Ei enää dieettejä koskaan. Lähden oppimaan ja kasvamaan normaalipainoiseksi, hoikaksi, terveeksi aktiiviseksi ja toimivaiseksi kokonaisuudeksi. Onko mahdollista laihtua ja päästä kiinteään kuntoon ilman erityistä dieettiä? Onko mahdollista saada toimiva ja vähärasvainen vartalo, ilman kituutuskuuria? Miksi haluan vähärasvaisen vartalon?

Kun rasvaprosentti on kohtuuttoman korkea tai ei ehkä edes mitenkään isotellusti KOHTUUTTOMAN..vaan ylipäätään jonkin verran pituuteen ja kokoluokkaan nähden liian korkealla, niin mitä sitten?? Haittaaks se?
Rasvan määrän vähentäminen kehosta normaalille, sopivalle tasolle on perusteltua. Liiallinen rasvakudos on todellinen haitta ja vaaratekijä elimistölle ja terveydelle. Liiallisen rasvakudoksen vaikutuksia:
 • Häiritsee rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.
 • Aiheuttaa elimistössä lievän tulehdusreaktion.
 • Rasvakudos on vahingollista muun muassa maksalle, joka toimii elimistön ylimääräisenä verensokerivarastona.
 • Rasvamaksasta on muodostunut yleinen ja tavallista ihmistä koskeva sairaus, jonka synty on kiinteässä yhteydessä ylipainoon ja rasvakudoksen kertymiseen ihon alle. Ihmisen energiantarpeen ylityydyttyessä ihonalaisen rasvakudoksen lisäksi rasvaa kertyy myös maksaan tasaisesti maksasolujen väliin, mikä voidaan todeta jopa tavallisessa ultraäänitutkimuksessa. On arvioitu, että pääasiassa ylipainoon liittyen n. 25%:lla ihmisistä on rasvamaksa.
 • Lihavuus on yhteydessä dyslipidemiaan, hyperinsulinemiaan ja kohonneeseen verenpaineeseen ja tätä kautta lisääntyy myös riski sairastua mm. sydän- ja verisuonisairauksiin ja tyypin 2 diabetekseen.
 • Liiallinen rasvakudos vaikuttaa haitallisesti aineenvaihduntaan, jonka yksi seuraus on HDL-kolesterolin(nk.hyvä kolesteroli, josta elimistö muodostaa mm. testosteroinia) pienentyminen. Liikarasvan kertyminen vatsaonteloon johtaa yleistyneeseen aineenvaihdunnan häiriöön, mikä näkyy muissakin asioissa kuin pienentyneessä HDL-kolesterolin pitoisuudessa. Veren triglyseridien määrä kasvaa, verenpaine nousee ja sokeriaineenvaihdunta häiriintyy ja voi ajan mittaan johtaa diabetekseen. Tätä valtimotaudin vaaratekijöiden kasaumaa nimitetään metaboliseksi oireyhtymäksi johon veren rasvamuutosten lisäksi kuuluu kohonnut verenpaine.
 • Rasvakudos erittää hormoneja, kuten estrogeeniä. Estrogeenit, niiden aineenvaihduntatuotteet ja progesteroni ovat naishormoneja. Naishormoneja muodostuu munasarjoissa, lisämunuaisissa ja rasvakudoksessa. Testosteroini muuntuu estrogeeniksi eli aromatisoituu elimistössä .(Hormoonidieetti, Kaisa Jaakkola)
Estrogeeneja(Naishormoneja) on sekä miesten että naisten vartaloissa. Nykyaikana mm. kemikaalit, liiallinen hutun määrä, runsas alkoholin käyttö, maksan heikko kunto ja kuitujen puute, sinkin ja magnesiumin puute ja liikunnan vähäisyys lisäävät estrogeenin muodostumista elimistössä. Myös miehillä.
Tämä näkyy testosteroinin aromatisoitumisena: rasvaa kertyy peppuun ja reisiin, rintaan. Estrogeeni tekee naisista kurvikkaita, pehmeitä ja naisellisia..ja ihan sitä samaa se tekee myös miehelle. Korkea androgeenien eli mieshormonien määrä pitää miehen vartalon louontaisesti vähärasvaisena. Nykyisillä elämäntavoilla ei ole yllätys, mikäli alle kolmikymppisen miehen testosteroinitaso on verrattavissa hänen mummonsa vastaavaan!!!!!!(Hormoonidieetti, Kaisa Jaakkola)
 
