Hyvä ryhti on yhtä kuin sovelias kehon asento. Hyvä ryhti on myös Hakamäen Ryhti, mutta siitä saatte lukea täältä: ryhti.wordpress.com/category/kahvakuula/
Ryhti on niin laaja käsite, että lähden ruotimaan sitä vain oman kokemuksen ja estetiikan näkökulmasta. Ammattitaitoni riittää ehkä hieman pidemmällekin ryhtiä pohdiskeltaessa..hermoston toiminta, selkäranka, lihaksisto, nivelsiteet...Mutta kokemukseni mukaan taitava fysioterapeutti on miellyttävin ja osaavin keskustelukumppani tässä asiassa, joten en lähde räpistelemään aiheesta muuten.
Hyvään ryhtiin ei kuulu välttämättä juurikaan aktiivista toimintaa, se ei vaadi juurevasti lihastyötä, nostatusta ja väkinäistä ”niskan kaulukseen vetoa” tai pakotettua tönkkönä olemista. Pikemminkin hyvä ryhti on asento, jossa olo on helppo, nivelten ja koko kehon on hyvä olla.
Nivelet, kudokset ja tukirakenteet kuormittuvat vähiten hyväryhtisellä. Kehossa on kokonaisuudessaan luonteva asento. Venytystä tai kiristystä ei tunnu lihaksissa tai nivelsiteissä. Olo on sulava, mukava ja luonnollinen.


Katsoin videopätkää lauantain Zumba®maratoonilta ja näin hienoa tanssia, hienoja tanssijoita. Huomioni kiinnitti kuitenkin oma kyfoottinen ryhtini. Kyfoottinen on sanana niin ihastuttava, että olen ollut sille uskollinen siitä asti, kun sen opiskeluaikoinani luennolla ensimmäistä kertaa kuulin. Lordoosi ja kyfoosi...oi että! Niissä on tehoa! Toki voisi käyttää vastaavasti sanoja notkoselkäinen ja kyttyräselkäinen, mutta kyfoosissa ja lordoosissa on oma tenhonsa.
Kun rintaranka ja lanneranka ovat kyfoosissa, niin tanssi ei näytä hyvälle. Kyttyräselkäisenä ja kyttyrälantioisena tanssi...voi että. Voi hohhoijaa!!!! Mutta. Minkä sitä voi tehdä?

Ihminen voi treenata niin kovaa ja niin paljon ja niin tasapainoisesti lihaksistoaan, että se vetää rangan luonnolliseen, sulavaan ja mukavaan, HYVÄRYHTISEEN asentoon. Syvät selkälihakset(multifidukset) ja poikittainen vatsalihas kannattelevat kehoa keskeltä. Kehoa kannattelevaan ”korsettilihaksistoon” luetaan yleensä myös pallea, vinot vatsalihakset ja selän muut lihakset. Tästä korsetista muodostuu vartalolle voimakas ydintuki ja ne tukevat lantion hyvää asentoa. Toiminnallisella harjoittelulla päästään vaikuttamaan päälihasryhmien lisäksi oivallisesti keskivartalon ja lantion seudun lihaksiin, joiden merkitys asennon hallinnalle on oleellinen. 
 
Polvea tukevat lihakset vaikuttavat myös ryhtiin, joten reittä on syytä treenata. Lantion asentoon vaikuttaa myös pakara...sinne treeniä!! Jos iso rintalihas ja etuolkapää ovat kohtuuttoman vahvat..ja leveässä selkälihaksessa, hartialihaksen takaosassa, alemmassa lapalihaksessa ja pienessä liereälihaksessa on puutteita...niin väkisin yläselkä painuu huonoon ryhtiin. Joten TASAPAINOA treeniin, LIHASTASAPAINOA kroppaan.
Sitä saa parhaiten MONIPUOLISILLA, kehon hermotusta ja lihasten yhteistyötä aktivoivilla JUMPPALIIKKEILLÄ ja jaksotetulla, eri ominaisuuksiin eri kausilla keskittyvällä treenillä. Yksipuolinen, samaa toistava treeni tekee myös kropasta yksipuolisen ja samaa toistavan..ehkä sitä ankaraa rangan virheasentoa toistavan..?
Tästä asiasta voisi keskustella, kirjoitella ja lukea hifistellä loputtomiin. Tärkeintä on kuitenkin lopulta se, että TEHDÄÄN. Treenataan!! Syvät lihakset aktivoituvat parhaiten painopisteellä pelaillessa..eli haetaan epätasapainoa välineillä ja asennoilla..ja korjataan se epätasapaino tasapainoksi syvillä lihaksilla. Parhaat välineet tällaiseen treeniin ovat oma keho ja KAHVAKUULA. Ja monipuolinen, mielellään vielä riemastuttava ja riehakas liikkuminen näiden kera. 
 
