Miten innostus saadaan pysymään yllä? Tapa, tottumus, arki...siitä se vaan lähtee. Hengittäminen on ihanaa. Raikas syyssää ja sopiva tuuli pistää väkisin vetämään happea vähän syvempään ja nauttimaan siitä, miten veri hapettuu kehossa ja saa aikaan ihanan tunteen. Mutta tunnkaisinakin aamuina hengitys sujuu....
Sama juttu liikkuvan elämän ja ravinteikkaiden ruokailutottumusten kanssa. Kun niistä on rakennettu alkuinostuksen virittämänä tapa, niin ne sujuvat myös tunkkaisina päivinä. Mutta voihan sitä innostusta viritellä vaikka millaisilla keinoilla.
Ensinnäkin se tapa jo virittää..kun huomaa, että kyllä..minä vaan lähden sille 15 min. aamulenkille, vaikka tuntuu vähän tönköltä ja tunkkaiselta. Minä vaan valitsen aamupalaksi maitorahkaa ja ananasta, vaikka kaveri syö jauhelihapasteijan ja maitokaakaota...Ne tavaksi tulleet hyvä valinnat vaan virittävät, innostavat ja saavat aikaan voittajan olon!
Tavan lisäksi voi syöttää itselleen vaikka millaisia motivointikeinoja, jotka tuovat päivään hyvää buustia. Tässä joitakin omia semppikeinoja:

1. Kuntoilulehdet. Suomessa saa ostettua ja tilattua vaikka millaisia motivoivia ja pikku vinkkejä pursuavia kuntoiluun ja terveyteen liittyviä aikakauslehtiä. Jos sallii itselleen lukuhetken ruokapöydässä, niin on hienoa lukea jokin piristävä ja innostava kuntoilu- tai ruokailujuttu ravinteikasta ruokaa popsien...jos taas lukee hesburgerin tai kotipizzan mainoslehdykkää, niin vaikutus voi olla toinen..
2.Ihanat kuvat. Kuntoilulehdistä, treenivaatekatalogeista, julisteista ja liikuntamainoksista saa semppiä ja motiivia pysyä valitsemallaan ravinteikkaalla ja kehoa vahvistavalla tiellä. Itseäni motivoi myös vauhdikkaat zumba-videot. Jo musiikki innostaa, saatika ne toimivat, ruoskamaisen sulavat vartalot, jotka keikkuvat iloisesti musiikin tahtiin.
3.Tauko! Jos jokin mieliteko valtaa...johtuu se itselläni usein "tylsistymisestä" tai väsymyksestä...olen ehkä istunut liian pitkään työnääressä ja etsinyt kuumeisesti, jopa turhautuneena sopivaa biittiä....ja sitten se iskee:mieliteko. Mutta koska tiedän, että nyt ei ole oikeasti verensokeri alhaalla, eikä keho tarvitse mitään ravinteita, niin tartun omaan "tupakkataukoon", eli hypähdän tuolilta ja painelen pihalle, portaille astikin riittää!!  5 min. syvähengittelyä ulkona ja mieliteko on väistynyt, tilalle tullut uusia ajatuksia tai vähintäänkin pää on taas valmis ottamaan niitä uusia ajatuksia vastaan.
4.Keskeytys. Joskus annoskoot eivät pysy hallinnassa. Suu maistaa herkullista makua, mutta maha ei enää kyllä vetäisi. On vaikea sanoa suulle ei, vaikka maha sitä jo huutaisikin. Tähän toimii sama juttu, kuin tuohon tylsyyteenkin. KESKEYTYS. Keskeytän oman "pakkomielteisen" toimintani. En jää jumiin siihen mielitekoon, vaan painelen hetkeksi pihalle hengittämään..en jää myöskään kiinni siihen herkulliseen makuun, vaan nousen pöydästä ja käyn pesemässä kasvot, kädet tai korjaamassa astiat tiskipöydältä, pyyhkimässä työpöydän tms. Jokin hetkellinen keskeytys!! Pienikin tauko antaa aivoille ja suulle hetken tauon ja kerkeän huomata onko minulla oikeasti vielä nälkä vai joko tämä riittää.

Itselläni on myös joitakin tuotteita, joista saan tsemppiä ja intoa pysyä kehoa hellivässä ruokavaliossa ja liikkumista rakastavassa elämäntavassa. Näiden tuotteiden käytöstä olen tehnyt päivittäisen tavan, enkä koskaan jätä näitä käyttämättä. Muista: 40 päivää itsensä käskemistä ja niin sitä vaan on tullut tapa muokattua!