Tässä syitä siihen, miksi rasvakudos kannattaa pitää ruokavalion ja liikunnan avulla normaalina. Liikunta on ihanaa. Sillä on hyvin paljon positiivisia vaikutuksia. Siihen jää onneksi tosi helposti koukkuun, kunhan ensin löytää itselleen mieleisen tavan liikkua. Olkoon se sitten ryhmässä, yksin, ystävän kera, metsäpalstan raivuutöissä, kuntosalilla, lenkkipoluilla, heinäpellolla tai koirakaverin mukana.
Yksi merkittävä liikuntaan innostaja ja elimistön rasvakertymien pienentämiseen motivoiva asia on olemukseen, ulkonäköön ja oloon vaikuttava. Nimittäin:
Vastusharjoittelu(lisäpainoilla harjoittelu: Kahvakuula, irtopainot, kuntosalilaitteet, ojan kaivaminen, harkkojen kantaminen) lisää ”nuoruushormonin”, eli kasvuhormonin tasoa kehossa.
Kasvuhormonin tehtävänä on kasvattaa. Se lisää kudosten, nivelten, jänteiden ja luuston uusiutumista. Erityisesti lihaskudoksen uudelleenrakennus ja lisääminen ja rasvakudoksen purkaminen energiaksi on aivolisäkkeen etulohkosta erittyvän kasvuhormonin tehtävä.
Riittävän pitkä ja syvä uni sekä vastusharjoittelu lisää kasvuhormonin eritystä. Yhdessä, moitteetta ja terveinä toimiessaan kasvuhormooni ja toimiva maksa estävät kehon ennenaikaista vanhenemista!!!! Alhaisen kasvuhormonitason myötä rasvanpoltto  hidastuu, keho vanhenee ja veltostuu ennen aikojaan.

Vaikutuksia ja motivointia rasvakudoksen vähentämiseen ja liikunnan lisäämiseen voisi luetella vaikka kuinka. Mutta...ehkä jokaisella on päänsä sisällä paljonkin motivoivia tekijöitä..Keinojakin on vaikka millä mitalla...mutta...siltikin on haastavaa lähteä taas kerran uuteen laihdutusprojektiin..uuteen kuuriin..uuteen pyristykseen, joka luultavasti karahtaa kuitenkin kiville...???
Siksi kerrataan taas niitä perusasioita, joiden avulla ei enää karahdeta kiville, vaan opetataan keho terveeksi (kuten 50 kg. Painoaan pudottanut Raakel Lignell sanoo) ja opitaan olemaan ihanasti kevyitä ja nauttimaan siitä. Oppiminen on ihana asia!!! Oppiminen liikkumisesta, ruoasta, painon hallinnasta ja ITSESTÄ!! Siitä miten itse suhtautuu elämään, ihmisiin ja itseensä.
Perusasiat me tiedetään. Riittää, että kerrataan niitä ja eletään niitä. Lyhyillä dieeteillä voi joskus intoutua pudottamaan kilon-pari ja pääsee ”terveeseen elämään” kiinni. Mutta kohtuus, nautinto ja arkielämä ovat ne asiat, mihin tartutaan ja mitkä vaikuttavat!!! Eletään hyvien valintojen ja periaatteiden mukaan isoin osa ajasta ja joskus sitten voidaan lipsahtaa. Mutta se lipsahdus ei ole vihre, vaan opinpolku. Asia, mistä opitaan ja mikä kertoo meistä itsellemme jotain. Suunnitellusta poikkeavasti mennyt asia ei ole maailmanloppu, virhe tai epäonnistuminen.Se ei ole "luovuttamisen paikka, milloin hanskat heitetään tiskiin ja aletaan elää uhmalla miten sattuu. Se on arvokas oppi itsestä itselle, josta on hyötyä moneen asiaan jatkossa!

