”Laitoin ruokailutavat uusiksi.” ”Tein täydellisen ruokaremontin ja lisäsin reilusti liikuntaa. Nyt on 8 kg. Kevyempi kroppa ja virtaa vaikka muille jakaa.”
Nämä ovat niitä menestystarinoita, joita itse ihailee ja joista innostuu. Miksi oma täydellinen ruokaremontti kestää puoli viikkoa, jonka jälkeen valutaan vanhaan sämpylä-makaroonilaatikkolinjaan...miksi se oma roikkumaha ei kiinteydykään..vaan se roikkuu siinä mukana ihan niinkuin ennenkin..
Psykologi, psykoterapeutti ja tutkija Susanna Anglen ( www.anglesusanna.fi/) mukaan ihmisellä on usein alitajuinen epäusko onnistumisesta painonhallinnassa ja terveiden ruokailutapojen omaksumisessa. Puolihuolimattomasti ja alitajuisesti se vain on ihmisessä. Se syö voimia ja näivertää motivaatiota.
Jos tämän ajatuksen tunnustaa itsessään..ettei oikeastaan taida edes uskoa onnistuvansa, on hyvässä vauhdissa ONNISTUMISEN SUUNTAAN! Kun huomaa, että tämä ”epäuskon pilkahdus” pyörii mielessä, tulee sitä tarkastella lempeällä otteella ja neutraalisti. Miettiä missä se tulee ilmi. Sitten pohtia uskomuksensa todenperäisyyttä ja kyseenalaistaa sitä. Tulee miettiä niitä asioita, mitkä puhuvat sen puolesta, että ruokaremontin onnistuminen pysyvästi ON MINULLE MAHDOLLISTA. Usko siihen, että tavoite on saavutettavissa ja että siinä voi onnistua, on motivaation kulmakivi. Optimismi on avain onnistumiseen.
Itsensä sättiminen ei juurikaan auta. Ruokaremontin ideana on hyvinvoinnin edistäminen ja itsensä helliminen, eikä kuritus. ”Se on mahdotonta”-uskomuksen korvaaminen ”Se on mahdollista”-uskomuksella vaatii itseltä rehellisyyttä ja lempeyttä. Vanha minä: Kyllä nämä kilot tästä lähtee. Kaalisoppa tulille ja hikilenkille, niin johan alkaa tapahtua. Uusi minä: Elintavoissani on jotakin, joka saa painoni nousemaan ja elimistön väsyneeksi yhä uudelleen. Korjaan tapojani terveellisemmiksi ja ryhdyn hoitamaan itseäni -olen sen ansainnut. (Kg, s.13, tammikuu 2011)
Susanna Anglen ajatukset kuulostavat hyviltä. Mitä sitä sitten voisi lähteä tekemään, että tuo tapa terveellisempiin elämäntapoihin saataisiin juurtumaan? Joitakin pieniä ja näppäriä muutoksia:

 • Ota paperia ja kynä. Kirjoita ylös mitä haluat ruokavaliollasi saada aikaiseksi? Mitkä ovat tavoitteesi? Ne voivat olla hyvinkin turhamaisia ja tarkkoja( joku kohta pienemmäksi vartalossa(maha) tai isommaksi(pakarat)... tai erittäin järkeviä (selkä kuntoon, suolisto ja vatsa toimimaan paremmin, ihon parempi hyvinvointi). Mieti mitkä asiat tähän asti ovat estäneet näitä asioita tapahtumasta? Mitä voit muuttaa elämäntavoissasi niin, että muutoksesta tulee miellyttävä ja pysyvä osa arkeasi. Sinun itsesi kunnioittamista ja huolehtimista.
 • Pyri lisäämään arkiaktiivisuutta. Ja hyväksy se tosiasia, että postin haussa tehty ylimääräinen lenkki tai kyykkysarja on hyväksi kropalle, vaikkei se kestä loputtoman pitkään.
 • Herkutellessa pieni määrä kunnollista on parempaa, kuin iso määrä keskinkertaista
 • Lisää kasviksia joka aterialle. Itselleni helpoin tie on kasvikset raakana. Pari porkkanaa joka aterialla..tai kolmasosa kurkkua. Pieni kukkakaaalinpää...Ihanaa on myös lisätä JOKA ATERIAAN kasviksia valmistusvaiheessa. Keittoihin, patoihin, kastikkeisiin, wokkeihin..laittelee vaan palan sitä, toisen tätä..summassa.
 • ”Sitä himoitset, mitä syöt”..kun syöt usein jäätelöä, alat himoita sitä enemmän. Kun syöt paljon kasviksia, alat himoita niitä enemmän.
 • Nauti mielummin oikeaa makeaa vähän, kuin suuria määriä sokeritonta. Sama rasvan kanssa. Kohtuullinen määrä kunnon juustoa, mieluummin, kuin iso kasa kumimaista kevyttuotetta.
