olo on rauhallinen ja tarkka. Tulee kuunneltua kehoa paljon herkemmin ja tarkemmin. Paremmin.  Ei epähuomiossa pöydältä napattuja palasia, vaan ajatuksen kanssa syöty ateria tai suunniteltu välipala oikeaan aikaan, kehon ja pään hyväksi. Tottakai mielitekoja tulee. Mutta niihin osaa suhtautua eri tavalla. Kuulostellen ja miettien, että onko minulla nyt oikeasti ruoka-aika ja nälkä vai onko minulla esim. tekemisen puute, stressiä, kiirettä, iloa, surua, johon ensireaktio onkin RUOKA! tai herkut. Ehkä moni pudistelee päätään, että "Ei todellakaan ole nuin. Ei minulla ainakaan tule tuommosta napostelua tai "vahinkosyömistä." Hyvä niin. Yllättävän monella kuitenkin sitäkin esiintyy. Syömistä ohimennen, vahingossa ja muuten vaan.

Sekin on huomattu, että todella moniin asioihin elämässä liittyy ruoka. Juhliin, vapaa-ajan viettoon,matkusteluun,  ystävien tapaamisiin, rentoutumiseen, elokuvien- pelien, teatterin-, konserttien ym. katsomiseen. Jos ei joka paikassa syödä katsomossa, niin vähintään väliajalla popsitaan naposteltavaa, ateria tai leivoskahvit. Mutta vaikka ruoka liittyy hyvin moneen asiaan, niin vielä ei ole tullut vastaan ylitsepääsemättömän vaikeita tilanteita. Ratkaistavia ongelmia, joista on sittemmin muodostunut voittajatunteisia onnelmia!!!

Monia iloisia ja innostavia asioita nousee pintaan hyvän ja terveellisen elämän & ruokailun puolesta.  Urheilullisuuden. Jos haluat välttää vaaleita jauhoja ja liiallista hiilihydraattikuromaa elimistössä, mutta syödä hyvin ja siten, että keholla on rakennusaineita lihaksille ja koko elimistön hyvälle toiminnalle,  niin tässä tulee vielä ihana leipäohje. Tähän minut innosti ryhmässä esiin tullut resepti, jota soveltelin tänään lisäilemällä joukkoon omia lemppariainesosia.


Leipäset uunissa:
(tämä on nyt iso annos, koska vahingossa laitoin mantelijauhetta tuplat..niin lisäilin sitten muitakin ainesosia)

  • 10 kananmuna
  • 4 dl. mantelijauhetta
  • 4-6 dl. erilaisia siemeniä ja pähkinöitä
  • juustoraastetta
  • raejuustoa
  • keitettyä parsakaalia
  • suolaa
  • valkosipulimurskaa


Sekoitetaan aineet astiassa ja levitetään pellille. Paistetaan 150-175*C niin kauan, että pinta saa kullanruskean sävyn. Päälle paprikaa, kurkkua, tomaattia, kalkkunaleikettä ja mitä nyt mieleen juolahtaa. Miellyttävän kevyt, mutta selkeästi stoppaa nälkää. Ei jauho-sokeriturvotusta


Paljon proteiinia ja hyviä rasvoja. Herkkujen herkku! ELI URHEILULLINEN VALINTA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti