Viisi viikkoa on takana ja kolme edessä. Tuloksia: paino 61,5kg. Eli ihan vähän on taas tiristynyt. Oikea suunta.
Dieetillä on nitistetty ateriakokoja ja karsittu vaihtoehtoja hyvistäkin vähän parempiin. Karsittu elämän helpottamisen vuoksi, ettei tarvitsisi keskittyä laskemaan ja punnitsemaan, pohtimaan ja miettimään, että mitä milloinkin. Dieetin jälkeen lisätään taas normaalisti lisää hyviä vaihtoehtoja ruokavalioon.

Mitä on tapahtunut viidessä viikossa? Paino on pudonnut ja Ja kropassa näkyy jotakin pientä muutosta. Mutta ne tärkeät ja hienot asiat TUNTUU. Tämän dieetin aikana olo on ollut kevyt ja sopiva. Johtuen pienistä annoksista ja sopivasta tankkaamisen tahdista. On hirveän mukava olla, kun ei ole tullut ahdasta ja ähdettyä oloa missään vaiheessa. Aina on valmis lähtemään liikkeelle, kun ei ole väsynyt ja raskas olo. Kevyt ja raikas vastaavasti miltei kokoajaan. Nälkäinen ja heikko...no joskus sitäkin.
Jauhopohjaisen pizzan syöminen tuo ehkä kuvaavimmin esiin sen raskaan, topatun ja turpean olon. Jano on järkyttävä ja tiedossa on vyötärönseudulla tuntuvan tukalan turvotuksen lisäksi samanlaiset olosuhteet silmänympäryksen suunnalle. Negatiivisia tunnelmia.
Pizza on kyllä oivallinen ja rakentava & terveellinen vaihtoehto, kun viitsii panostaa siihen pohjaan. Ja mikäs on panostaessa, kun se on sata kertaa helpompi tehdä proteiinipitoisena, kuin perinteisenä jauhoversiona.
 
Maksimaalista lihaskasvua edistävä proteiinipizza:
Vaahdotetaan 5 kananmunan valkuaista kulhossa. Ja ne 5 keltuaista toisessa kulhossa. Sitten yhdistetään vaahdot ja pistetään vaahto pellille. Paistetaan hetki 250 asteessa. Päälle ketsuppia, sipulia,sieniä, suolakurkkua, paprikaa, tomaattia, aurajuustoa, mozzarellaa, kinkkua,broileria, jauhelihaa....mitä herkkuja kukakin tykkää. Paistetaan niin, notta juusto sulaa ja kääkyle näyttää herkulliselta. Tätä kun nauttii, niin on suhteettoman herkullista, eikä hutusta tietoakaan. Vartalo tykkää ja olo on loistava. Vie kaikenlisäksi tavattoman pienen ajan valmistaa.
Siis kevyt ja raikas olo. Sitä dieetti on pitänyt sisällään. Mitä muuta hyvää, mikä on TUNTUNUT dieetin aikana. Annoskoot. Joko tässä on käynyt niin, että vatsalaukku on pienentynyt dieetin aikana. Tai sitten oman vartalon viestien kuuntelu on tehostunut, mutta nykyään tunnistaa paljon nopeammin ja helpommin sen, että ”enää ei vaan mahdu” vatsalaukkuun enempää. Tosin proteiinivoittoinen ateriointi täyttää ihmistä muutenkin paremmin, kuin turha huttuhiilihydraatti, joten siinäkin voi olla osansa. Ehkä juuri näissä kaikissa kolmessa tekijässä.
  • vatsalaukku on pienentynyt
  • kehon viestien kuuntelu on tehostunut
  • proteiinivoittoinen ateriointi täyttää paremmin
TUNTUU mukavalle. Ei ole sellaista oloa, että ”mitähän sitä vielä ottais?” On sopiva, jaksava olo ja huomaa, että nyt ei mahdu enempää.
Laskiaispullat..ne häkellyttävän pehmeät ja ihanaisen tuoksuvaiset, runsaalla kermavaahdolla ja makealla hillolla täytetyt hyväkkäät...ajattelin leipoa laskiaiseksi pullaa lasten iloksi. Mutta pitäydyin ajatuksesta siinä vaiheessa, kun katselin niiden herkkujen kuvia lehdestä. Arvelin, että leipuria ja kerman vaahdottajaa viedään turmion tielle, jos käteni taikinaan upotan. Siispä kehitin laskiaiseksi version.

