Onko mielessäsi muutos? Pitäisi saada taas tarrauduttua kiinni hyviin asioihin. Syömiset ja liikkumiset vähän retuperällä.. Hyvä alku, mutta sitten lopahti? Ja päälle vielä; ”karkas ku kaksvuotias uimahallin pukuhuoneesta allastiloihin..äidin juostessa alasti, hädissään perässä..”
Tulee kyllä ihailtua vähän kadehtien reipasta naapuria. Happirikkaalta lenkiltä palaajan raikasta olemusta, punaisia poskia ja terhakkaa hengästymistä. Itse kasailee nuutuneena aamulla mustan kahvin kaveriksi makkarasämpylän tai nappaa siivun eilistä kahvipullaa..
Monelle tuttu tarina voisi kuulua suurinpiirtein näin: Kolme viikkoa sujui hyvin uudella ruokavaliolla, mutta viikonlopun illanistujaisissa tuli takapakkia. Peruutusvaihteella mentiin vielä sunnuntaina anoppilan kahvipöydässä ja siinä sitä sitten luovutettiin oikein kunnolla ja otettiin illan elokuvan seuraksi sipsejä, karkkeja ja limukkaa. Olo on tunkkainen, tarpova ja töpäkkä.
Taas palataan siihen "Opi espanjaa"-kurssiin. Aina uudestaan täytyy lukea sanoja, opetella lauserakenteita ja harjoitella ääntämistä..Espanjan kielen oppiminen vie aikaa. Samoin terveellisten, parempien elämäntapojen oppiminen ja tavaksi juurruttaminen. Välillä mennään R-vaihteella, eikä kytkin savuta yhtään. Välillä innostus herpaantuu kokonaan..mutta sitten sitä vaan tartutaan toimeen. Niinkuin kääpiösnautseri ravistaa turkistaan järviveden, samalla tavalla ravistetaan tarpova olo pois ja palataan perusasioihin. 


Nykymaailmassa asioita on todella helppo saada. Siksi harvinaisuudeksi muodostunut ponnistelu tuo valtavasti mielihyvää. Jos oikein on takkuista ja synkkää eikä mikään tunnu maistuvan tai sujuvan, niin silloin ensimmäinen askel on tehdä jotakin valmiiksi. Saada aikaiseksi jotain, pientäkin. Järjestellä kengät eteisessä. Tiskata.. tai täyttää tiskikone. Laittaa sukat paritusten, viikata vuodevaatteet uusiin, siisteihin rivistöihin liinavaatekaapissa, hangata kylppäri puhtaaksi, tuulettaa sohvatyynyt, järjestellä keittiön nurkkakaappi, imuroida auto, aakkostaa cd-levyt, vaihtaa peräkärry takavalon polttimo tms.

Valmiiksi saaminen tuo hyvää mieltä ja ajatukset alkavat taas avautua muillekin mukaville asioille. Palataan perusasioihin myös ruokailuissa ja liikunnassa. Aloitetaan vedestä. Yöllä ihminen hikoilee ja aamulla elimistössä on pieni nestevaje. Se on syytä paikata aamupäivän aikana. Hörppy silloin tällöin urheilujuomapullosta tai lasista..molkosania vähän joukkoon. Vesi raikastaa ja kirkastaa ihoa & oloa, tehostaa nestekierron toimintaa ja aineenvaihduntaa. Tuo raikkaan suutuntuman ja virkistää koko elimistöä.
Aikakauslehtien ihanat aamupalakuvat tuoremehuineen, kasviksineen, marjoineen, hedelmineen ja puuroineen saavat aikan hyvää mieltä, mutta itselle tuntuu välillä vaivalloiselta järjestää järkevä, hyvä aamupala tai ravinteikas ateria. Tulee tyydyttä siihen sämpylään. Palataan tässäkin perusasioihin.
Kun mennään kauppaan, niin ostetaan sieltä niitä hyviä aineksia! Vihannespuolelta kaalinpää, kurkkua, tomaattia ja kesäkurpitsaa. Sipulia ja valkosipulia. Hedelmäosastolta banaaniterttu, mandariinipussi ja nektariineja. Maitotuotteiden kohdalla otetaan rahkaa, piimää, maitoa ja raejuustoa. Lähistöltä kenno munia. Säilykkeiden kohdalla suolakurkkua, punajuuria ja sieniä. Lihoista mukaan paistijauhelihaa, kalaa, broileria ja häränselkää. Mantelijauhetta, pähkinöitä, kurpitsansiemeniä ja manteleita.
Kun kaapissa on terveellisiä ja herkullisia aineksia, on helppo rakentaa hyviä, maistuvia ja ravinteikkaita aterioita, aamu- , ilta- ja välipaloja.
Jos liikkumisen kanssa on ollut vähän takkuista, ei ole oikein kerennyt liikkumaan kuten tahtoisi. Eikä jaksa oikein innostuakaan..Siihen auttaa kierrätysmateriaalista valmistettu LAHJAKORTTI. Se on lahja ystävälle, mutta samalla myös itsellesi. Kotoiluun ja askarteluun vinksahtaneena(!!!) jaan tämän ilosanoman sinulle.