Mitä ne meidän periaatteet sitten voisivat olla? No näitä samoja, mitä ollaan kertailtu. Osalle varmasti on jo joitakin tapoja ja periaatteita juurtunut niin selkärankaan, että ei enää edes huomaa tekevänsä hyviä valintoja...tekee vaan normaaleja valintoja.
Itselleni on hyvin sisäänkirjoitettua se, etten voi ajatellakaan jauhopizzaa... tunnen vastenmielisyyttä pelkästä ajatuksesta. Mutta kananmunavaahtopohjalla(Munan ravintosisältö on todella monipuolinen. Siinä on sekä rasva-,että vesiliukoisia vitamiineja, hyvälaatuisita proteiinia sekä voittopuolisesti pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa. Munassa on myös vähän kaikkia kivennäisaineita. Vain kuitu ja C-vitamiini puuttuvat. -Pirkka 4/2012 s.60) olevaa pizzaa voin herkutella milloin tahansa terveellisenä ateriana!
Porkkanat!!! Oi että..rakastan pureksia porkkanaa.
Vettä ja molkosania!!! Vatsa ja suolisto nauttii, kun Molkosan luo suotuisan ympäristön suolen hyville bakteereille, jolloin ravinteet imeytyvät, puolustusjärjestelmä toimii ja olo on energinen.
 
 
Kun opetetaan keho terveeksi askel askeleelta, rasvakudoksen määrä tulee sopivaksi ja kehon muoto sen mukana sopusuhtaiseksi. Mitäs tapoja sitä ollaan kertailtu tämän blogin ja keskustelujen yhteydessä:
 • Aterioidaan 3-4 tunnin välein. Kaisa Jaakkola Hormoonidieetti kirjassaan antaa hienon idean tähän lisää: ”Jokainen ruokailuhetki on ateria, riippumatta siitä syötkö kolme pähkinää, suklaapatukan vai ison aterian pihveineen. Tiputa pois ajatus siitä, että syöt aamupalan, lounaan, päivällisen, välipalat. Ne ohjaavat mieltäsi haluamaan tiettyjä ruokia, joita yhdistät näihin sanoihin(esim. Aamupala-lautasellinen muroja)Miellä ruka ateriana, sillä sana ”ateria” mahdollistaa ruoka annoksen koostamisen ilman siihen liittyviä mielikuvia. Tämä periaate sulkee pois napostelun.
 • Syö paljon kasviksia. Keitettynä, höyrytettynä, uunissa valmistettuna, paistettuna..marjoja, hedelmiä....Itselläni on ihan oma kehitetty sääntö...jonka olen nyt pienentänyt....mutta: AINA KUN LAITAN JOTAIN SUUHUNI SYÖN ENSIN KOLME PORKKANAA...(nykyään se on vähintään 1 porkkana..koska tulee muuten syötyä todella paljon nuita herkkuja!!!) Jos juon päiväkahvit, otan kaveriksi joko lasin vettä tai porkkanan..tai molemmat! Porkkana on pop!
 • Kaisa Jaakkolalta otan myös tämän arjen valinnan: Syö proteiinia jokaisella aterialla. Pelkkä hedelmä ei ole ateria. Lisää proteiinia myös ”välipaloille”.
 • Annoskoko...kämmenen kokoinen...sellaisen kämmenen, jolla voisi kannatella sitä salaattiannosta tai jauheliha-sipulivuorta..ei siis kämmen levitettynä lätyksi..vaan ”kupiksi”
 • Vettä. 1,5 litraa joka päivä ja treenatessa paljon lisää.
 • Osta kaappiin hyviä, ravinteikkaita tuotteita. Jätä hutut kaupan hyllyyn.
   
Kaisa Jaakkola kirjoittaa näistä ihan samoista asioista ja häneltä saa todella paljon semppiä!!!! Tässä pari ihanaa Kaisalta:
 
 • Tee muutos ilon kautta ja nauti matkasta. Sinulla ei ole kiire minnekään. On turha tehdä muutoksia, jotka aiheuttavat ahdistusta. Etsi sinulle sopiva vaihtoehto ultimaalisen ja minimaalisen välillä.
 • Jousta periaatteista 10-20% ajasta. Jos herkuttelet, opettele sopivat annoskoot: kolmesti viikossa syöty litran jäätelöpakkaus, megapussi karkkia tai koko pullo viiniä ovat liikaa. Yksi pallo jäätelöä, maltillinen annos karkkia tai lasillinen viiniä sen sijaan ovat sopivampia annoskokoja.
yesTakewrrutaan hyviin periaatteisiin, nautitaan opitusta ja opitaan lisää!!!!