Maksimaalista lihaskasvua edistävä Rahkapiirakka
Täytetty, pehmeä, tuoksuvainen herkku sekin ja proteiinia reippaasti.
Pohja:
Juustoraastetta, mantelijauhetta, kananmuna, rahkaa.
Täyte:
Rahkaa, muna, mansikoita/persikoita, makeutusjauhetta(tästä olen miltei kokonaan luopunut, mutta tähän piti saada maksimaalinen proteiinivoittoisuus ilman huttua).
Pohjaa paistettiin ensin hetki uunissa ja sitten päälle hedelmät/marjat ja siihen päälle rahka-munaseos.

Ja kyllä. Jätin yhden ananasrahka-aterian syömättä, korvasin sen siivulla tätä piirakkaa. Hyvää oli, hyvä valinta!
 
TREENIBUUSTEREISTA JA PALAUTUSJUOMISTA
Olen ottanut dieetin ajaksi käyttöön treenibuusterin. Ajattelin, että kokeillaan, mitenkä moinen tuote tehostaa treeniä, kun muuten mennään vähillä energiatankkauksilla. Anssi Manninen, Liikuntalääketieteilijä, joka on perehtynyt tutkimaan urheilijoiden ravitsemusta kertoo näistä, viime aikoina suosioon nousseista tuotteista uusimmassa Pro Body lehdessä.(http://www.probody.fi/probody-i-50.html)
Oman kokemukseni mukaan lume-vaikutus ainakin on huomattava. Tässäkin toteutuu kliseeksi muodostunut Henry Fordin lause: ”Ajattelitpa onnistuvasi tai epäonnistuvasi, olet yleensä oikeassa”.
Kun nauttii treenibuusterin ennen treeniä, sitä uskoo, että nyt on tehokas ja suorituskykyinen olo. Jos taas unohtaa koko asian ja vasta kentällä muistaa, että se treenibuusteri jäin nyt sitten ottamatta, niin heti tulee olo, että ”Jaahans..näinköhän sitä jaksaakaan nyt sitten samalla teholla...”
 