 • Kokeile toista keinoa. Jos teet, mitä olet aina tehnyt, saat, mitä olet aina saanut. Tee jotakin toisin. Tutki, MIKÄ AIDOSTI aiheuttaa elämäntavoissa sen, että paino nousee, elimistö on väsyksissä....puutu siihen lempeällä otteella.
 • Toimivaa KUURIA ei ole. Pysyvä, juurrutettu elämäntapamuutos tuo tuloksia.
 • Tee aluksi niin pieniä muutoksia, että varmasti pystyt niihin. Onnistuminen tuo lisäpontta ja niiden juurtuminen motivoi uusiin pieniin muutoksiin.
 • Jos olet tunnesyöppö tai tunnesohvautuja...älä raahaa sohvalle keksipakettia ja suklaata, pizzaa ja limsaa...vaan tunnista tunne ja hoida se: sure surua ja hoida sitä soittamalla kaverille, lepää väsymys pois, tanssi tai täytä ristikko tylsyyteen...
 • Ota oma käyttäytyminen syyniin ja haltuun. Jos syöt huviksesi, ilman nälkää..tai jätät liikunnan väliin ”lähtemisen laiskuuden vuoksi”, niin korjaa ne vaikka se hetkellisesti aiheuttaisikin mielipahaa. Oman vahingollisen käytöksen haltuun otto ja korjaaminen tuo tyytyväisyyttä ja voittaja-olon pitkäksi aikaa.
Itselleni ruoan määrän kohtuullistaminen on helpottunut ruoan ravinteikkuuden myötä. Esimerkkinä juustosämpylä ja jälkiuuniruisleipä. Kaupan juustosämpylät ovat huttua ja höttöä, jotka kämmenessä purstaessa menevät pieneen kasaan ja joita voisin syödä vaikka pussillisen putkeen. ”Eikä vuan tunnu missään”. Jälkiuuniruisleipä on melko kovaa, eritttäin maukasta, ravinteikasta. Eikä se puristettaessa mene pieneen kasaan. Sitä ei jaksa, eikä kerkeä syödä pussillista. Yksi pala riittää.
Sopiva pala hirvipaistia ja grillattuja kasviksia on ihana nauttia makunsa ja rakenteensa vuoksi rauhassa. Täyttää nopeasti, kertoo elimistölle hyvästä olosta, maistuu joka suullisella lumoavalle,  muttei tuo ähkyä. Verenkiertoon lähtee viesti, että elimistöllä on rakennusaineita ja hyvä olla. Jauhettu einespihvi huttusämpylän välissä ranskalaisten perunoiden kera hulahtaa kurkusta alas nopeasti, eikä tuo elimistölle juuri mitään. Tätä alkaa kohta jo haluta lisää, koska elimistölle tuli vain turhia kaloreita, muttei ravintoaineita.

Hutulla ja heikkoarvoisella ravinnolla tulee helposti venytettyä vatsalaukkua, koska huttua on nopea ja helppo syödä ihan liikaa. Ravinteikas ja kunnollinen ruoka täyttää sopivasti jolloin vatsalaukun tilavuuskin pysyy normaalina. Tämä kierre lisää hyvinvointia, kun vatsalaukku ei veny turhaan, eikä siis vaadi TÄYTTÖÄ jatkuvasti.
Minä kaivan kaapista ihanan vihkon ja kirjoitan siihen ne syyt, miksi kohtuullisen kovasta liikunnasta huolimatta maha ei ole siinä kuosissa, missä se voisi olla. Ja ne syyt, miksi illalla rentoutumisen keinoksi tekee mieli valita elokuvan katselu ja irtokarkit.(elokuva on ihan hyvä, irtokarkit ei palvele oikein mitään)  Kirjoitan myös keinot näiden taltuttamiseksi ja korjaamiseksi. Sillä tiedän nyt nämä aiemmin mainitut asiat: Jos teet, mitä olet aina tehnyt, saat, mitä olet aina saanut. Tee jotakin toisin. Ja vielä toisen: Mieti mitkä asiat tähän asti ovat estäneet näitä asioita tapahtumasta? Mitä voit muuttaa elämäntavoissasi niin, että muutoksesta tulee miellyttävä ja pysyvä osa arkeasi.
 Vielä yksi älyttömän iso ja tärkeä asia. Musiikki. Sillä pääsee  mahtaviin tunnetiloihin, siitä saa voimia vaikka mihin!! Musiikkia kannattaa käyttää aina kun mahdollista. Itse taidan huudatta Anna Eriksonin OOT VOIMANI MUN (www.youtube.com/watch ) -biisiä tähän kohtaan! Vaikken ole Anna Erikson fani, niin tähän hetkeen se passaa!