Tarvikkeet: Sakset, kynä, teippiä tai liimaa, tyhjä puurohiutalepaketti tms.

Leikkaa puurohiutalepaketista takaseinä korttipohjaksi. Leikkaa ja liimaa tahikka teippaa korttiin sporttisia kuvia.

         
Kirjoita korttiin teksti:
Ystävän nimi
On oikeutettu henkilökohtaisen piiskurin LIIKUNTAKUTSUUN 3 viikon ajan MA ja KE klo.18-19.30 Ps. Varaa mukaan ulkoiluasu.
T: oma nimesi.
Kellonajat, päivämäärät ja asuvalinnat toki sen mukaan, mitkä teille passaavat.


Siinä on molemmille motiivia lähteä liikkeelle. Kun lähdetään liikkeelle perusasioista, niin laji kannattaa valita helppouden periaatteella. Lähtemisen helppouden. Aikataulu, välineet ja kellonaika..mitä vapaammin ne ovat valittavissa ja sovittavissa, sen varmemmin tulee lähdettyä. Kun ne sitten laitetaan korttiin ja kalenteriin, niin eipä tule luistettua. Suosittelen aina kysyjille ensimmäiseksi lajiksi kävelyä, juoksua ja kahvakuulailua. Niiden harrastamiseen ei tarvita erityisiä aikatauluja tai varusteita. Kengät jalkaan ja jotain rihmaa päälle. Ja ei ku vuan!


Ulkoilma raikastaa ajatuksia, itselleni vapaan ja puhdistuneen mielen tuo liike maksimisykkeillä ja kovalla tempolla. Ainakin hetkellisesti sitä pitää päästä kokemaan joka päivä. Suosittelen loikkaharjoituksia, mäkijuoksua tai perän luistatusta. Lenkin lomassa piirretäänkin viiva pururadalle ja loikitaan 5 vuoroloikkaa, palataan takaisin..loikitaan 5 tasaloikkaa, palataan takaisin, 10 vuoroloikkaa..takas..jne.. Muutama ponnahteleva hyppy, niin jo purskahtelee sydän vahvasti ja heti on hieno fiilis. Jos ei loikkiminen ole lajisi, niin kokeile juosta ylämäet täysillä...tai luistata perää joka mutkassa..juokse mutkiin niin paljon ku koneesta irtoaa..tai revittele suorat urku auki. Intervalli...vauhtileikittely. Se on kilpaurheilijan hyvä ystävä ja kuntourheilijan oma kulta!
Maksimisykkeillä piipahtelu on se koukuttava huume, mikä saa liikuntaan juurtumaan ja sitä syvästi kaipaamaan.
Pääsin illastamaan ystävän luokse lauantaina ja mitä tämä jäätelöä rakastava karppi tarjosi: Meheväksi paistettuja lanttuja, Uunissa haudutettuja munakoisosiivuja, kanttarellikastiketta ja hirvipaistia. Melkein itkin..tai siinä kyllä oikeastaan tuli pyykäistyä silmänurkkaa servetinkulmaan. Enempää tästä taivaallisesta ateriasta en pysty sanomaan!


Sitten vielä pieni herkkuvinkki. Jos kaverit tempoo huttua: sipsejä ja dippiä...ja itse katsot, että hyvää olisi, mutta ei tuota huttua kyllä pysty...tässä vaihtoehto:
Meetwurstisiivuja
Rahkaa tai tuorejuustoaLaita Metukkasiivut talouspaperin päälle lautaselle ja lautanen mikroon hetkeksi. Kuumennettuista siivuista taputellaan ylimääräinen rasva talouspaperiin ja jäähtyneet, rapsakoituneet siivut laitetaan tarjoiluastiaan. Rahkaa tai tuorejuustoa kylkeen.

Huomenna mitataan maha ja hauis.Kirjataan oikein ylös, jotta voidaan seurata tuloskehitystä. Ja nuo kaksi siksi, että onnistuminen varmistuu. Ympärysmitta kasvaa tai pienenee, jompaa kumpaa voidaan juhlia!