Anssi Mannisella on faktaa ja tutkittua tietoa näistä buustereista. Liikunta ja suorituskyky kun on ihan samalla tavalla tiedettä ja faktaa, kuin moni muukin asia tässä maailmassa. On hyvin paljon mutu-tietoa, mutta faktaakin etsivälle löytyy.
Mitä Manninen sitten buustereista kertoo. Hänen mukaansa keskeisin vaikuttava aine näissä buustereissa on kofeiini. Kofeiinin fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä parantava vaikutus on hyvin dokumentoitu tieteellisessä kirjallisuudessa. Manninen kertoo, että kofeiini myös vähentää lihaskipua kovatehoisen suorituksen aikana. Tauriini näyttää tehostavan kofeiinin psyykkistä suorituskykyä parantavaa vaikutusta, minä vuoksi sitä lisätään usein treenibuustereihin.
Beeta-alaniini parantaa fyysistä suorituskykyä ehkäisemällä luustolihasten happamoitumista kovan urheilusuorituksen aikana. Beeta-alaniinilisä ehkäisee väsymykseen ja uupumukseen johtavaa tilaa ja parantaa vääntömomenttia ja nopeuttaa lihastyötä. Beeta-alaniininlla on myös vaikutusta kehon koostumukseen, kun sitä käytetään yhdessä kreatiinilisän kanssa. Beeta-alaniin on yksi tehokkaimmista suorituskykyä parantavista aineista.
Kofeiinin ja Beeta-alaniinin lisäksi buustereissa voidaan nykyään käyttää myös sitrulliinimalaattia. Tieteellisessä kirjallisuudessa sen kerrotaan olevan väsymystä estävä yhdiste, jota käytetään mm. Espanjassa lääkkeenä kun oireina on väsymys, voimattomuus ja heikkous. Manninen mainitsee kolme mekanismia, joiden vuoksi sitrullinimalaatti voidaan kokea suorituskykykä parantavana aineena:
  1. Vähentää fyysisen kuormituksen aikaista ammoniakkipitoisuuden nousua.Sitrulliinimäärä kiihdyttää ureasykliä, eli tehostaa ammoniakin poistoa. (Jos ammoniakkipitoisuus on korkea aivotoiminta häiriintyy ja heikentää fyysistä suorituskykyä)
  2. Lisää bikarbonaatin takaisinimeytymistä munuaisissa. Kovatehoinen fyysinen kuormitus laskee elimistön pH:ta ja bikarbonaatin keskeinen tehtävä on säädellä tätä elimistön happamuutta.
  3. Voi tehostaa sitruunahappokiertoa. Sitruunahappokierto on monivaihenen prosessi, jossa vapautuu runsaasti energiaa aerobisessa energiantuotossa.
Manninen kertoo myös palautusjuomista ProBody lehdessä. Palautuminen lyhykäisyydessään on elimistön hiilihydraatti- ja nestevarastojen täyttämistä harjoittelun jälkeen. Lisäksi palautumisessa on otettava huomioon lihasproteiinien hajoamisen estäminen. Harjoituksen jälkeen nautitaan hiilihydraatteja energiavarastojen täyttämiseksi ja proteiineja lihasten vahvistamiseksi. Harjoituksessa energiavarastot tyhjenevät ja lihaksen pinta mikrovaurioituu. Jos tämän tilan annetaan jatkua tankkaamatta, kehittymistä ei tapahdu, vaan pikemminkin elimistö ”syö itse itseään” ja heikkenee.
Heti treenin jälkeen nautittu proteiini palautusjuomassa on tehokasta, koska harjoittelu lisää verenvirtausta työskenteleviin luustolihaksiin ja tehostaa siis ravinteiden sisäänottoa lihassoluihin.
Lihaksia hajottava tila tulee kääntää nopeasti rakentavaksi, joten nopeasti imeytyvät aineosat, eli hydrolysoidut(esipilkotut) proteiinit soveltuvat siis erinomaisesti palautusjuomiin. Manninen kehottaa myös kokeilemaan sitrullinimalaatin vaikutuksia palautumisessa.
Itse olen kokenut proteiinilisän erittäin tehokkaaksi jaksamisen edellytykseksi ja palautumisen maksimoimiseksi treenissä. Ylipäätään treenissä jaksamisen kannalta proteiinilisä on ehdoton tämän dieetin aikana. Palautuminen seuraavaan treenipäivään on mahdollista, kun energiavarastot täytetään ja lihasproteiinien hajoamisen kierto käännetään rakentavaksi mahdollisimman pian palautusjuomalla. Käytän proteiinilisää treenin aikana ja heti treenin jälkeen.

Proteiini- ja palautusjuomat tai treenibuusterit eivät ole välttämättömiä. Hyvällä, ravinteikkaalla ruoallakin pärjää mainiosti, kun katsoo että ateriat sisältävät riittävästi oikeita proteiineja, hiilihydraatteja, vitamiineja ja hivenaineita kehon kulutukseen nähden. Mutta ei proteiini- ja palautusjuomista haittaakaan ole. Kannattaa kokeilla, mikä itselle tuntuu sopivalta.
 
Näillä taas eteenpäin. Kohti uusia iskuja, vahvoja nostoja ja sujuvia tanssiaskeleita.