Katselin tosiaan sitä omaa tanssia sumpavideolta ja päätin, että tässä on minun vanhanvuoden päätös. Minä kannatteleen tästä eteenpäin kropaani paremmin! Vedän vähän lapaluita enempi ruttuun taakse, ojennan hallitusti rankaa pidemmäksi, avaan rintaa, vien olkapäitä taakse ja alas, ojennan lantionseutua suoraksi.
”No mutta...eikö sen asennon pitänyt olla helppo ja luonnollinen!!!??!?! Mitä se nyt sitten lähtee tuommosta avautumaan..että rutistan, ojennan, vien, vedän...!!??!”
Kyllä..hyväryhtinen asento on HELPPO JA LUONNOLLINEN keholle...tukirangalle ja kudoksille...mutta helppo ja luonnollinen ei välttämättä ole sama, mihin olen itseni TOTUTTANUT!!! Olen ehkä totuttanut itseni roikotuttamaan olkapäitä ja leukaa eteenpäin. Olen totuttanut itsen lyssähtämään tuolille selkä pyöreänä ja lantio taakse kallistuneena. Olen totuttanut itseni epämukavaan ja epäluonnolliseen asentoon. Ja sen kertoo aika pian oma ranka...istuessa se väsyy, puutuu ja jopa kipeytyy, jos olen lysähtänyt huonoon asentoon. Seistessä se näyttää nololle ja surkealle.
Helppo ja luonnollinen asento näyttää kivalle ja kannatellulle. Ja rangassa, hartioissa, lantiossa se TUNTUU HYVÄLLE! Ei pakotettua, kiristävää ja jännittynyttä. Kannateltua ja kevyesti ojennettua. Siinä minulle lupausta vanhalle ja uudelle vuodelle. Saa lähteä mukaan tähän lupaukseen oman ryhtinsä kera ja saa tulla muistuttamaan minua tästä lupauksesta, jos näet minua hartiat painuksissa vaappumassa ja ryömimässä maakunnissa.
Eli monipuolista, toiminnalista, painopisteellä pelaavaa treeniä ja sen lisäksi ajatusta kannatteluun. Siinä sumpamaratoonin loppupäätelmä, tämän päivän teema ja loppuvuoden lupaus samassa pakkauksessa!
Sitten vielä ihana huomio. Välillä treeni vaan junnaa ja ei jaksa muuta ku peruspuurtaa..kuula tuntuu painavalta, eikä polvi sumpassa juuri kohoa...suorat ei nasahda pisteeseen ja koukuista puuttuu voima kokonaan.. No..mikä siinäkin sitten on!!?!?!?!?
Sumpamaratooni valaisi tätäkin asiaa. Koska korkeilla sykkeillä vedetty 6 tuntinen, joka sisälsi erittäin paljon hyppyjä ja hyppysarjoja on aika haastava ruoansulatukselle, vedin koko systeemin ilman kiinteää sapuskaa. Tankkasin rivakasti Whey-80:a www.fitnesstukku.fi/5/fi/artiklar/whey-80 hörppyinä aina muutaman viisun välein. Joukossa oli myös Top Fuel Skip:ä kauppa.voimaharjoittelu.fi/skip-fuel-p-2100.htmlJa tätä mixiä kului paljon sen kuuden tunnin aikana.

Treeni sujui mukavasti. Palautuminen vielä mukavammin! Pääsin valmiiseen pöytään treenin jälkeen: perunamuusia ja jahelihakastiketta! uijjjuijjjjiiiii!!!! Seuraavan päivän sumpa, nyrkkeily ja kahvakuula meni heittämällä, vaivatta. Samoin kävi tulevan viikon treeneissä. Kuula painoi selvästi vähemmän torstaina kentällä, vaikka olikin tiistai..?
Tottakai erilainen, pitkä treeni virittää kehoa ja elvyttää, rasituksen lisäksi. Mutta tein oman empiirisen tutkimustuloksen tuon tankkauksen perusteella ja totesin, että treenien lisäravinnejauheista on ihmiselle apua ja hyötyä. Minusta jauheet maistuvat melko vastenmielisille ja aina kausittaisen innostuksen jälkeen unohtelen täyttää treenijuomapulloa muulla, kuin vedellä.
Mutta..nyt..siinä toinen lupaus ryhdin lisäksi...minä lupaan täyttää kehoon muodostuvan anabolisen aukon proteiinipitoisilla ruuilla ja nuilla proteiinijauheilla! Eilen tempasin sumpan ja kuulan päälle 2 prk Ehrmanin rahkaa ja ananasta. Ja VIELÄ lisäksi 1,5 dl. Proteiinijauhetta. Heti tuntuu, että tänään varmaan kulkee treenit kevyesti ja ryhdikkäästi.
Hei..missä asennossa istut!!??!?! Onko selkä ja kyljet pitkänä?  Luonteva ja sulava asento?