Liisat Liikkeelle (www.summassaari.fi/fi/summassaari/aktiviteetit/ohjatut-aktiviteetit/liikuntatapahtumat)  (tahdonvoimaa.vuodatus.net/blog/3128718) tapahtumassa kuvasin muutamia videopätkiä tunneilta. Peilit on hyvä juttu saleilla, videokamera vielä parempi. Vaikka oma kehonhahmotus olisi kuinka hyvä, on toisinaan tosi opettavaista nähdä peilistä tai videolta omaa tekemistä. Miten kroppa reagoi, miten se asettuu eri liikkeisiin, millaisia liikeratoja, millaista kannattelua.


Yleensä kehotan katsomaan peilistä tekniikkaa aina kun se on mahdollista. Ääneseudun Kuntokeskuksen (www.aaneseudunkuntokeskus.fi/)kahvakuulatunneilla se mahdollistuu loistavasti. Peilistä on hyvä seurata keskivartalon pitoa, käden asettumista, polvien kulmia ja suuntia, pyrstön ja polvinivelen painopisteitä, kannattelua ja ryhtiä, liikkeen linjoja. Kaikkea!

Videokamera paljastaa samoja asioita ja lisäksi vielä monista eri kulmista. Sivulta ja takaa on myös hyvä nähdä oman liikkeen linjat ja suorittaminen.

Zumbasta saa hengitys-verenkiertoelimistölle hyvän treenin. Keskivartalon kierrot ja kropan ravistelut haastavat lihashallintaa ja hermotusta. Mikä tekee tanssista sulavaa ja vartalon kannattelusta kaunista? Mikä tekee treenistä tehokasta? Hyvä ryhti. Kun hartiat asettuvat luonnollisesti taakse ja alas. Kun kaularanka seuraa rintarankaa samassa linjassa, eikä kallistu eteen. Kun lanneranka on ojennettuna, eikä pyöristy tai painu notkolle vatsaostaton vajaan käytön vuoksi. Miksi taas videoinnin jälkeen alan paasata ryhdistä? Koska se on merkittävä osa tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointia ja koska se omalta kohdalta meinaa väkisinkin lyssähtää sopivan tilaisuuden tullen.

Tälläkertaa tarkasteltuna oman tanssin heikoimpana lenkkinä oli kaularangan alue. Väen vängällä leuka työntyi eteen ja alas, vaikka hyvässä ryhdissä leuan kuuluisi vetäytyä hieman taakse. Siten, että kaksoisleukamaisuus tuntuu. 
Kaularangan alueen ryhtiä kohennetaan pään ohjaslihaksella, lapaluun kohottajalihaksella ja epäkäslihaksen yläosalla. 
Leveän selkälihaksen, ison suunnikaslihaksen ja epäkäslihaksen alaosa kun pidetään kuosissaan, pysyy ryhdissä myös rinta- ja lanneranka. Suoria selkälihaksia unohtamatta. 

Olla, elää ja treenata voi ilman että ajattelee ryhtiä tai kehon kannattelua. Laji kuin laji.. asioita voi tehdä puolihuolimattomasti, ajattelematta, kannattelematta. Se on ihan tehokasta silti. Mutta tehokkaampaa treenistä tulee, jos miettii vatsa-osaston tuen kohdilleen ja selkälihasten kiristyksellä rangan asennon kuosiin. Treenistä tulee näin tehokkaampaa, kokonaisvaltaisempaa ja turvallisempaa.

Kahvakuula epätasapainottavana välineenä on siksi oivallinen, että siihen tarttuessaan on pakko kiristää keskipakki kuntoon. Kuula ei pysy käsissä, jos ei käytä vatsaa ja vedä ryhtiä kohdilleen. Jos selän ja vatsan aktivointi puuttuu, kuula ei nouse, saati liiku käsissä oikeastaan mihinkään suuntaan. Kuula siis ”pakottaa” kiristämään keskivartaloa. Siltikin sitä kannattaa ja täytyy joka liikkeessä korostetusti miettiä. Aina tehokkaampaa.

Nyrkkeilyssä keskivartalo ja selän lihakset ovat erityisen vahvasti käytössä. Ja näinollen myös harjaantuvat ja harjoittuvat joka treenissä tehokkaasti. Iskut, varsinkin koukut lähtevät isoksi osaksi vatsasta ja selästä.

Zumba. Helppoa kekkulointia ja jammailuako? Kyllä!!! Mutta myös tehokasta ja vaativaa treeniä.  Ilman lisäpainoa tai -vastusta suoritettavissa lajeissa tulee olla erityisen tarkkana kehon kannattelun kanssa. Näissä lajeissa joutuu itse pitämään tehostetusti huolen siitä, että keskivartalo on aktivoitu. Liikkeet onnistuvat myös melko löysällä ja kannattelemattomalla vartalolla. Jos siihen tyytyy, ne myös pysyvät treenin ajan ja treenin jälkeen melko löysinä ja kannattelemattomina. Kun tanssiessa kiinnittää huomiota ryhtiin ja kannatteluun, siihen, että kyljet ovat pitkinä, ranka ojennettuna ja leuka hieman sisään vedettynä on treenin teho ihan eri luokkaa. Kroppa viihtyy ja nauttii. Kehon kannattelu, tuntemus ja lihaskunto kehittyy. 

Sama asia päivittäisissä askareissa kotona ja työssä. Kun hieman keskittyy kuulostelemaan kehon asentoa, lihasten aktivoimista ja rangan suoristamista saa koko keho eri tavalla haastetta ja tervettä kuormitusta. Päivä läppärin äärelläkin voi olla hyvä treeni! Ja miksi? ...että ne kauppakassit ja perunakattilat olisi helppoa ja turvallista kantaa ja siirrellä. Auton tuulilasin raappaaminen sujuisi leikiten. Liukkaalla savannilla puikkelehtiessa voisi hyvällä lihashallinnalla estää kaatumisen. Huonekalujen järjestyksen muuttaminen luonnistuisi vammoitta ja koiran lenkittäminen olisi kivutonta.

Ryhtiä päivään!