1. Molkosan  maitoheravalmiste. www.vogel.fi/molkosan/uusi-molkosan.php  Maistuu(ei empiiristä kokemusta lehmänlannan mausta) ja haisee lehmän p****lle, mutta on  maitoheraa ja sisältää siis runsaasti vatsaa helliviä maitohappobakteereja. Luotan tähän tuotteeseen syvällä tunteella! Tieteellistäkin näyttöä maithappobakteerien suojaavalle vaikutukselle on vaikka kuinka, joten pelkän tunteen varassa tässä ei elellä. Myös empiirinen omakohtainen kokemus tukee molkosanin käyttöä. Pari ruokalusikallista lasilliseen raikasta vettä, niin avot!!! Tuntuu puhtaalle ja raikkaalle, terveelle ja virkeälle.
Molkosan rauhoittaa ja hoitaa vatsaa , tehostaa ravintoaineiden imeytymistä, ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa. Se auttaa terveen bakteerikannan muodostumista suolessa. Itse käytän molkosania myös ulkoisesti. Ihon puhdistukseen, haavojen hoitoon...vähän kuin "desinfiointiin"...ihan parasta molkosan on silloin, kun finni uhkaa kuumottaen leuassa....sipaisu molkosanilla pari kertaa päivässä ja kas...finni päätti jättää tulematta! Terveellinen, puhdistava, hoikistava ja ihoa kirkastava tuote!

2.Vesi. Kun muistaa juoda riittävästi, niin olo on puhdas, kevyt ja raikas. Jos ei muista juoda vettä riittävästi voi usein tulkita kuivumisen ja janon tunteen näläksi!! Juu...ja sitten sitä tulee popsittua jotain pientä huttua "ihan turhaan".. Syötyä, vaikka on jano. Olkoon työ fyysistä tai paikallaan pysyvää, niin ihminen hikoilee ainakin pienesti ja käy myös vessassa poistamassa nesteitä. Yöllä moni hikoilee tietämättäänkin ja usein aamulla tulisikin tankata maltilliseen tahtiin vettä aika paljon, jotta keho saisi riittävästi nestettä kuivaan tilaansa!

3.Proteiinilisät jauheina. Työssäni treenaan kovia harjoituksia 2-5h./päivä. Lihakset työskentelevät välillä äärirajoillakin ja lihaskudokseen tulee vaurioita treenissä. Nämä ovat luonnollisia mikrotason vaurioita, joita tulee joka treenissä ja joita ilman kehitystä ei tapahtuisi. Toimiakseen, kasvaakseen ja vahvistuakseen lihas tarvitsee proteiinia paikkaamaan pienet repeämät.Proteiini, eli valkuaisaine on kaikkien solujen rakennusaine. Se on välttämätön ravintoaine, jotta lihakset kehittyisivät. Onpa harjoittelun tarvoitteena mikä tahansa suurista lihaksista kiinteytymiseen, tarvitaan ruokavalioon olennaisesti  proteiineja. Laihduttajan ei kannata huolehtia siitä, että proteiini tekisi lihaksista liian suuret..lihasmassan kasvattaminen vaatii vuosien työn ja todella tarkan, puhtaasti lihasmassan kasvatukseen keskittyvän treenimuodon.."vahingossa" liian suuria lihaksia ei juurikaan kehity! Mutta, kun muistaa, että myös syvien, varsinkin keskivartaloa hoikentavien lihasten kehittyminen vaatii proteiineja, niin motivoituu syömään oikein ja ravinteikkaasti. Palkokasvit, maitorahka, raejuustot, tonnikala, kana, liha....näitä tietysti, mutta..jos treeni on kovaa ja aktiivista, niin usein käy niin, että ei vain kerkeä syödä niin paljon , että proteiinit imeytyisivät lihasten käyttöön....osa kerkeää jo ulosteena pihalle....siksi käytän treenin jälkeen heti proteiinijuomaa. Tyhjään ja rikkinäiseen lihakseen on hyvä upottaa proteiinia korjaamaan hajottava, katabolinen tila. Tässä sopivan napakasti esitetty linkki kataboliasta ja anaboliasta:

"Heti harjoituksen jälkeen kehossa vallitsee siis erittäin voimakas katabolinen eli kudoksia purkava tila, joka olisi mahdollisimman nopeasti käännettävä jälleen anaboliseksi eli kudoksia rakentavaksi. Tämä ei mitenkään onnistu tavallisen kiinteän ruoan avulla. Ensinnäkin kiinteän ruoan koostumusta ei kyetä rakentamaan sellaiseksi, että riittävä anabolinen vaste saavutettaisiin. Ja toiseksi, elimistö ei ole heti harjoituksen jälkeen vielä valmis pilkkomaan kiinteää ruokaa, koska osa ruoansulatukseen tarvittavasta verestä on vielä harjoitelluissa lihaksissa ja muutenkaan entsyymitoiminta ei ole riittävää kiinteän ruoan pilkkomiseksi. Koska palautuminen pitäisi saada käynnistettyä mahdollisimman nopeasti harjoituksen päätyttyä, on oikeanlaisen palautusjuoman nauttiminen ainoa vaihtoehto. "
(Lähde: bluefit.com/page1944.html)

Nyt olen istunut koneella riittävän pitkään ja mieliteko käy kimppuuni. Joten käyn haukkaamassa happea, jatkaakseni töitä!! Motivoitumisiin!