Nopein tapa pudottaa painoa lienee ero tai rakastuminen. Vaikka tunteet näissä ovat päinvastaiset ja äärilaidoilta, on vaikutus usein sama: Ruoka ei maistu, unta ei tahdo löytää ja elimistö käy ylikierroksilla. Lähtökohtaisesti itse suosisin tuota rakastumista mielummin kuin eroa, sillä onnen aiheuttamana nuo mainitut vaikutukset on ihanampi kestää, kuin surun aiheuttamana.

Tahdoin taikka en, olen kokenut tuon painonhallintasuuntauksen molemmat kurssit elämäni aikana ja todellakin useammin, kuin olisin toivonut..tosin rakastuminen ei ole hullumpi tunne..mutta ehkä sekin olisi hieno kokea saman henkilön kanssa aina uudestaan ja uudestaan. Empiirisen tutkimuksen myötä olen huomannut, että viikossa kokoisestani ihmisestä voi poistua 5 kg. painavuutta. Kohtuullista aktiviteettia vaativa työ, hyvin olematon ruoan määrä sekä pitkät pätkät valvottuja vuorokausia...
No..nuo olotilat eivät ole pysyvää painonhallintaa. Mitä niistä sitten voidaan oppia? Se vanha totuus, että kun kulutat enemmän, kuin syöt, laihdut. Oli se laihtuminen sitten nestettä, rasvaa, lihasmassaa tai luumassan haurastumista....niin joka tapauksessa paino putoaa. Toinen havaittu huomio: Tunteilla on suuri merkitys syömisen ja aktiivisuuden hallinnassa.
Jotta pudonnut massa olisi enemmälti rasva- kuin lihaskudosta ja jotta jaksaminen ja tunteet pysyisivät pääosin positiivisen puolella, on hyvä ottaa niitä pieniä askelia, eroamisen sijasta, terveiden ja hyvien elämäntapojen suuntaan kunnollisella ja säännöllisellä ruokavaliolla sekä arkeen juurtuneilla liikuntatottumuksilla. Pieniä, hyviä valintoja kaupan tiskeillä, kotikeittiössä ja ruokapöydässä. Pieniä ja isoja askelia, syviä hengityksiä ja sopivasti paidan selkämystä piinaava hiki. Niillä kropan saa voimaan hyvin ja niillä kroppa muokkautuu, tervehtyy ja jaksaa.
Liikunnan merkitys mielelle on mahtava. Suorastaan käsittämätön. Liikunta on mielialalääkkeistä parhaimpia, jos ei parhain! Myös musiikki on suurelle osalle ihmisistä erittäin tärkeää ja sillä voidaan vaikuttaa hyvin monella tapaa tunnekeskukseen ja koko kehoon. Kun nämä kaksi käsittämättömän hienoa elementtiä yhdistää, on tuloksena parhaimmillaan ”olo, kuin toisesta maailmasta!!” . Ja kukapa ei haluaisi joskus astua alukseen, ajella asteroidilta toiselle ja tutustua vieraisiin, ystävällismielisiin olioihin.
Musiikki + liike = ENEMMÄN !! (lainattu ja mukaeltu kaava luennoitsija Jarkko Puistovirralta). Siksi Zumba® on niin suosittua. Se vie mukanaan kuin ufo. Jos et ole Zumban® ystävä, niin musiikkia ei kannata siltikään unohtaa. Eikä sitä näytä suurin osa unohtaneenkaan. Kuntosaleilla, juoksupoluilla, laduilla ja pururadoilla näkee nykyään melkeinpä pelkästään keskittyneitä treenaajia, joilla on mp3 soittimen napit korvissaan. Musiikin teho tiedetään.
Itselleni musiikki on ehdoton edellytys ylipäätään minkään onnistumiselle. Kyllä olisi jäänyt auton kesärengas järveen, jos ei auton stereoista olisi kaikunut suomi-iskelmä. Ja saattaisi se jäädä perjantain viikkosiivous lyhyenlaiseksi, jos ei olisi Radio Rockia, NRJ:tä, YleXää tai Voicea. (www.radiorock.fi/etusivu, www.nrj.fi/,ylex.yle.fi/radio,www.voice.fi/)Voisi jopa olla, että jäisi jumppakentälle ajelematta, jos ei autoradiosta raikuisi reggae. Joten tämän päivän taistoihin tartutaan musiikin voimalla! Oli sitten päällä ero, rakastuminen tai ihana arkiolo!

Kirjolohi on yksi ehdoton suosikkiruokani. Tarvittaessa erittäin vaivaton ja aina erittäin maistuva.
Oma reseptini on vakio: Kokonainen kirjolohi fileerataan auki selkärankaa myöten, pyrstöön asti. Ripotellaan väliin suolaa ja sitruunapippuria. Uuniin 150 asteeseen sopivaksi aikaa...nahka käpristyy ja ruskettuu. Ja sitten ei ku vuan. Paistetun kaalin ja sipulin kera. Leivän päällä, munakkaassa täytteenä, kasvisten seurana, pelkiltään.
Kirjolohimunakas, suolakurkkuja, punajuurta ja uutta Viljo-leipää, kurpitsansiemeniä